ΤΟΠΙΚΑ

Δημοπρατείται το έργο ανάπλασης στα Παλαιά

δημοπρατείται-το-έργο-ανάπλασης-στα-π-238008

Με την ολοκλήρωσή του θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά η περιοχή – Στο τελικό στάδιο ανάδειξης αναδόχου για την παρέμβαση στη Μαιάνδρου

Δημοπρατείται από τον Δήμο Βόλου το έργο της ανάπλασης της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου, στα Παλαιά Βόλου. Στη χθεσινή οικονομική επιτροπή εγκρίθηκαν οι όροι της δημοπρασίας του έργου προϋπολογισμού 626.322,20 ευρώ, που προβλέπει παρεμβάσεις σε έκταση 4.867τ.μ. με τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και επέκταση πεζοδρομίων που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή.

Στην περιοχή των Παλαιών υπάρχουν ως επί τω πλείστων κατοικίες, σχολεία, πολλές µικρές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και εµπορικά καταστήµατα που διατηρούν τον παλιό χαρακτήρα των εµπορικών επιχειρήσεων της περιόδου άνθησης του εµπορίου στα Παλιά, καθώς και πολιτιστικοί αρχαιολογικοί χώροι. Λόγω των παραπάνω χρήσεων υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση, τόσο των αυτοκινήτων όσο και των πεζών κατά µήκος των πεζοδροµίων.

Ωστόσο, τα πεζοδρόµια της περιοχής είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκή για την ανεµπόδιστη κίνηση των πεζών και των ατόµων µε κινητικά ή άλλα προβλήµατα διότι δεν υπάρχουν ράµπες, ούτε λωρίδες όδευσης τυφλών, ενώ σε πολλά σηµεία τα κράσπεδα και οι πλακοστρώσεις των πεζοδροµίων είναι κατεστραμμένα.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθµιση του αστικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της βιώσιµης κινητικότητας και η αξιοποίηση της πολιτιστικής υποδοµής της περιοχής των «Παλαιών» του Βόλου. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε συνολική έκταση 4.867τ.μ., εκ των οποίων τα 2.326τ.μ. αφορούν σε παρεμβάσεις διαμόρφωσης οδών ήπιας κυκλοφορίας. Σε ήπιας κυκλοφορίας μετατρέπονται οι οδοί Γρ. Μητροπολίτου από την Γρ. Λαμπράκη έως την οδό Πυράσσου, Μελούνας, Σαρανταπόρου από την οδό Γρ, Μητροπολίτου έως την οδό Φερών.

Επιπλέον θα γίνει ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων σε έκταση 2.541τ.μ., με επέκταση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Μητροπολίτου Γρηγορίου από την οδό Σαρανταπόρου έως την οδό Γρ. Λαμπράκη και με σκοπό της δημιουργία ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών. Από την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου το ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου αυξάνεται από τα δύο στα τέσσερα μέτρα ενώ στην απέναντι πλευρά το ελάχιστο πλάτος του πεζοδρομίου αυξάνεται στα τρία μέτρα.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα πεζοδρόμια γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και εκατέρωθεν της οδού Γρ. Λαμπράκη από την οδό Μελούνας έως την οδό Μπότσατης, εκατέρωθεν της διάβασης στη Γρ. Λαμπράκη με Μητροπολίτου Γρηγορίου, εκατέρωθεν την οδού Παπακυριαζή από την οδό Αλμυρού έως την οδό Λήμνου και εκατέρωθεν της οδού Αλμυρού από την οδό Παπακυριαζή έως την οδό Βιΐβης.

Για τις παρεμβάσεις θα χρησιμοποιηθούν κυβόλιθοι, στα πεζοδρόμια θα τοποθετηθούν κάγκελα ενώ θα αυξηθεί το πράσινο. Εκτιμάται ότι μέσω του έργου θα βελτιωθεί η κινητικότητα των πεζών, θα μειωθεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας οχημάτων και κατά συνέπεια θα περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στο τελικό στάδιο η παρέμβαση στη Μαιάνδρου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ανάδειξης αναδόχους για την παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου με τη δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 323.000 ευρώ που περιλαμβάνει διαπλάτυνση και ανακατασκευή τμήματος της οδού Μαιάνδρου και της οδού Ικάρων. Συγκεκριμένα παρεμβάσεις θα γίνουν στο τμήμα του πεζοδρομίου δεξιά της οδού Μαιάνδρου, από το ύψος της Λ. Ειρήνης έως την οδό Ιατρού Β. Σκούρα (Αρνιώτου), συνολικού μήκους 200μ. και στο τμήμα του πεζοδρομίου αριστερά της οδού Ικάρων, από την οδό Μαιάνδρου έως την οδό Εθνικών Αγώνων, συνολικού μήκους 100μ. Στην οδό Ικάρων προτείνεται επιπλέον η ανακατασκευή και τμήματος του δεξιού πεζοδρομίου από την οδό Μαιάνδρου έως την οδό Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα συγκεκριμένα πεζοδρόμια έχουν μικρό πλάτος, 1 με 1,5μ. οπότε δεν είναι εύκολη η κυκλοφορία των πεζών. Σκοπός του έργου είναι να εξασφαλιστεί η συνεχής, ανεμπόδιστη και ασφαλής κίνηση των πεζών και να διευθετηθεί η στάθμευση των οχημάτων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου