ΤΟΠΙΚΑ

Κάνουν έξωση στην Τέχνη

κάνουν-έξωση-στην-τέχνη-416380

Με κιμωλίες έγραψαν συνθήματα και ζωγραφιές οι καθηγητές Καλλιτεχνικών Ν. Μαγνησίας

Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας με το Νέο Σχολείο που προωθεί να εκδιώκει τους καθηγητές Καλλιτεχνικών από τα σχολεία, καταργώντας ουσιαστικά το μάθημα της τέχνης, όμως οι καθηγητές της Μαγνησίας δηλώνουν την έντονη αντίδρασή τους στην εξέλιξη αυτή και σημειώνουν πως θα παλέψουν για την ανατροπή της. Χθες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου ζωγράφισαν στις πλάκες με κιμωλίες και ενημέρωσαν τους Βολιώτες για τις νέες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Ένα πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας απέναντι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας επέλεξαν οι καθηγητές Καλλιτεχνικών της Μαγνησίας. Πήραν τις πολύχρωμες κιμωλίες τους και ζωγράφισαν συνθήματα στις πλάκες του πεζοδρόμου της Ερμού μπροστά στο Ναό του Αγίου Νικολάου. Με αυτή τους την κίνηση οι καθηγητές αντέδρασαν στην κατάργηση του μαθήματος των εικαστικών στις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, που σχεδιάζει το Υπουργείο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Νεκταρία Γιακμογλίδου, καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου, εξήγησε πώς διδάσκονταν το μάθημα μέχρι σήμερα και πώς θα διδάσκεται με τις επερχόμενες αλλαγές.

«Μέχρι τώρα το μάθημα των εικαστικών ήταν μία ώρα την εβδομάδα για κάθε τάξη του Γυμνασίου. Το κακό είναι ότι δεν έχει χαρακτηριστεί ως εργαστηριακό και δεν έχουμε εξοπλισμένο χώρο. Έτσι κάνουμε μάθημα στις τάξεις με την ολομέλεια των μαθητών. Εάν είχαμε εργαστήριο, τότε θα γίνονταν διαφορετικά το μάθημα και με λίγους μαθητές. Στο Λύκειο μέχρι τώρα στην Α τάξη διδάσκαμε ένα μάθημα επιλογής και στη Β’ και τη Γ’ τάξη διδάσκαμε ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο και προετοιμάζαμε τα παιδιά για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το μάθημα της Α’ τάξης καταργήθηκε και θα καταργηθεί και αυτό στη Β’ και Γ’ Λυκείου από του χρόνου», ανέφερε η κ. Γιακμογλίδου.

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι ιδέες του Υπουργείου Παιδείας στο Γυμνάσιο το μάθημα των εικαστικών θα είναι επιλεγόμενο και θα διδάσκεται από όποιον καθηγητή ανεξαρτήτως ειδικότητας θέλει να συμπληρώσει ωράριο, εάν δεν υπάρχει καθηγητής καλλιτεχνικών με οργανική θέση στο σχολείο. Ταυτόχρονα οι μαθητές της Β’ και της Γ’ τάξης του Λυκείου θα πρέπει να οδηγηθούν στα φροντιστήρια.

«Εμείς θα γυρνάμε γύρω γύρω τα σχολεία για να συμπληρώσουμε ωράριο, μπορεί να μας διώξουν ή να μας βγάλουν στη εφεδρεία», υποστήριξε η κ. Γιακμογλίδου, η οποία τόνισε πως το μάθημα των εικαστικών δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται ή πιστεύουν πολλοί.

«Υπάρχουν βιβλία για όλες τις τάξεις και παράλληλα με το θεωρητικό κομμάτι έχουμε και το κομμάτι της δημιουργίας. Ουσιαστικά τα παιδιά εισέρχονται στο χώρο και μαθαίνουν ιστορία της τέχνης», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως στη Μαγνησία διδάσκουν 35 καθηγητές Καλλιτεχνικών.

Στη διαμαρτυρία των καθηγητών Καλλιτεχνικών βρέθηκαν και μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ αλλά και της Αγωνιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Μαγνησίας.

Ο Γραμματέας της ΕΛΜΕ κ. Γιώργος Χαλκιαδόπουλος από την πλευρά του δήλωσε πως «οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, το κλείσιμο 1.056 σχολείων και άλλων τόσων τη νέα σχολική χρονιά, το κόψιμο μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο νέο τεχνολογικό Λύκειο είναι το σκοτεινό μέλλον που δημιουργεί το Υπουργείο Παιδείας για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Τα σχέδια αυτά πρέπει να ανατρέψουμε οργανωμένα και όλοι μαζί ενωμένοι».

Οι διαμαρτυρίες των καθηγητών θα συνεχιστούν και ήδη έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία της Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου