ΤΟΠΙΚΑ

Οι πρώτοι 80 έφεδροι στο Βόλο

οι-πρώτοι-80-έφεδροι-στο-βόλο-417547

Κουνούν μαντήλι… στο Δημόσιο οι πρώτοι  80 δημόσιοι υπάλληλοι στη Μαγνησία. Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα να αρνηθούν το καθεστώς εφεδρείας που ουσιαστικά τους κατατάσσει σε καθεστώς «μισής ζωής, μισού μεροκάματου» με πολύ μεγάλες πιθανότητες ακόμη και απόλυσης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Οι επιστολές που έφτασαν είναι προσωπικές και απευθύνονται κυρίως σε δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ή έχουν ήδη ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μέχρι 20 Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση, διότι από τις 27 του ίδιου μήνα και εφόσον δεν καταθέσουν ένσταση ή δεν γνωστοποιήσουν στην Υπηρεσία τους ότι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης θεωρούνται «έφεδροι».
Προσωπικές επιστολές έφτασαν χθες σε δημοσίους υπαλλήλους στον τομέα της Άμυνας που απασχολούνται ως πολιτικό προσωπικό στο 304 ΠΕΒ, στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, στο 307 ΤΣΥΑΥ, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στους Δήμους, στην Περιφερειακή Διοίκηση, στο ΙΚΑ, στις ΔΟΥ, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και στο προσωπικό των φυλάκων που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.
Η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4024/2011 (πολυνομοσχέδιο), το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εφεδρείας συνεχίζει να λαμβάνει για 12 μήνες και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι 24 μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Αυτοί οι 80 δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο κύμα των αποχωρούντων, αν και όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία Δημήτρης Κουτσούκος οι περισσότεροι -εάν πράγματι ισχύει ότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης- θα το ασκήσουν μόνο και μόνο για να αποφύγουν το καθεστώς εφεδρείας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου