ΤΟΠΙΚΑ

Απαραίτητο το Κέντρο Ακτινοθεραπειών στο Νοσοκομείο Βόλου

απαραίτητο-το-κέντρο-ακτινοθεραπειώ-235531

Θα παρέχει σημαντική βοήθεια στη θεραπεία των καρκινοπαθών, σύμφωνα με τον ογκολόγο Γιώργο Ρήγα, επιστημονικά υπεύθυνο στο Αχιλλοπούλειο

Την ανάγκη δραστικής παρέμβασης στη μάχη κατά του καρκίνου, συστήνοντας Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας που σήμερα μεταβαίνουν εκτός Νομού για τέτοιες θεραπείες, σημειώνει με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επιστημονικά υπεύθυνος του Τμήματος Χημειοθεραπείας στο ΓΝΒ Γιώργος Ρήγας.

Προβαίνοντας σε σχετικό απολογισμό της λειτουργίας του Τμήματος, εν αναμονή της μετεξέλιξής του σε Ογκολογική Κλινική όταν εγκριθεί ο νέος οργανισμός του τοπικού νοσοκομείου, ο κ. Ρήγας εξηγεί ότι η δημιουργία Τμήματος Ακτινοθεραπειών θα αποβεί σωτήρια για δεκάδες καρκινοπαθείς. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό περίπου 40% των ασθενών που υποβάλλονται σήμερα σε χημειοθεραπεία, σε δεύτερο στάδιο υποχρεωτικά θα πρέπει να ακολουθήσουν πρόγραμμα ακτινοβολιών ώστε να απαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο «επιστροφής» της νόσου.

Σήμερα όσοι χρειάζονται ακτινοθεραπείες υποχρεωτικά πρέπει να προγραμματίσουν επισκέψεις στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημιακού της Λάρισας, το οποίο είναι υπερκορεσμένο λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ο προγραμματισμός ραντεβού συνήθως μετατρέπεται σε εφιάλτη για τους καρκινοπαθείς, για αυτό και πολλές φορές φαντάζει μονόδρομος η αναζήτηση ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, όπου όμως τέτοιες θεραπείες είναι κοστοβόρες.

Εκτός και αν ένας καρκινοπαθής επιλέξει να πάει στο επόμενο κοντινότερο νοσοκομείο, δηλαδή Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Ακόμη όμως και στην περίπτωση αυτή τα έξοδα που επωμίζεται είναι μεγάλα, αφού οι ακτινοθεραπείες δεν μπορεί να γίνουν διακεκομμένα και θα πρέπει να εξασφαλίσει στέγη για να ολοκληρώσει τη θεραπεία του.

«Τόσο η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής, όσο και Τμήματος Ακτινοθεραπειών στο Αχιλλοπούλειο είναι απαραίτητη», επισήμανε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Ρήγας, περιγράφοντας το επόμενο βήμα στη μάχη κατά του καρκίνου στον Βόλο.

Βεβαίως, παραμένει πάντα ζητούμενο πώς θα μπορούσε να εξοπλιστεί ένα τέτοιο τμήμα σε μηχανήματα, αλλά και πώς θα στελεχωθεί με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν γενικότερα σε ιατρικό προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο.

«Αν το πιστέψουμε όλοι, αν σ’ αυτή την προσπάθεια μπουν μπροστά οι τοπικοί άρχοντες και το πολιτικό προσωπικό θα το καταφέρουμε», εκτιμά ο κ. Ρήγας, φέρνοντας ως παράδειγμα το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο έχει προβεί σε ανάλογες δωρεές μηχανημάτων για ακτινοθεραπείες καρκινοπαθών σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Σημειώνεται, τέλος, πως το 2019 το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου συνολικά ολοκλήρωσε 4.500 θεραπείες καρκινοπαθών, ενώ επίσης αυξημένες ήταν οι επισκέψεις που έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία του Αχιλλοπουλείου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου