ΤΟΠΙΚΑ

Κόβουν το κάπνισμα στο Πήλιο

κόβουν-το-κάπνισμα-στο-πήλιο-418184

Αυξάνεται ο αριθμός των Πηλιορειτών αλλά και των κατοίκων του Βόλου που πήραν την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα καταφεύγοντας στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος που βρίσκεται στα Καλά Νερά. Μέχρι σήμερα πάνω από 50 πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα για την απεξάρτηση από τη συνήθεια  αυτή με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού του Ιατρείου αλλά και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Θάνου
 
Ένα χρόνο λειτουργίας κλείνει το Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος στα Καλά Νερά που από τις πρώτες κιόλας μέρες είχε προκαλέσει ενδιαφέρον στους κατοίκους του Πηλίου.
 
«Από την αρχή της λειτουργίας του Ιατρείου η ανταπόκριση των πολιτών ήταν μεγάλη και μέχρι σήμερα πάνω από 50 άτομα συνολικά έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τηλεφωνούν καθημερινά για περισσότερες πληροφορίες αλλά και συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος» σημείωσε η κ. Φωτεινή Καραχάλιου, υπεύθυνη του Ιατρείου και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
 
Σύμφωνα με την γιατρό,  οι ηλικίες των συμμετεχόντων ξεκινούν από 27 ετών και φτάνουν μέχρι και 65, ενώ το ενδιαφέρον είναι εξίσου έντονο τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, με τους περισσότερους από αυτούς να καταφέρνουν να κόψουν εντελώς το κάπνισμα μέχρι το τέλος του προγράμματος.
 
Η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος
 
Εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί η διαδικασία που ακολουθεί κάποιος, έχοντας λάβει την απόφαση να διακόψει την κακή συνήθεια του καπνίσματος και επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
 
Ο ενδιαφερόμενος αρχικά επικοινωνεί με το Ιατρείο και κλείνει ραντεβού. Έπειτα  υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις απαραίτητες για την επιλογή της φαρμακευτικής ή μη αγωγής που θα ακολουθήσει και η οποία διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
Ακολουθούν οι συνεδριάσεις όπου τους πρώτους τρεις μήνες ο ασθενής παρακολουθείται στενά, κάθε εβδομάδα, ενώ ελαττώνονται στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Η διάρκεια των συνεδριάσεων ανέρχεται συνολικά στον ένα χρόνο περίπου.
 
«Το αν κάποιος ασθενής θα ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή ή όχι εξαρτάται από το ιστορικό του, από το αν λαμβάνει κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή και φυσικά από το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα του καπνίσματος που αντιμετωπίζει και τέλος από το αν έχει προσπαθήσει να το κόψει ξανά στο παρελθόν. Είναι δύσκολο για τους περισσότερους να το κόψουν με την πρώτη προσπάθεια, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο λόγος για τον οποίο θέλουν να το κόψουν. Για παράδειγμα κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας είναι πιο αποφασισμένος να διακόψει το κάπνισμα από κάποιον που το κάνει λόγω οικονομικής κρίσης και οι οποίοι αποτελούν συχνότερο φαινόμενο εγκατάλειψης του προγράμματος, αφού δεν ήταν σίγουροι για την απόφασή τους. Πρέπει λοιπόν κάποιος να θέλει πραγματικά να λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία ώστε να έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Καραχάλιου, ενώ συμπλήρωσε την ικανοποίησή της για την επιτυχία πολλών ασθενών που κατάφεραν να βγάλουν το κάπνισμα από τη ζωή τους.
Να σημειωθεί πως μετά το πέρας της θεραπείας η επικοινωνία των γιατρών με τους ασθενείς δεν σταματάει ποτέ, αντίθετα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι δράσεις του Ιατρείου υποστηρίζονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου