ΤΟΠΙΚΑ

Βάζει «φωτιές» στην τοπική αγορά με δήλωση για τα Jumbo –Διαψεύδει η Δ. Κολυνδρίνη

βάζει-φωτιές-στην-τοπική-αγορά-με-δή-236985

Με δήλωσή της η Κ. Παπανάτσιου διαβλέπει λειτουργία των Jumbo όλες τις Κυριακές και στον Βόλο «Δεν μπορεί παρόμοια απόφαση να βρει εφαρμογή στον Βόλο», διευκρινίζει η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Φωτιές στην τοπική εμπορική αγορά ανάβει η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία με χθεσινή της δήλωση δεν αποκλείει το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων Jumbo όλες τις Κυριακές του χρόνου, μετά την Πρέβεζα και στον Βόλο.

Με χθεσινή της δήλωση η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου στρέφει τα βέλη της εναντίον της κυβέρνησης της Ν.Δ. μιλώντας για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με αφορμή την απόφαση της εταιρείας Jumbo για λειτουργία του υποκαταστήματός της στον Νομό Πρέβεζας, όλες τις Κυριακές του έτους.

Στην ίδια δήλωσή της μάλιστα αναφέρεται σε πιθανή επέκταση της απόφασης λειτουργίας των Jumbo όλες τις Κυριακές και στον Βόλο: «Φαίνεται ότι η τακτική της εταιρίας για λειτουργία των καταστημάτων Jumbo και τις Κυριακές πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και ο Βόλος».

Πάντως, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ήδη από χθες σπεύδει να διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει για τον νομό καμία απόφαση που να επιτρέπει άνοιγμα καταστημάτων, πέραν των οκτώ θεσμοθετημένων Κυριακών κάθε χρόνο.

Αναστάτωση στους εμπόρους

Από χθες το πρωί, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης έχει επιδοθεί σε «σαφάρι» αναζήτησης των νόμων που φέρονται να στρώνουν το έδαφος στην εταιρεία Jumbo για άνοιγμα των καταστημάτων της όλες τις Κυριακές του έτους, πέραν των οκτώ θεσμοθετημένων.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απ. Οντόπουλος, «κανείς δεν είχε γνώση για τον νόμο το 2017 που ψηφίστηκε εν μία νυκτί» και ο οποίος νομιμοποιεί το άνοιγμα των Jumbo όλες τις Κυριακές του χρόνου στην Πρέβεζα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» «ο νόμος 4472/2017, όταν στην κυβέρνηση βρίσκονταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση για τη λειτουργία των καταστημάτων Jumbo σε Πιερία και Πρέβεζα όλες τις Κυριακές του Ιανουαρίου. Κι αυτό διότι το περίφημο άρθρο 50 του νόμου 4472/2017 άνοιξε την πόρτα να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων ακόμη και όλες τις Κυριακές του χρόνου σε όποιους νομούς υπήρχαν σχετικές αποφάσεις, αίροντας, μάλιστα, τους περιορισμούς που είχαν τεθεί με τον νόμο 4177/2013 (της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) και αφορούσαν στο μέγεθος και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καταστήματος». Σημειώνεται ότι το 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4177/2013, προέβλεπε α) τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο και β) τη δυνατότητα να λειτουργούν περισσότερες Κυριακές τον χρόνο τα μικρά καταστήματα, έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, υπό την προϋπόθεση να έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από τον οικείο αντιπεριφερειάρχη ύστερα από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Οι περιορισμοί αίρονται με τον Νόμο 2017 καθώς στο άρθρο 50 στο οποίο αναφέρεται: «Αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος (σ.σ. 19 Μαΐου 2017) και ρυθμίζουν τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, παραμένουν σε ισχύ και καταλαμβάνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα». Με αυτόν τον τρόπο ήρθησαν οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ίσχυαν μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αποστόλη Οντόπουλο έχει ήδη κατατεθεί επίσημο ερώτημα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αν υπάρχει απόφαση για την περιοχή του Βόλου με βάση την οποία να επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων πέραν των οκτώ Κυριακών το έτος. «Σε προφορικό επίπεδο έχουμε διαβεβαιώσεις ότι για την περιοχή μας δεν υπάρχει παρόμοια απόφαση και αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε και την έγγραφη απάντηση για να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι», ανέφερε ο κ. Οντόπουλος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Διευκρινίσεις Δωροθέας Κολυνδρίνη

Ερωτηθείσα για το θέμα και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη διευκρινίζει ότι το άνοιγμα των Jumbo πέραν των οκτώ Κυριακών τον χρόνο δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στον Βόλο. «Η απόφαση που είναι σε ισχύ αφορά μόνο σε οκτώ Κυριακές τον χρόνο. Αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο εφόσον υπάρξει αίτημα από τον εμπορικό κόσμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση. Πολύς χαμός για τίποτα», δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κολυνδρίνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου