ΤΟΠΙΚΑ

Συντονισμός για την αέρια ρύπανση

συντονισμός-για-την-αέρια-ρύπανση-416576

Ευέλικτο συντονιστικό όργανο που θα έχει ρόλο να παρεμβαίνει όταν αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου θα συστήσουν οι φορείς της πόλης. Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου.

Eκτός από τη δημιουργία ευέλικτου συντονιστικού οργάνου και επιτροπής συναγερμού, συμπυκνώνοντας τις προτάσεις των φορέων που παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Βόλου πρότεινε ενοποίηση του δικτύου μέτρησης των σταθμών αέριας ρύπανσης των Π.Θ.,ΚΕΤΕΑΘ και ΔΕΥΑΜΒ, την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μεταφοράς των χύδην προϊόντων από και προς το λιμάνι, ελέγχους στις κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών. Ακόμη πρότεινε να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα φορτηγά, καθώς και στα συνεργεία που καίνε πλαστικά και λάδια. Επιπλέον κατατέθηκε πρόταση για τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής, στην οποία θα γίνονται καταγγελίες πολιτών.

Ο υπεύθυνος του δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Π.Θ., καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Αναστ. Σταματέλος, τόνισε ότι ο Βόλος είναι από τις λιγότερο επιβαρυμένες πόλεις της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι τα αιωρούμενο μικροσωματίδια pm 2,5 είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η καύση στερεών δίνει πάντα επικίνδυνα σωματίδια και ακολουθεί η καύση υγρών με το πετρέλαιο, ενώ το φυσικό αέριο παράγει τα πιο λίγα σωματίδια. Το πιο επικίνδυνο σωματίδιο, είναι αυτό της καύσης του ντίζελ, που κολλάει στα πνευμόνια, μεταλλάσσεται και θεωρείται υπεύθυνο για καρκινογενέσεις.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε και τα τζάκια και τις σόμπες και πρότεινε συστηματικό δίκτυο μέτρησης για τα pm 2,5, περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων και δενδροφυτεύσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Νοέμβριο οι υπερβάσεις θα ξεπεράσουν τις 15 μέρες , ενώ μέχρι σήμερα οι μετρήσεις έχουν δείξει 110 μgr/m3 για 4 ημέρες και θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αργ. Κοπάνας, ανέφερε ότι λειτουργεί ο σταθμός μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, ενώ ξεκίνησαν εδώ και δυο ημέρες εντατικοί έλεγχοι από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου της Ποιότητας Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, τα ευρήματα σε μια από τρεις επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων που έγιναν έλεγχοι, τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.«Θα προχωρήσουμε, είπε, με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία όσον αφορά τις αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Θα υπάρξει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα κάθε φορά που εμφανίζεται. Έχουμε θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας προς την κατεύθυνση των εντατικών ελέγχων και θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 500 € έως 2 εκ. € και μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Κοπάνας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε λειτουργία μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, ενώ και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική συμφώνησαν να συμβάλλουν με επιπλέον περιπολίες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ματθ. Δραμητινός εκτίμησε ότι δεν χρειάζονται άλλες μελέτες, διότι έχουν γίνει ήδη αρκετές για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.

Όπως εξήγησε τα pm10 ευθύνονται για τις αλλεργίες, άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , ενώ τα pm 2,5 ευθύνονται για τα οξέα ισχαιμικά επεισόδια, ενώ, όπως πρόσθεσε, έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφραγμάτων, ενώ, σε συνδυασμό με το διοξείδιο του θείου, ευθύνονται για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο κ. Δραμητινός τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ρυπογόνα εργοστάσια στην περιοχή και πρέπει να γίνει έλεγχος των ντιζελομηχανών. Ακόμη, πρότεινε σύσταση γραφείου από το Δήμο για καταγγελίες σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, παρέμβαση για το πρόβλημα στο λιμάνι και απαγόρευση της φόρτωσης των χύδην φορτίων και σκραπ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Σωκρ. Αναγνώστου ανέφερε ότι η ρύπανση δεν προέρχεται από τη βιομηχανία, που έχει μεγάλη πτώση, ούτε από το κυκλοφοριακό πρόβλημα και έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες καύσεις οι οποίες πρέπει να σταματήσουν γιατί βλάπτονται οι ίδιοι οι πολίτες και τα παιδιά τους. Το ΤΕΕ προτείνει να αυξηθούν οι έλεγχοι και να μετρούνται οι διοξίνες ,να υπάρχουν όργανα που θα μετρούν και τα pm2,5 ώστε να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι οι απόψεις των φορέων που τέθηκαν χθες στην Επιτροπή θα έρθουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ενώ αποφασίστηκε το συντονιστικό όργανο που θα συσταθεί να συγκαλείται άμεσα και να μπορεί να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις για λήψη μέτρων, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Τέλος χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βόλου Γ. Γίδαρης ενημέρωσε ότι στη συνοικία των Παλαιών και συγκεκριμένα στην οδό Παπακυριαζή θα γίνουν παρεμβάσεις με ψυχρά υλικά και φυτά (πέργκολες) για να μειωθεί η θερμοκρασία και θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Επίσης ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στη χάραξη του ποδηλατόδρομου από το ύψος του φωτεινού σηματοδότη των Πευκακίων μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο, όπου θα δημιουργηθεί πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στις οδούς Μητρ. Γρηγορίου-Ζάχου-Λαχανά και Αλμυρού, όπου ο ποδηλατόδρομος θα χαραχτεί πάνω από το πεζοδρόμιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου