ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνει η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας

αυξάνει-η-καλλιέργεια-της-αγριαγκινά-417309

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου αγριαγκινάρας από τον Όμιλο Apollo Capital Group και των θυγατρικών του εταιριών Ελληνική Βιομάζα Α.Ε. και Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε. με τον απολογισμό να μετρά 7.000 στρέμματα που έχουν σπαρθεί και 300 αγρότες περίπου που συμβλήθηκαν με την εταιρία και ήδη πληρώθηκαν με 50 ευρώ το τόνο.

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
 
Η εταιρία δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2010 οπότε και ανακοίνωσε την εγκατάσταση δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση βιομάζας από την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας στο Βελεστίνο.
 
Ήδη για το πρώτο εργοστάσιο δυναμικότητας 1 MW υπάρχουν οι άδειες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ έχουν εκδοθεί και οι όροι σύνδεσης με την ΔΕΗ και αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων – οι οποίοι και έχουν κατατεθεί – από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του, ενώ θα δρομολογηθούν οι εργασίες και για την κατασκευή πλέον του δεύτερου εργοστασίου δυναμικότητας 5 MW.
 
Η τροφοδοσία των σταθμών θα γίνεται από την πρώτη ύλη που θα παράγουν οι αγρότες που θα συμβληθούν με την εταιρεία καθώς σύμφωνα και με τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Αλέξανδρο Ευσταθίου δεν θα γίνεται σε καμία περίπτωση εισαγωγή πρώτης ύλης από φτηνές περιοχές, όπως μέχρι σήμερα γινόταν από την Ινδία, Ουκρανία και Γεωργία, αλλά θα είναι αποκλειστικά αυτοπαραγόμενη.
 
Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου για όλες τις εργασίες που έγιναν το διάστημα που πέρασε, σπορά, χωματουργικές εργασίες, μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.λ.π. απασχολήθηκαν αποκλειστικά και μόνο τοπικές επιχειρήσεις. «Από την αρχή δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε μόνο την τοπική οικονομία. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι, γι’ αυτό σε όλες τις εργασίες απασχολήθηκαν μόνο επιχειρήσεις από τη Μαγνησία», επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου.
 
Στην πρώτη καλλιεργητική περίοδο σπάρθηκαν 7.000 στρέμματα και συμβλήθηκαν με την εταιρία 300 αγρότες από την περιοχή, ενώ ήδη υπάρχει πρόταση συνεργασίας από ιταλική ιδιωτική εταιρία ρεύματος η οποία και ζητά 100.000 το μήνα για 20 χρόνια! «Το θέμα είναι να σπαρθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στρέμματα, γιατί ήδη υπάρχουν οι προσφορές για διοχέτευση της βιομάζας και πρέπει να υπάρχει η αναγκαία παραγωγή» σημειώνει ο κ. Ευσταθίου.
 
Πάντως οι αγρότες που αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο βγήκαν κερδισμένοι καθώς τον πρώτο χρόνο της παραγωγής τους πληρώθηκαν από την εταιρία με 50 ευρώ το τόνο. Τονίζεται πως το προϊόν συλλέγεται από τον αγρότη και η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1.200 – 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 – 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα, ενώ συχνά οι στρεμματική απόδοση φτάνει και τα 3.000 κιλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου