ΤΟΠΙΚΑ

Ταλαιπωρία για πληρωμή δαπανών για αποκλειστικές νοσοκόμες

ταλαιπωρία-για-πληρωμή-δαπανών-για-απ-245920

Γολγοθάς η κάλυψη των εξόδων για τις αποκλειστικές νοσοκόμες – Μόνο στα πιστοποιημένα μέλη του κλάδου αναγνωρίζεται η απασχόληση

Απόγνωση προκαλεί σε συγγενείς ασθενών, που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ή σε ιδιωτικές κλινικές, το πλαφόν που έχει τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στην αποζημίωση για την απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων. Σαν να μην έφτανε αυτό, για την κάλυψη των εξόδων όταν τις χρειάζονται οι συγγενείς για τη νοσηλεία των δικών τους ανθρώπων μεσολαβεί απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία.

Αυτό κατ΄ επέκταση συνιστά μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δαπανών που γίνονται ειδικά δε όταν πρόκειται για αποζημίωση που πρέπει να καταβληθεί για την απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων σε ιδιωτικές κλινικές.

«Η αναγνώριση απόδοσης δαπάνης για τη χρησιμοποίηση αποκλειστικών νοσοκόμων ανά νοσηλεία και μέχρι δύο νοσηλείες το μήνα, είναι δυνατή μόνο σε κρατικά νοσοκομεία, για ασθενείς με βαριά γενική κατάσταση, για τους οποίους απαιτούνται ιδιαίτερες φροντίδες, μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι 8 νύχτες τον μήνα», σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική διάταξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Η αποζημίωση που εγκρίνει ο οργανισμός ορίζεται σε 30 ευρώ για κάθε νύκτα τις καθημερινές και σε 45 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Με βάση τον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση που απαιτείται παράταση χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας θα αποζημιώνεται μέχρι συνολικά 12 νύχτες. Σε εξαιρετικά περιπτώσεις κινητικά αναπήρων, η αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας δύναται να καλύπτει το σύνολο της νοσηλείας του δικαιούχου που έχει χρόνια πάθηση ή αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω από επιτροπή ΚΕΠΑ και αυτό αφού έχει προηγηθεί ένας αγώνας δρόμου εκ μέρους των συγγενών.

Για την απόδοση της δαπάνης στους δικαιούχους απαιτείται να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου, για την αναγκαιότητα της χρήσης αποκλειστικής, έγκριση του ελεγκτή ιατρού, απόδειξη παροχής υπηρεσιών της αποκλειστικής, αντίγραφο του εισιτηρίου και του εξιτηρίου και αν πρόκειται για άτομο με χρόνια πάθηση ή αναπηρία, βεβαίωση πιστοποίησης αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στη Νέα Ιωνία, προκειμένου να αποδοθεί το σύνολο των ημερών νοσηλείας.

«Είναι μία δαιδαλώδης διαδικασία η οποία εκτός από χρονοβόρα είναι και εξαιρετικά πολύπλοκη, αφού θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να λάβει την αποζημίωση να απευθυνθεί σε περισσότερες των δύο υπηρεσίες για να μπορέσει να εξασφαλίσει όλα τα δικαιολογητικά», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χθες η Σ.Χ., κόρη ασθενούς η οποία νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κλινική και «δοκίμασε» τον Γολγοθά της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Η πιστοποίηση απαραίτητη

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως εκτός από την ταλαιπωρία υπάρχουν και θετικά τα οποία καταγράφονται μέσα στον νέο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στην απασχόληση των αποκλειστικών νοσοκόμων, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση.

Ο τοπικός σύλλογος των αποκλειστικών νοσοκόμων εδώ και τρία χρόνια έδωσε μάχη προκειμένου να υπάρξει ξεκαθάρισμα του επαγγέλματος και να μην υπάρχουν παρατυπίες που αφενός στιγματίζουν τον κλάδο, αφετέρου αφαιρούν εισόδημα από τα μέλη που είναι πιστοποιημένα για να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Στη Μαγνησία στο ειδικό μητρώο το οποίο έχει γίνει και το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου είναι εγγεγραμμένες και πιστοποιημένες 45 αποκλειστικές νοσοκόμες οι οποίες έχουν και τις σχετικές εγκρίσεις από την 5η ΥπΕ για να απασχολούνται ασκώντας τα καθήκοντά τους στους θαλάμους των ασθενών. Υποχρεωτικά μάλιστα πλέον φέρουν πάνω τους κάρτα ταυτοποίησης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου