ΤΟΠΙΚΑ

Νέα αύξηση του ορίου ηλικίας για τους δασκάλους

νέα-αύξηση-του-ορίου-ηλικίας-για-τους-δ-236257

Παρατείνουν την παραμονή τους στην έδρα για να βγάλουν μεγαλύτερη σύνταξη – Συνταξιοδοτήθηκαν 26 εκπαιδευτικοί το 2019

Νέα αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, που βρίσκονται στις έδρες διδασκαλίας στις τάξεις των δημοτικών σχολείων, παρατηρείται στη Μαγνησία. Μέσα σε έναν χρόνο, ο μέσος όρος ηλικίας των εν ενεργεία εκπαιδευτικών ανέβηκε κατά ένα έτος από τα 52 χρόνια στα 53.

Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των εκπαιδευτικών είναι φαινόμενο που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, οπότε ολοένα και περισσότεροι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί επιλέγουν να παραμείνουν ενεργοί και πάνω από την 35ετία προκειμένου να βγάλουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύνταξη.

«Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, αλλά και την απουσία προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των οργανικών κενών στον νομό ανεβάζει τον μέσο όρο ηλικίας των εκπαιδευτικών», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Για τον ίδιο απαιτούνται μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση, που και τα οργανικά κενά θα καλύψουν και θα μειώσουν τον μέσο όρο ηλικίας του εκπαιδευτικού δυναμικού. Στον νομό Μαγνησίας το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ειδική αγωγή που απαιτείται η πρόσληψη 35 εκπαιδευτικών και επιπλέον 50 για την κάλυψη οργανικών κενών δασκάλων και νηπιαγωγών.

26 συνταξιοδοτήσεις

Η τάση της παραμονής στις αίθουσες, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσό της σύνταξης, φαίνεται και από τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών το 2019.

Συνολικά 26 εκπαιδευτικοί οδηγήθηκαν στη σύνταξη, εκ των οποίων 20 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και οι έξι γυμναστές και μουσικοί που στην πλειονότητά τους έχουν πάνω από 35 έτη υπηρεσίας.

Φέτος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν ήταν υπερδιπλάσιος του 2018 οπότε και 12 εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να αφήσουν την ενεργό δράση, αλλά και σε σχέση με προηγούμενες χρονιές οπότε και ο αριθμός των συνταξιούχων ήταν μονοψήφιος.

Σημειώνεται ότι τους εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν θα τιμήσει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου