ΤΟΠΙΚΑ

«Ορφανά» χιλιάδες ακίνητα στη Μαγνησία στο Κτηματολόγιο

ορφανά-χιλιάδες-ακίνητα-στη-μαγνησ-261324

Συνολικά 25.000 ιδιοκτήτες δεν επέδειξαν ενδιαφέρον

Εληξε στις 29 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, ωστόσο χιλιάδες ακίνητα σε Αργαλαστή, Σκόπελο, Αλμυρό, Διμήνι, Σέσκλο, Μικροθήβες, Βελεστίνο, Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο δεν δηλώθηκαν και φαίνονται να είναι υπέρ αγνώστου.

Ο εκπρόσωπος κοινοπραξίας, που συνεργάζεται με την Κτηματολόγιο Α.Ε, Κωνσταντίνος Κίτος, λέει ότι στις προαναφερθείσες περιοχές έχει προεκτιμηθεί ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι περί τις 261.000.

Στο κάλεσμα της Κτηματολόγιο Α.Ε. για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων έχει ανταποκριθεί μόνο το 80% των ιδιοκτητών. Για περίπου 50.000 με 55.000 δικαιώματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 25.000 ιδιοκτήτες, δεν έχουν υποβληθεί οι αντίστοιχες δηλώσεις, κάτι που ο ίδιος αποδίδει σε αμέλεια εκ μέρους των υπόχρεων.

Ωστόσο, τα ακίνητα αυτά κινδυνεύουν να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιοκτήτες τους να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία και εκδοθεί η προανάρτηση των δικαιωμάτων, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει στο διάστημα ενός χρόνου από σήμερα, τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια και να κάνουν διόρθωση των στοιχείων, για να κερδίσουν εγγραφή, με κόστος αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Οι αδήλωτες ιδιοκτησίες περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο, όταν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο σε μία περιοχή και δημοσιευτεί η απόφαση για την περαίωση σε ΦΕΚ, διαδικασία που εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθεί διαρκεί περίπου πέντε έτη.

Στο μεταξύ, το Γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο διεκπεραιώνει καθημερινά την καταχώριση 500 τίτλων ιδιοκτησίας. «Πολίτες έρχονται σε καθημερινή βάση και δηλώνουν συμπληρωματικά τους στοιχεία στη φόρμα όπως και μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι με τη διαδικασία του εμπρόθεσμου. Για όσους δεν είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 29 Νοεμβρίου οι δηλώσεις προωθούνται για διεκπεραίωση ως εκπρόθεσμες», ενημερώνει ο ίδιος.

Επόμενο διάστημα της διαδικασίας είναι η προανάρτηση των τίτλων ιδιοκτησίας εφόσον διεκπεραιωθεί το 55% των καταχωρήσεων. Για τον Βόλο που η διαδικασία ξεκίνησε το 2008, η προανάρτηση γίνεται τώρα.

Επισημαίνεται ότι το κόστος για την υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα με εξαίρεση της αγροτικές περιοχές, όπου ανεξαρτήτως αριθμού δικαιωμάτων οι ιδιοκτήτες πληρώνουν μόνο για τα δύο από αυτά. Στις εκπρόθεσμες δηλώσεις επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ και άνω ανάλογα με την έκταση και τα δικαιώματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου