ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιος για Οσκαρ διεθνής Βολιώτης

υποψήφιος-για-οσκαρ-διεθνής-βολιώτης-236303

Ο διεθνής Αλεξάντρ Ντεσπλά υποψήφιος για τη μεγάλη διεθνή διάκριση για τη μουσική της ταινίας «Μικρές Κυρίες»

Στις κορυφογραμμές της διεθνούς μουσικής κατατάσσεται ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο διεθνής συνθέτης με ρίζες από τον Βόλο, που βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά σε …Οσκαρική τροχιά. Ο κορυφαίος συνθέτης, που μετρά ήδη διεθνείς χρυσές διακρίσεις, είναι υποψήφιος για το Οσκαρ μουσικής της ταινίας «Μικρές Κυρίες».

Ο Αλεξάντρ Μισέλ Ζεράρ Ντεσπλά, το γένος Αλέξανδρου Λαδόπουλου, με καταγωγή από τον Βόλο, θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο σπουδαίος συνθέτης κινηματογράφου της γενιάς του. Τα Οσκαρ, άλλωστε, του το αναγνωρίζουν. «Ναι, η μάνα μου είναι Ελληνίδα. Τhe family comes from Σμύρνη, then Βόλος, then Παλαιό Φάληρο. Η οικογένεια του παππού μου έφυγε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και ήρθε στην Ελλάδα. Σήμερα όλη η οικογένεια της μητέρας μου είναι συγκεντρωμένη στο Παλαιό Φάληρο. Κρατώ την επαφή με τα ξαδέλφια και τους θείους μου που αγαπώ πάρα πολύ» έχει πει ο συνθέτης, που μιλά ελληνικά και απολαμβάνει το ελληνικό καλοκαίρι όσο περισσότερο μπορεί.

Εχει υπάρξει οκτώ φορές υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής, κερδίζοντας τελικά το χρυσό αγαλματίδιο το 2014, με τη δουλειά του στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest». Επίσης, έχει υπάρξει οκτώ φορές υποψήφιος για César, τερματίζοντας τρεις φορές πρώτος, επτά φορές υποψήφιος για BAFTA κερδίζοντας το συγκεκριμένο βραβείο και έξι φορές υποψήφιος για Grammy, κερδίζοντας τελικά δύο.

Μεταξύ των υπολοίπων μουσικών θεμάτων που έχει συνθέσει, περισσότερο δημοφιλή είναι στις ταινίες «Χάρι Πότερ: Οι κλήροι του θανάτου» – Μέρος 1 και «Οι κλήροι του θανάτου» – Μέρος 2. Εχει γράψει επίσης τη μουσική για τα φιλμ « Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Ο λόγος του βασιλιά», το «Επιχείρηση: Argo» και «Το παιχνίδι της μίμησης».

Η μεγάλη στιγμή, η λαμπερή τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ έρχεται την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ, με τα βλέμματα του καλλιτεχνικού χώρου να στρέφονται για μια ακόμη φορά στον μεγάλο συνθέτη, που έχει ήδη στη συλλογή του δεκάδες ανάλογες διακρίσεις.

Η ταινία «Μικρές Κυρίες», που πλαισιώνεται από τη μουσική έμπνευση του Αλεξάντρ Ντεσπλά, είναι υποψήφια επίσης για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου και κοστουμιών.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου