ΤΟΠΙΚΑ

Από τα τζάκια οι περισσότερες πυρκαγιές στη Μαγνησία

από-τα-τζάκια-οι-περισσότερες-πυρκαγι-239284

Τέσσερις οικογένειες βίωσαν τον εφιάλτη της πύρινης κόλασης στον Βόλο και τη Μαγνησία μέσα σε τέσσερις μήνες. Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στα σπίτια τους προκάλεσαν ολοσχερείς καταστροφές. Οι τρείς από τις οικογένειες έμειναν στον δρόμο εν μέσω χειμώνα.

Στις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις κοινός παρονομαστής ήταν ότι φλόγες ξεπήδησαν από το τζάκι και την καμινάδα. Στις άλλες δύο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φωτιές ξεκίνησαν από το χώρο της κουζίνας και από τον καυστήρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις στέγες των σπιτιών που υποχώρησαν. Ολα τα αντικείμενα των ιδιοκτητών καταστράφηκαν. Εμειναν στον δρόμο και δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα ρούχα τους.

Ηταν ευτύχημα το γεγονός ότι οι πυροσβέστες τα κατάφεραν και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στη Νέα Ιωνία κατάκαψε μόνο τον β’ όροφο του κτιρίου.

Ομως, χρήσιμες συμβουλές μπορούν να αποτρέψουν από τον εφιάλτη της πύρινης κόλασης. Το 50% των πυρκαγιών ξεκινούν από το τζάκι και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Συμβουλές – οδηγίες για ασφαλή χρήση

Το μυστικό για την αποφυγή των πυρκαγιών είναι η σωστή χρήση των τζακιών και η συντήρησή τους.

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς την καύσιμη ύλη που καίνε. Σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιούν υπολείμματα οικοδομικών εργασιών για καύση όπως κουφώματα, παντζούρια, πόρτες, πλαστικές ύλες, απορρίμματα.

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του τζακιού καθώς μεταβάλλεται η σύσταση της αιθάλης και γίνεται περισσότερο αναφλέξιμη.

Πολύ σημαντικός είναι και ο καθαρισμός, η συχνότητα του οποίου θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ποσότητα των ξύλων που χρησιμοποιούνται αλλά και την ποιότητά τους. Οταν τα ξύλα έχουν πολλή υγρασία, τότε αυτό σημαίνει ότι παράγεται πολλή αιθάλη και απαιτείται τακτικότερος καθαρισμός, επισημάνθηκε.

Τέλος απαιτείται περιοδικός έλεγχος της εγκατάστασης, κυρίως της καμινάδας αλλά και της εστίας του τζακιού για τυχόν φθορές.

«Ο περιοδικός έλεγχος γίνεται ανάλογα με τη χρήση του τζακιού, την παλαιότητά του και τις ιδιαιτερότητες της κατασκευής. Στην κατασκευή μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποια ρωγμή στο τσιμέντο, τη καμινάδα ή το υλικό της επένδυσης που να μην είναι ορατή. Σε μεταγενέστερο χρόνο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με φωτιά στο φύλο της κεραμοσκεπής», επισημάνθηκε.

Κακή συντήρηση η κυριότερη αιτία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμέλεια για τη συντήρηση κρύβεται πίσω από τις περισσότερες πυρκαγιές στα τζάκια. Αξιωματικοί επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει φθορές σε όλο το σύστημα σε κρυφά σημεία γι’ αυτό απαιτείται συντήρηση από ειδικά συνεργεία.

Κάθε χρόνο 70 συμβάντα με φωτιές σε τζάκια

Οι φωτιές σε τζάκια και καμινάδες είναι συμβάντα ρουτίνας για τις πυροσβεστικές αρχές του Νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική Βόλου καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει 70 συμβάντα. Το φετινό χειμώνα έχουν καταγραφεί ήδη 11 περιστατικά. Μάλιστα φέτος το χειμώνα εκτιμάται ότι τα συμβάντα είναι λίγα σε σχέση με πέρυσι, αλλά δυστυχώς σε ορισμένα από αυτά οι φωτιές έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αλλες αιτίες πυρκαγιάς

Οι πυροσβέστες με κάθε ευκαιρία συμβουλεύουν τους πολίτες να μην αφήνουν ποτέ αναμμένες συσκευές και αποχωρούν από το σπίτι. Πολλές από τις φωτιές ξεκινούν από την κουζίνα ή διάφορες συσκευές που προκαλούν βραχυκύκλωμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται και με τα κεριά και τα καντήλια. Δεν θα πρέπει να αφήνονται αναμμένα στο σπίτι εν την απουσία του ιδιοκτήτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου