ΤΟΠΙΚΑ

Στο Εφετείο για τα κληροδοτήματα ο Δήμος Βόλου

στο-εφετείο-για-τα-κληροδοτήματα-ο-δήμ-235217

Στόχος η επικαιροποίηση των όρων των διαθηκών, για να μπορέσει να ικανοποιηθεί η βούληση των διαθετών

Στο Εφετείο θα προσφύγει ο Δήμος Βόλου εντός του έτους για τα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται με στόχο να επικαιροποιηθούν οι όροι των διαθετών που όπως έχουν συνταχθεί δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή σήμερα, με αποτέλεσμα υποτροφίες να εξακολουθούν να είναι ανενεργές. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Βόλου, Αρη Σαββάκη, στην εποπτεία του οποίου ανήκει το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας, σήμερα αρκετές υποτροφίες είναι «παγωμένες» καθώς οι όροι της διαθήκης δεν έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες και στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το καθεστώς και να ικανοποιηθεί η βούληση των διαθετών.

Στον Δήμο Βόλου έχει περιέλθει το κληροδότημα Ζώγια που αποτελείται από πέντε διαμερίσματα στη Μαυροκορδάτου με Γαλλίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του προγράμματος «Στέγαση και επανένταξη» και με τα έσοδα από τα οποία συντηρείται το ομώνυμο Μουσείο.

Υπάρχουν όμως τέσσερα ακόμη διαμερίσματα που έχουν στεγάσει δικαιούχους του ίδιου προγράμματος και προέρχονται από το κληροδότημα Δράκου στην Κ. Καρτάλη. Βούληση του διαθέτη η υποστήριξη των αριστούχων μαθητών του τότε Δήμου Πορταριάς για την πρόσβασή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Εννέα γραφεία που σήμερα όμως είναι ανοίκιαστα και δύο ισόγεια καταστήματα συνθέτουν το κληροδότημα Χατζηιωάννου Χατζάκου στην Ιωλκού, που στόχο έχει να προικίσει με τα έσοδά του άπορα κορίτσια από την Πορταριά.

Τρία καταστήματα και ένα γραφείο αποτελούν το κληροδότημα Παπαγεωργίου στη Δημητριάδος που στόχο έχει την επιδότηση των άριστων φοιτητών του τέως δήμου Ιωλκού οι οποίοι όμως στη συνέχεια θα πρέπει να προσφέρουν ανταποδοτικά τις υπηρεσίες τους στον Δήμο. Κληροδοτήματα υπάρχουν και στην Αθήνα. Το κληροδότημα Αρχιμανδρίτη που είναι ένα διαμέρισμα σε παλιά πολυκατοικία και το κληροδότημα Κασάπη επίσης διαμέρισμα στην Αθήνα για τη στέγαση άπορων φοιτητριών. Όμως στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για ακίνητο σε άσχημη κατάσταση στο οποίο απαιτούνται εργασίες για να μπορεί να γίνει κατοικήσιμο.

Στο ίδιο κληροδότημα Κασάπη ανήκει και μονοκατοικία στη Ν. Ιωνία που σύμφωνα με τον διαθέτη θα πρέπει να δοθεί σε άπορη νέα ως προίκα. Η μονοκατοικία είναι όμως σχεδόν ερειπωμένη.

Στον «πάγο» και το κληροδότημα Λούλη που προβλέπει διάθεση ποσού 3.000 ευρώ σε αριστούχους του δημοτικού. Μόνο που σήμερα, οι αριστούχοι του δημοτικού είναι τόσοι που μέσω του κληροδοτήματος σε κάθε μαθητή αντιστοιχεί ποσό… τριών ευρώ!

«Υπάρχει μία σειρά προβλημάτων για τα οποία αναζητούμε λύσεις με στόχο και η βούληση των διαθετών να ικανοποιηθεί και να ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες», αναφέρει ο κ. Σαββάκης .

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου