ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρωτοπορία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μαθήματα… πτήσης drone

στην-πρωτοπορία-το-πανεπιστήμιο-θεσσ-232511

«DronePro» το πρώτο και μοναδικό ακαδημαϊκού επιπέδου ταχύρρυθμο πρόγραμμα, που θα λειτουργήσει σαν σύγχρονη σχολή οδηγών, όχι όμως για αυτοκίνητα

Μαθήματα… πτήσης drone θα προσφέρει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ακαδημαϊκού επιπέδου ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης χειρισμού και πρακτικής χρήσης των drones, που φέρνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πρωτοπορία σε έναν τομέα που αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη αιτήσεις έχουν καταθέσει οι δέκα πρώτοι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν άδειας χρήσης και άδεια πτήσης drone. Το πρόγραμμα θα τρέξει από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμογών της Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως και τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος Κωνσταντίνο Περάκη, «το drone αναμένεται να αλλάξει τη ζωή όλων μας ριζικά μέσα στα επόμενα χρόνια είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο αναλόγως με τη χρήση του. Τα drones μπορούν να φέρουν εις πέρας εξαιρετικά πολύπλοκες αποστολές σε μικρό χρονικό διάστημα και υποπολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με παραδοσιακές μεθόδους που εφαρμόζονται για παράδειγμα στην τοπογραφία, τη φωτογραμετρία, τη γεωργία ακριβείας».

Ο κ. Περάκης υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά ανοίγει ένα νέο επάγγελμα και επικαλείται έρευνες για τη δυναμική των drone σύμφωνα με τις οποίες άμεσα τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν περί τα 18 δισ. ευρώ γύρω από τα drones στην Ε.Ε.

«Παρά τη δυναμική τους έως και πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για τη χρήση τους, όπως αντίστοιχα δεν υπήρχε για το αυτοκίνητο μέχρι να αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους. Πλέον υπάρχει κανονισμός για τη χρήση των drones και προβλέπονται άδειες χρήσης, άδειες πτήσης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και ασφάλεια αστικού τύπου», αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σαν σύγχρονη… σχολή οδηγών, αλλά για drones

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα που θέτει σε εφαρμογή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι σαν μία σύγχρονη… σχολή οδηγών, όχι όμως για αυτοκίνητα, αλλά για drones.

«Μετά από μία δεκαετή πορεία του Εργαστηρίου στον χώρο σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, που είναι το πρώτο και μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα δημιουργήσαμε πρωτόκολλο μαθημάτων το οποίο είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν ή να κάνουν αναφορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσοι θελήσουν στη συνέχεια να κάνουν δικά τους παρόμοια προγράμματα. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχουμε πρακτική και θεωρητική υποστήριξη σε κάθε εκπαιδευόμενο μέχρι να δώσει εξετάσεις στην ΥΠΑ για να λάβει άδεια χρήσης και άδεια πτήσης drone», τονίζει ο κ. Περάκης.

Για τις ανάγκες του προγράμματος το Π.Θ. έχει συμπράξει με ιδιωτική εταιρεία που είναι πιστοποιημένη από την ΥΠΑ και οι εξετάσεις των υποψηφίων χειριστών θα δοθούν στον Βόλο.

Εως 25 άτομα οι πρώτοι μαθητές

Το πρόγραμμα θα δεχθεί έως 25 άτομα. Στόχοι του εκπαιδευτικού Προγράμματος «DronePro. Χρισμός UAVs, επεξεργασία και φωτοερμηνεία ψηφιακώνεικόνων από λήψεις UAVs» είναι η εκμάθηση χειρισμού και η πρακτική χρήση των drones.

Το περιεχόμενο των διαλέξεων αφορά σε εφαρμογές των drones στην τοπογραφία, τη φωτογραμετρία, τους δασικούς χάρτες, τη γεωργία ακριβείας, σε ογκομετρήσεις, επίβλεψη έργων, στην αρχαιολογία, στην 3D απεικόνιση, στην ανάλυση εικόνων drones με εξειδικευμένα λογισμικά καθώς και στην εναέρια φωτογράφηση.

Οι εκπαιδευόμενοι καλύπτουν τις ώρες προετοιμασίας για την απόκτηση άδειας χειριστή drone, μετά από εξετάσεις, που πραγματοποιεί αποκλειστικά η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και εν συνεχεία λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης και βεβαίωση ECTSμονάδων.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης με τηλεδιασκέψεις μέσω internet, περιέχει τόσο πρακτικό όσο και θεωρητικό τμήμα και απευθύνεται σε κατασκευαστικές εταιρείες, μελετητικά γραφεία, ιδιώτες μηχανικούς, επιμελητήρια, στελέχη τεχνικών υπηρεσιών δημοσίου, επαγγελματίες φωτογράφους, φοιτητές, μεταπτυχιακούς και πληθώρα άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο, το αναλυτικό πρόγραμμα, τις λειτουργικές ενότητες και το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα DronePro, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στις διευθύνσεις http://learning.uth.gr/ και http://dronepro.uth.gr/.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου