ΤΟΠΙΚΑ

«Μποτιλιάρισμα» στην έκδοση αποφάσεων για συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ

μποτιλιάρισμα-στην-έκδοση-αποφάσε-239327

Σε νέα βάση η έκδοση συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Στόχος η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η άμεση απονομή τους, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι ωστόσο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κυρίως διότι αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των περιφερειακών παραρτημάτων με επιπλέον προσωπικό.

Στο περιφερειακό παράρτημα του ΕΦΚΑ στον Βόλο αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ μέσα σε ένα μόλις 3μηνο. Αντίθετα σε άλλα ταμεία, όπως ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ που οι ασφαλισμένοι τους περιμένουν μέχρι και 2 χρόνια για να εγκριθεί η σύνταξή τους.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ενιαίου φορέα στον Βόλο, δεν υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με τους εν δυνάμει συνταξιούχους αγρότες και εκείνους που προέρχονται από τα πρώην ταμεία του ΟΑΕΕ και απασχολούνταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικά αν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες όπως έχει καταγράψει πολλές φορές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η αναμονή για την απονομή σύνταξης μπορεί να ξεπεράσει και τους 28 μήνες.

Σε μεγάλη καθυστέρηση που φτάνει ακόμη και τους 24 μήνες είναι και οι αιτήσεις που υποβάλλονται από τον ΟΓΑ, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού του συγκεκριμένου ταμείου το οποίο ακόμη δεν έχουν ενταχθεί οργανικά εξ ολοκλήρου στο νέο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα.

Επίσης μετά κόπων και βασάνων εκδίδονται και οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης για εργαζόμενους που είχαν διαδοχική ασφάλιση, καθώς η συνεργασία με τις υπηρεσίες των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν άρον- άρον στον ΕΦΚΑ παραμένει προβληματική.

Στο σταυροδρόμι της ψηφιοποίησης

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο βασίζεται στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ώστε να είναι ταχύτερη η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ως προς την έκδοση των συντάξεων. Βάσει του σχεδιασμού, εντός 24 ωρών θα εκδίδεται το 34,48% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης από τον Ιούνιο του 2020, το 58,9% από τον Ιανουάριο του 2021 και το 90% των νέων αιτήσεων από τον Ιούνιο του 2020. Επιπλέον οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων χωρίς φυσική παρουσία.

Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση, εκτιμώντας πως θα πρέπει να προηγηθούν μία σειρά από άλλες ρυθμίσεις πριν υλοποιηθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή ζητούν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων πρώην stage που παραμένουν στην υπηρεσία με δικαστικές αποφάσεις οι οποίοι καλύπτουν στο σύνολό τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες περισσότερο από μια δεκαετία, άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων που αφορούν κάθε είδους υπηρεσιακής μεταβολής, π.χ. μεταπτυχιακά, αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας. Εκτιμούν επίσης ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση κομβικών διατάξεων του Οργανογράμματος, ενίσχυση και ανανέωση της γερασμένης υλικοτεχνικής υποδομής και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου