ΤΟΠΙΚΑ

Η ζωή τους στο σανίδι – Παράσταση της Ενωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση

η-ζωή-τους-στο-σανίδι-παράσταση-της-ε-235257

Για την ευαισθητοποίηση στη σκλήρυνση κατά πλάκας, από την οποία πάσχουν περί τα 300 άτομα στη Μαγνησία – Συνεργασία Ενωσης, ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Την καθημερινότητα της ζωής τους με όλες τις δυσκολίες, αγωνίες, απογοητεύσεις και αγώνες ανεβάζουν στο θεατρικό σανίδι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, σε μία προσπάθεια να σπάσουν τα κοινωνικά ταμπού που υπάρχουν γύρω από τη νόσο και να βοηθήσουν τους ίδιους τους πάσχοντες να αποδεχθούν τη νέα τους κατάσταση και να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τη θεατρική παράσταση «Σόλο Ντουέτο» του Τομ Κεμπίνσκι, που θα ανέβει τον ερχόμενο Μάιο στον Βόλο σε συνεργασία της Ενωσης Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Νομού Μαγνησίας, της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Η συνεργασία των τριών φορέων προέκυψε μετά από συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των τριών φορέων Γιούλη Στανίση, Νατάσσα Μορφογιάννη και Ανδρέας Ζέρβας αντίστοιχα.

Η Ενωση σύμφωνα με την κ. Στανίση είναι νεοσύστατη στη Μαγνησία, δραστηριοποιείται μόλις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και φιλοξενείται σε χώρο που της έχει παραχωρηθεί στο Πολυδύναμο Κέντρο Βασδέκειο.

Ξεκίνησε με μόλις 26 μέλη και ήδη έχει φθάσει στα 100, σύμφωνα όμως με την κ. Στανίση και με βάση πληροφορίες που υπάρχουν στη Μαγνησία οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πάνω από 300. «Μέσα από τον σύλλογο και τις δραστηριότητες που έχουμε σε καθημερινή βάση προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να επικοινωνήσει, να αποδεχθεί τη νέα κατάσταση που σε αρκετά μεγάλο βαθμό συνιστά ακόμη και σήμερα ταμπού. Είναι δύσκολη η αποδοχή της νέας κατάστασης που σε αναγκάζει να αναπροσαρμόσεις τη ζωή σου, σε καμία όμως περίπτωση κανείς δεν θα πρέπει να το βάζει κάτω», αναφέρει η κ. Στανίση.

Η κ. Στανίση όπως αναφέρει είναι και η ίδια πάσχουσα από την ηλικία των 21 ετών. «Πέρασα από όλα τα στάδια μέχρι να φθάσω σε αυτό της αποδοχής», σημειώνει η πρόεδρος και οραματίστρια της δημιουργίας της Ενωσης, η οποία είναι εκτός από μητέρα και φοιτήτρια στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ίδια συμμετείχε στον αντίστοιχο σύλλογο της Λάρισας και όταν ήρθε στον Βόλο για τις σπουδές της αποφάσισε να δημιουργήσει σύλλογο και για τη Μαγνησία.

Μέσω της παράστασης που θα ανέβει στην Παλιά Ηλεκτρική τον ερχόμενο Μάιο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, η Ενωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Νομού Μαγνησίας θέλει να ευαισθητοποιήσει απέναντι στη νόσο και στις δυσκολίες των νοσούντων από σκλήρυνση κατά πλάκας και ταυτόχρονα να περάσει μήνυμα αισιοδοξίας. «Το έργο γράφτηκε πριν από 30 περίπου χρόνια τότε που δεν υπήρχαν τόσες εξελίξεις στις θεραπείες. Πειράξαμε λίγο το σενάριο και το κάναμε πιο αισιόδοξο, το προσαρμόσαμε στα νέα δεδομένα που υπάρχουν», αναφέρει η κ. Στανίση.

Τα μέλη της Ενωσης θα έχουν στη διάθεσή τους από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ την Παλιά Ηλεκτρική για να κάνουν όσες πρόβες επιθυμούν, ενώ η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ θα αναλάβει να επικοινωνήσει το γεγονός για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ενίσχυση του συλλόγου. «Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ενωσης την οποία με χαρά στηρίζουμε», ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Νατάσσα Μορφογιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου