ΤΟΠΙΚΑ

Το Π.Θ. επενδύει στην ερευνητική αριστεία

το-π-θ-επενδύει-στην-ερευνητική-αριστε-237894

Οι προτάσεις, που χρηματοδοτούνται μέσω της ΔΕΚΑ, καλύπτουν το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων

Επένδυση στο μέλλον συνιστά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η υποστήριξη νέων ερευνητών στην εκπόνηση διδακτορικής έρευνας σε καινοτόμα πεδία δράσης. Χθες, 16 υποψήφιοι διδάκτορες έλαβαν πλήρη υποτροφία για την εκπόνηση της διατριβής τους σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ιδρύματος, στο κτίριο Ματσάγγου. Στους 16 υποτρόφους διανεμήθηκε μέσω της ΔΕΚΑ (Δομή Ερευνας, Καινοτομίας και Αριστείας) ποσό περίπου 200.000 ευρώ που προέρχεται από πόρους της Επιτροπής Ερευνών.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Ιωάννα Λαλιώτου η ΔΕΚΑ συστήθηκε το 2017 με σκοπό την ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας εντός του ιδρύματος. Μεταξύ των δράσεων της ΔΕΚΑ προβλέπεται η υλοποίηση προγραμμάτων υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, προγραμμάτων ενίσχυσης νέων ερευνητών και μεταδιδακτόρων καθώς και προσέλκυση αναγνωρισμένων ερευνητών υψηλού κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 η ΔΕΚΑ προκήρυξε για πρώτη φορά πρόγραμμα χορήγησης 16 θέσεων διδακτορικών υποτροφιών, χρονικής διάρκειας ενός έτους με χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας. Υποβλήθηκαν 71 προτάσεις σε τέσσερα διακριτά γνωστικά πεδία που καλύπτουν το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύουν οι ακαδημαϊκές μονάδες του ιδρύματος. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από ομάδες εξωτερικών αξιολογητών και προκρίθηκαν οι δεκαέξι.

Οπως ανέφερε η κ. Λαλιώτου για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα προκηρυχθούν εκ νέου μονοετείς αλλά και τριετείς υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε πόρους αλά και να διανείμουμε στοχευμένα πόρους της Επιτροπής Ερευνών για να υποστηρίξουμε νέους ερευνητές», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαλιώτου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, τονίζοντας ότι η ΔΕΚΑ είναι μία δομή που δημιουργήθηκε για να στηρίξει την αριστεία σε όλα τα επίπεδα, φοιτητών, ερευνητών και διδακτόρων. «Θέλουμε να αναδείξουμε αυτό που ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που εστιάζει στην εξωστρέφεια και στην αριστεία», υπογράμμισε.

Οι 16 διατριβές

Οι 16 διατριβές που έλαβαν υποτροφία είναι οι εξής ανά επιστημονική περιοχή (υπότροφος, επιβλέπων καθηγητής, τίτλο διατριβής):

Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες

-Αβροκώμη Ζαβιτσάνου, Σπύρος Παπαδόπουλος, «Η διαχείριση του άυλου: νέες πρακτικές και εργαλεία διατήρησης ψηφιακών έργων τέχνης και εγκαταστάσεων».

-Βασιλική Χρυσικού, Χαράλαμπος Καραγιαννίδης, «Η αξιοποίηση της Τεχνολογίας και της Επαυξημένης Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή».

-Χρήστος Μπένος, Λουκάς Ζαχείλας, «Μέτρα βιωσιμότητας του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κυρίαρχου κράτους. Η επίδραση του μεγέθους του δημοσίου τομέα και του χρέους αποκεντρωμένων δομών διοίκησης».

-Σωτήριος Φωλίνας, Μαρί Νοέλ Ντυκέν, «Ιδιότυπα γεγονότα και ενδογενής δυναμικότητα: Εμπειρική διερεύνηση και διαμόρφωση πολιτικών σε εθνικό επίπεδο».

-Μαρία Ειρήνη Μαλλιαρού, Γεώργιος Ανδρουλάκης, «Διερεύνηση των γλωσσικών ιδεολογιών και πρακτικών γονέων και παιδιών με δι-/πολύγλωσσο υπόβαθρο: Από τις οικογενειακές γλωσσικές πολιτικές στη γλωσσική χρήση».

Επιστήμες μηχανικού τεχνολογίας και πληροφορικής

-Ηλίας Μπέλλας, Νικόλαος Αράβας, «Single crystal plasticity and plastic strain gradient effects».

-Δημήτριος Γαρυφάλλου, Νέστορας Ευμορφόπουλος, «Σχεδίαση και βελτιστοποίηση πολύ μεγάλης κλίμακας ψηφιακών κυκλωμάτων σύμφωνα με περιορισμούς πτώσης τάσεως εξαγόμενων από ανάλυση extreme value theory».

-Νικόλαος Σκετόπουλος, Χρήστος Σωτηρίου «Υλοποίηση αυτομάτων αλγορίθμων καθολικής και έγκυρης τοποθέτησης μικροηλεκτρονικών κυκλωμάτων».

-Δημήτριος Κοσμάτος, Αντώνης Αργυρίου «Αξιόπιστη ασύρματη επικοινωνία για δίκτυα οχημάτων καθώς και για αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό».

Επιστήμες Υγείας

-Αικατερίνη Δισερή, Παναγιώτης Λιάκος, «Δομική και λειτουργική ανάλυση των πρωτεϊνικών αλληλεπιδράσεων του επαγόμενου από την υποξία μεταγραφικού παράγοντα HIF-2α και μελέτη του ρόλου τους στην προσαρμογή των κυττάρων στην έλλειψη οξυγόνου.

-Μαρία Σωκράτους, Γεωργία Ξηρομερήσιου, «Ανίχνευση micro-RNAs σε εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με νόσο του κινητικού νευρώνα».

Δήμητρα Σιαχπαζίδου, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, «Τα επίπεδα της 25- υδροξυβιταμίνης σε ενήλικες ασθενείς με Σύνδρομο Αποφρακτικής Απνοιας Υπνου και η επίδραση της θεραπείας με συνεχή θετική πίεση αέρα στα υποπεδία των εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

-Μαρία Αναγνώστου, Γεώργιος Ανυφαντής, «Επίδραση του Human Papillomarivus στις παραμέτρους του σπέρματος και η ανιχνευσιμότητα του μετά τη διαδικασία της υαλοποίησης.

-Μαρία Δάσκου, Παναγιώτης Μαρκουλάτος «Μοριακός έλεγχος της αποτελεσματικότητας αδρανοποίησης των στελεχών εντεροϊών Sabin 1 και Echo 12 χρησιμοποιώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα: κυτταροκαλλιέργειες /Real Time RT-LAMP. Επίπτωση της αδρανοποίησης στο ιικό γονιδίωμα».

Επιστήμες ζωής

-Χρυσάνθη Λαμπρινή Φώτη, Ουρανία Παυλή, «Αξιολόγηση και βελτίωση της ανθεκτικότητας της φακής σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις».

-Αλέξιος Μπατραούλης, Ιωάννης Φατούρος, «Η επίδραση της σχέσης δόσης- απόκρισης της διαλειμματικής νευρομυϊκής προπόνησης υψηλής έντασης στην υγεία, απόδοση και ποιότητα ζωής υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου