Κατάληψη στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου από τις καθαρίστριες

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-20, 10:37:45
Κατάληψη στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου από τις καθαρίστριες

Σε κατάληψη στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συνεδριάζει αυτήν την ώρα προχώρησαν οι καθαρίστριες του ιδρύματος.

Οι καθαρίστριες που διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεών τους, που λήγουν τέλος του έτους, μπήκαν στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος και προχώρησαν σε κατάληψη.

Μα σημειωθεί πως στην σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του ιδρύματος.

«Αν δεν μας αφήσουν να συνεδριάσουμε, δεν θα έχουμε προϋπολογισμό και δεν θα μπορεί να πληρωθεί κανείς», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης μιλώντας χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο είναι τραγική, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η απεργιακή κινητοποίηση. Παντού σκουπίδια και ακαθαρσίες, η χειρότερη κατάσταση όμως αφορά στις τουαλέτες από τις οποίες εξυπηρετούνται φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι στο ίδρυμα.

«Επιχειρήσαμε να αναθέσουμε σε τρία άτομα να καθαρίσουν τα κτίρια αλλά δεν επιτράπηκε από τις καθαρίστριες που απεργούν. Δεν αφήνουν κανέναν να μπει μέσα και πλέον υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου επιχειρούν να διατηρήσουν καθαρούς τους προσωπικούς τους χώρους, ωστόσο στους κοινόχρηστους η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε νέα ανανέωση των συμβάσεων με τις 33 καθαρίστριες. Κι αυτό γιατί αν συνεχιστεί η σύμβασή τους τεκμηριώνουν δικαίωμα πρόσληψης που απαγορεύεται. «Αν το κάνουμε θα διαπράξουμε ποινικό αδίκημα. Αντίκειται στους Νόμους και στο Σύνταγμα. Ούτε το Υπουργείο μάς επιτρέπει. Δεν θα πάμε φυλακή για να ανανεώσουμε τις συμβάσεις», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Δεν άνοιξαν οι φάκελοι του διαγωνισμού για τον εργολάβο

Χθες επρόκειτο να ανοίξουν οι φάκελοι των υποψηφίων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του εργολάβου που θα αναλάβει την καθαριότητα των κτιρίων του Π.Θ. από την Πρωτοχρονιά και μετά. «Μας εμπόδισαν να το κάνουμε και η διαδικασία αναβλήθηκε. Θα έχουμε πρόβλημα καθαριότητας και από το νέο έτος αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες», ανέφερε ο πρύτανης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός αφορά στην καθαριότητα των κτιρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Μετά τον Μάρτιο θα προσληφθούν με 18μηνες συμβάσεις καθαρίστριες μέσω ΑΣΕΠ. «Ούτε αυτό το δέχονται», είπε.

Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες του Π.Θ. από τη Λέσχη Εργαζομένων

Την αλληλεγγύη της «στον δίκαιο αγώνα που δίνει το σωματείο καθαριστριών-καθαριστών Ν. Μαγνησίας απέναντι στις αντεργατικές αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης του ΠΘ για απόλυση των εργαζόμενων στην καθαριότητα σε Βόλο και Λαμία», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου.

Οπως τονίζει «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου αποφασίζουν – και διατάζουν – τη μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας για το 2020, αποφασίζοντας ταυτόχρονα να προχωρήσει σε πρόσληψη εργολάβου με ΣΔΙΤ. Αυτό καθόλου δεν εκπλήσσει, αφού και πέρσι είχαν γίνει αντίστοιχες ενέργειες, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείου να έχουν νικηφόρα έκβαση.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος και τους θεσμούς του, έχει υιοθετήσει πλήρως ένα επιχειρηματικό-ιδιωτικοοικονομικό καθεστώς λειτουργίας, καταπατώντας εργατικά δικαιώματα, συνεργαζόμενο με ιδιωτικές επιχειρήσεις, κρατικούς θεσμούς, ακόμη και με τον Ελληνικό Στρατό».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=