ΤΟΠΙΚΑ

Νομικός με ποιητική φλέβα

νομικός-με-ποιητική-φλέβα-236204

Ο Λάζαρος Γαϊτάνης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα έργα του, που θα παρουσιαστούν στην Εξωραϊστική

Μηνύματα ζωής και ελπίδας καταγράφονται στα ποιητικά έργα του τέως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρου Γαϊτάνη, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό μεθαύριο Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 19.00 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο γνωστός για τη συνδικαλιστική του δράση νομικός και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας ξεδίπλωσε με δύναμη και ψυχικό σθένος την ποιητική του φλέβα, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε δύσκολες στιγμές η δημιουργία είναι ελιξίριο ζωής.

Με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση, που συντονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος ολοκλήρωσε παράλληλα την επαγγελματική του θητεία, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την άγνωστη πτυχή του ταλέντου του, που ήρθε στην επιφάνεια σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνδικαλιστική του δράση.

Καθοριστική ήταν για τον ίδιο η προτροπή της συζύγου του Βίκυς Καποτά, παραγωγού λόγου, προϊσταμένης του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΡΑ Βόλου, που αποτέλεσε την αφορμή για ποιητική ενδοσκόπηση και δημιουργική προσέγγιση καινούργιου δημιουργικού χώρου.

«Η έναρξη της ενασχόλησής μου με την ποίηση το 2001 συμπίπτει με την έναρξη της ενασχόλησής μου με τον συνδικαλισμό» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ξετυλίγοντας την αφετηρία της προσωπικής του ποιητικής διαδρομής, που τον οδήγησε στη συγγραφή δύο ποιητικών συλλογών.

Η πρώτη με τίτλο «Αρχαίων φωτοσκιάσεις» αναφέρεται σε πρόσωπα της αρχαιότητας, που είτε διακρίθηκαν για τις πράξεις τους, είτε ηρωική τους πράξη αμαυρώνεται, είτε βαρύνονται με το στίγμα του προδότη. Η δεύτερη συλλογή «Θωριές σε φόντο γκρίζο», που ακολούθησε, επικεντρώνεται σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας, στους πολέμους, τα θύματα της προσφυγιάς, όσους υποφέρουν από αρρώστιες, τη λέπρα και τον καρκίνο. «Είναι πιο επίκαιρα και συναισθηματικά φορτισμένα τα δεύτερα ποιήματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά. Μόνο το τελευταίο ποίημα της δεύτερης συλλογής αναφέρεται στο προσωπικό πρόβλημα, που αντιμετώπισα το 2017 και στην προσωπική μου εμπειρία ως καρκινοπαθής» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες τη νομική, την ποίηση και τον συνδικαλισμό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «το σημείο σύγκλισης είναι η ανθρώπινη ευαισθησία, τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα του ανθρώπου που καταπιέζεται».

Το μήνυμα που στέλνει με το ποιητικό του έργο, ειδικά με τη δεύτερη συλλογή, που συνυπάρχει με την πρώτη σε κοινή έκδοση, είναι «να κρατάμε σε δύσκολες στιγμές τα ενδιαφέροντά μας όπως ήταν πριν. Να μην κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας, να ενδιαφερόμαστε για τον δίπλα μας και μέσα από τα ποιήματα ή με άλλα ενδιαφέροντα που έχει ο καθένας, να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες».

Δεν σταμάτησε να γράφει ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, υπογραμμίζοντας ότι «ενεργούσα δημιουργικά και είναι μάθημα που θέλω να περάσω, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια στις δύσκολες στιγμές, να βρίσκουμε ψυχικά αποθέματα, να ασχολούμαστε με όσα μας αρέσουν».

Η εκδήλωση

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» συνεργάστηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τις δύο συλλογές θα παρουσιάσουν η νομικός και ποιήτρια Ελενα Ψαραλίδου – Φιλιππιτζή, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ματίνα Δολιανίτη – Μαρδέλη, ενώ η παρουσίαση θα διανθιστεί με απαγγελίες από τον Νίκο Βαραλή δημοσιογράφο, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» και τη Βίκυ Καποτά, θεολόγο, παραγωγό λόγου, προϊσταμένη του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΡΑ Βόλου. Πριν το καθιερωμένο κλείσιμο της εκδήλωσης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, προγραμματίζεται η τοποθέτηση του ποιητή Λάζαρου Γαϊτάνη.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα λάβουν δωρεάν το καλαίσθητο βιβλίο, με δύο εξώφυλλα, για την έκδοση του οποίου συνεργάστηκαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου