Εξέλιξη – σοκ για τη φωτιά που «κατάπιε» αρχοντικό στο Πήλιο

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-11, 18:51:15
Εξέλιξη – σοκ για τη φωτιά που «κατάπιε» αρχοντικό στο Πήλιο

Ιχνη διάρρηξης στο κάσωμα της πόρτας - Κάτοικοι αναφέρουν και δεύτερη διάρρηξη με φωτιά 

Αιφνίδια τροπή στις έρευνες για τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, που κατέκαψε στις 18 Δεκεμβρίου παλιό αρχοντικό στην Αγία Παρασκευή Ζαγοράς και ξεσπίτωσε δύο αδερφές. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα Χριστούγεννα διενεργήθηκε β’ γύρος ανακρίσεων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Το σενάριο του βραχυκυκλώματος από συσκευή φέρεται να απορρίφτηκε, όπως και το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από το τζάκι. Οι αρχές εξετάζουν πιθανή διάρρηξη και εμπρησμό! Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν και δεύτερη διάρρηξη με εμπρησμό σε αποθήκη με εργαλεία στη Ζαγορά πριν από μερικούς μήνες.

Συγγενείς των δύο γυναικών αναμένουν το πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον είναι κοινό μυστικό στη συνοικία ότι η φωτιά στο παλιό αρχοντικό προκλήθηκε μετά από διάρρηξη. Αγνωστος ή άγνωστοι δράστες έβαλαν στο μάτι τα κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, που φυλάσσονταν στο σπίτι. Διέρρηξαν την πόρτα και στη συνέχεια εφάρμοσαν το σχέδιό τους ήσυχοι, ίσως γνωρίζοντας ότι οι δύο γυναίκες απουσίαζαν από την οικία. Το βράδυ της πυρκαγιάς οι δύο γυναίκες ήταν στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς η μία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της και η δεύτερη τη συνόδευε.

Ωστόσο, ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη. Αν και το σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, το κάσωμα της εξωτερικής πόρτας διασώθηκε και επάνω του υπάρχουν εμφανή ίχνη από τις φθορές που προκάλεσαν οι διαρρήκτες προκειμένου να σπάσουν την κλειδαριά και να μπουν στο σπίτι. Ιχνη διαρρηκτών μαρτυρούν και οι εικόνες από το μπάνιο του σπιτιού, που κάποιο κομμάτι του διασώθηκε επίσης. Στο πάτωμα υπήρχαν διάσπαρτα πεταμένα αντικείμενα σαν κάποιος να ανακάτεψε τα προσωπικά αντικείμενα των γυναικών.

Αραγε οι δράστες προκάλεσαν την πυρκαγιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους αδιαφορώντας για τις ιδιοκτήτριες και την τύχη τους ή η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από αμέλειά τους, όπως από ξεχασμένο αναμμένο κερί που μπορεί να χρησιμοποίησαν στο σκοτάδι για να βλέπουν και να μη γίνονται αντιληπτοί από τη γύρω περιοχή; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές στο σπίτι είναι τόσο μεγάλες, που τα μπάζα σχηματίζουν βουνό.

Ετσι θα χρειαστεί πολύς χρόνος στις έρευνες για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, καθώς είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να διευκρινιστεί τι απέγιναν τα οικογενειακά κειμήλια μεγάλης αξίας. Αραγε τα πήραν όλα μαζί τους οι κλέφτες ή κάποια από αυτά καταστράφηκαν από τις πύρινες φλόγες;

Το εν λόγω αρχοντικό ήταν το πιο παλιό που υπήρχε στη Ζαγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου πήγαιναν εκεί όταν τους ανέθεταν εργασίες για σπίτι στο Πήλιο. Είχε χτισθεί επί Τουρκοκρατίας. Οι γονείς των δύο αδερφών το είχαν αγοράσει από Αιγύπτιο το 1935. Στο σπίτι είχε γίνει αναπαλαίωση το ’94 όμως οι δύο γυναίκες δεν είχαν αλλάξει τη φυσιογνωμία του κτιρίου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η οικία διέθετε ακόμη τις κρυψώνες.

Τα οικογενειακά κειμήλια που στόλιζαν το σπίτι ήταν παρά πολλά. Μεταξύ άλλων υπήρχε μία ταπετσαρία που απεικόνιζε τον Λευκό Πύργο και την Ελληνίδα μάνα που έσκυβε στην ελληνική σημαία. Σκαλιστά ποτήρια στο χέρι, χρυσαφικά, κεντήματα μοναδικής αξίας ήταν μερικά από τα πολύτιμα αντικείμενα. Ακόμη, το σπίτι είχε μία παλιά εικόνα του Αγ. Δημήτριου που υπήρχε από τον πρώτο του ιδιοκτήτη, κιλίμια από την Κωνσταντινούπολη, πορσελάνινα φλιτζάνια. Ο πατέρας των δύο αδερφών είχε υπηρετήσει στο Ναυτικό στο πλοίο Αβέρωφ.

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου για το συμβάν αναμένεται από ολόκληρη τη συνοικία, τη Ζαγορά, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει τις δύο γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι από το Νοσοκομείο οι δύο γυναίκες δεν βρήκαν τίποτα όρθιο. Το παλιό αρχοντικό ήταν λες και είχε βομβαρδιστεί. Δεν είχαν ούτε ρούχα για να πάρουν μαζί τους στο σπίτι των συγγενών όπου φιλοξενούνται.

Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής συσχετίζουν το περιστατικό με δεύτερο συμβάν με πυρκαγιά σε αποθήκη στη Ζαγορά όπου λέγεται ότι σημειώθηκε επίσης διάρρηξη και κλοπή αντικειμένων. Το περιστατικό συνέβη στις 4 Οκτωβρίου. Τότε η φωτιά είχε γίνει γρήγορα αντιληπτή και οι δράστες είχαν τραπεί σε φυγή. Ωστόσο, υπήρχαν αντικείμενα που είχαν κλαπεί όπως εργαλεία αλλά και ρούχα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=