ΤΟΠΙΚΑ

Δουλειές με «φούντες» στο ΚΕΠΑ στον Βόλο

δουλειές-με-φούντες-στο-κεπα-στον-βό-235286

Αύξηση 30% των αιτήσεων για την παροχή πιστοποιητικών αναπηρίας

Πέντε χιλιάδες υποθέσεις κλήθηκε να διαχειριστεί και έφερε εις πέρας μέσα στο 2019 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στον Βόλο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου που λειτουργεί στο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, δίπλα από το πρώην δημαρχείο. Ο αριθμός των αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2018, όπως επισήμαναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι από το περασμένο καλοκαίρι μετά από απόφαση του αρμοδίου οργανισμού και για την έγκριση και την καταβολή όλων των προνοιακών επιδομάτων χρειάζεται σχετική έγκριση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Κατά μέσο όρο μηνιαίως στο ΚΕΠΑ συγκροτούνται 17 επιτροπές γιατρών οι οποίες εξετάζουν τα περιστατικά και εκδίδουν τις αντίστοιχες αποφάσεις. Κατά μέσο όρο σε κάθε συνεδρίαση της υγειονομικής επιτροπής των γιατρών εξετάζονται μίνιμουμ 20, μάξιμουμ 24 περιστατικά.

Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας οδηγούνται υποχρεωτικά, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αιτούνται σύνταξη ή επίδομα αναπηρίας. Μία δεύτερη κατηγορία είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα αναπηρίας και θα πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να συνεχίσουν να δικαιούνται φοροαπαλλαγών και η τρίτη κατηγορία εκείνοι που αιτούνται για πρώτη φορά προνοιακό επίδομα.

Ειδικά τα αιτήματα των φορολογικών ελαφρύνσεων βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη στο Κέντρο Πιστοποίησης, καθώς στην πλειοψηφία τους οι χρόνια πάσχοντες και τα ΑμεΑ, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αναζητούν το πλαίσιο για να γλυτώσουν διάφορους φόρους.

Στα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία προκειμένου να μην «μπούνε» σε περιπέτειες, περιλαμβάνουν και βεβαίωση από το ΚΕΠΑ, όπου σε καθημερινή βάση υποβάλλονται κατά μέσο όρο μέχρι και 15 αιτήσεις.

Οι υγειονομικές επιτροπές συγκροτούνται με γιατρούς από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίκαλα, Λάρισα αλλά και από τον Βόλο.

Η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας βασίζονταν μέχρι πρότινος σε πέντε υπαλλήλους. Από προχθές το ΚΕΠΑ ενισχύθηκε με ένα επιπλέον υπάλληλο με απόφαση του νέου διευθυντή.

Στο ΚΕΠΑ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα

Η υποχρέωση εξέτασης από το ΚΕΠΑ για τις νέες αιτήσεις τέθηκε σε ισχύ τους τελευταίους μήνες, μετά από σχετική απόφαση του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Έτσι από το ΚΕΠΑ εξυπηρετούνται οι αιτήσεις που αφορούν σε παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών για όσους έχουν γνωμάτευση ορισμένου χρόνου από υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ και οι αιτήσεις που αφορούν σε δικαιούχους οι οποίοι έχουν γνωμάτευση σε ισχύ από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση είτε για αρχική χορήγηση, είτε για παράταση.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας του Δήμου Βόλου.

Επισημαίνεται πως δεν τίθεται θέμα απώλειας δικαιωμάτων, ούτε για τις νέες αιτήσεις ούτε και για τις παρατάσεις. Σε περίπτωση λήξης γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών μετά την λήξη για να υποβάλλει αίτηση επανάκρισης ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της λήξης της γνωμάτευσης. Επίσης για όλες τις νέες αιτήσεις, η καταβολή του επιδόματος ξεκινάει από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης, σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΕΚΑ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου