Κολυμπούν ξανά 1.500 μικροί μαθητές στη Μαγνησία

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-16, 09:39:24
Κολυμπούν ξανά 1.500 μικροί μαθητές στη Μαγνησία

1.500 παιδιά από 55 σχολεία στις πισίνες των δύο κολυμβητηρίων σε Βόλο και Ν. Ιωνία           

 

Για 4η χρονιά συνολικά και για 2η στη Μαγνησία εξελίσσεται από τις 8 Ιανουαρίου στα δύο κολυμβητήρια του Βόλου το πρωτοπόρο και ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης στα σχολεία, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το τμήμα φυσικής αγωγής, με την αιγίδα του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Φέτος, στη δεύτερη χρονιά υλοποίησης, παρατηρείται σημαντική αύξηση στα σχολεία και στους μαθητές της Γ’ και Δ’ Δημοτικού, που συμμετέχουν, οι οποίοι φθάνουν τους 1.500, από 55 σχολεία του Δήμου Βόλου, αλλά και γειτονικών Δήμων, καλύπτοντας όλο το εύρος του Νομού Μαγνησίας.

Συντονιστής της αξιόλογης προσπάθειας ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Βασίλης Κατσικόπουλος, επιβλέπει τις διαδικασίες των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία. Αναφερόμενος στην εφαρμογή του σημείωσε: «Το πρόγραμμα αφορά σε έξι μαθήματα για κάθε τάξη και έχει ξεκινήσει ήδη από τις 8 Ιανουαρίου, ενώ θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιουνίου. Θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε το Υπουργείο να χορηγήσει τις πιστώσεις για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών για τα μαθήματα.
Η διάρκεια του κάθε μαθήματος κολύμβησης είναι 45 λεπτά και απασχολούνται έξι ωρομίσθιοι καθηγητές φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση και δύο μόνιμοι εκπαιδευτικοί».

Αναφερόμενος στην ουσιαστική προσφορά του προγράμματος εκμάθησης στη βελτίωση των κολυμβητικών δεξιοτήτων πρόσθεσε: «Βάσει των στατιστικών στοιχειών, από πέρυσι υπάρχει ποσοστό πάνω από 90% εκμάθησης κολύμβησης σε παιδιά που ήταν αρχάρια. Η εκμάθηση γίνεται σε μικρή πισίνα και όσα παιδιά έχουν κολυμβητικές δεξιότητες βρίσκονται στη μεγάλη πισίνα».

Ο Γιώργος Πολύζος, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων σχολείων και μαθητών από τον Δήμο Βόλου και τους όμορους Δήμους και τη σημασία της απόκτησης δεξιοτήτων κολύμβησης στους μαθητές των σχολείων της Μαγνησίας: «Για τέταρτη χρονιά φέτος τρέχει το πρόγραμμα κολύμβησης, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Για δεύτερη χρονιά έχει αναλάβει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να τρέξει το πρόγραμμα. Φέτος, συμμετέχουν σχολεία του Δήμου Βόλου, των Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά και από τους γειτονικούς Δήμους, όπως η Νέα Αγχίαλος, ο Ριζόμυλος, τα Καλά Νερά. Σε σχέση με πέρυσι, που συμμετείχαν 39 σχολεία με 1.000 μαθητές, φέτος έχουμε τη χαρά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα 1.500 μαθητές της Γ’ και Δ’ Δημοτικού, από 55 Δημοτικά Σχολεία του Νομού μας. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα το έχουν αγκαλιάσει μαθητές και εκπαιδευτικοί του Νομού μας. Ξεκίνησε από τις 8 Ιανουαρίου και θα προσπαθήσουμε να «χωρέσουμε», έως τις 21 Ιουνίου, όλα αυτά τα σχολεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Από τις προηγούμενες χρονιές, τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι οι μαθητές, που αποκτούν τις βασικές δεξιότητες κολύμβησης, προχωρούν και σε βελτίωση αυτών».

Ο κ. Πολύζος ευχαρίστησε τον Δήμο Βόλου και τον ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων των δύο κολυμβητηρίων του Βόλου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, εξαίροντας παράλληλα και την πρωτοβουλία του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου να υπάρχει και συνοδός κατά τη μετακίνηση των μαθητών, την οποία έχει αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Βόλου και συγκεκριμένα τον ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ και τον πρόεδρό του, που μας διαθέτει τα δύο κολυμβητήρια του Βόλου, για τις ώρες που λειτουργούν τα σχολεία μας, ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν οι μαθητές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που πάντα μας στηρίζει. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, τη μετακίνηση των μαθητών στα κολυμβητήρια την αναλάμβανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από πέρυσι, με πρωτοβουλία του προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, υπάρχει και συνοδός στα λεωφορεία, με τα οποία μετακινούνται οι μαθητές, για την ασφαλέστερη μετακίνησή τους. Το πρόγραμμα θα προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία, όπως πιστεύουμε, ενώ παράλληλα γίνονται και κάποιες δράσεις, όπως ομιλίες από ειδικούς στα παιδιά που συμμετέχουν. Στο τέλος, έχουμε τη γιορτή μας, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα σχολεία, με όλους τους μαθητές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Ανδρέας Ζέρβας υπογράμμισε ότι ο Δήμος Βόλου στηρίζει με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσφέροντας τις άριστα συντηρημένες εγκαταστάσεις των δύο κολυμβητηρίων της πόλης στην υπηρεσία μαθητών και σχολείων: «Πιστοί στις δεσμεύσεις του δημάρχου, ότι θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια όλων των σχολείων, των σχολικών επιτροπών και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας, στηρίζουμε το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης, που εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο Δήμος Βόλου προσφέρει τις εγκαταστάσεις του, που είναι άρτια συντηρημένες και σε άψογη κατάσταση. Είναι ωραίο πρόγραμμα, που συνεχώς βελτιώνεται και ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται. Πάνω από 1.500 παιδιά συμμετέχουν, ενώ τα μαθήματα γίνονται το πρωί».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Ο Βόλος είναι κολυμβητική πόλη, όπως αποδεικνύεται και από τις δύο μεγάλες διοργανώσεις που θα γίνουν τέλος Ιουλίου και αρχές Σεπτεμβρίου. Είμαστε πιστοί στον κολυμβητικό τουρισμό, τον οποίο προάγουμε και υποστηρίζουμε. Θέλουμε να δώσουμε αυτή τη νοοτροπία στα παιδιά, τα οποία αποκτούν τις κολυμβητικές δεξιότητες. Δεν θα είχαμε πετύχει ωστόσο τίποτα, αν οι σύλλογοι και οι φορείς δεν είχαν αγκαλιάσει τα συγκεκριμένα παιδιά και σχολεία και αν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δεν ήταν δίπλα μας, για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση ανάγκης».

Τέλος, η Ζωή Παππά, που εκπροσώπησε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σημείωσε πως μέλη της βρίσκονται και στα δύο κολυμβητήρια κάθε μέρα των μαθημάτων. Εξηγώντας τη δράση της ομάδας στο κομμάτι της υποστήριξης του προγράμματος, τόνισε: « Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλύπτει στον τομέα των πρώτων βοηθειών το μάθημα της κολύμβησης, που γίνεται στο πλαίσιο της φυσικής αγωγής τα τελευταία δύο χρόνια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οσα περισσότερα μέλη μπορούμε, βρισκόμαστε καθημερινά στα μαθήματα. Είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί» ανέφερε.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=