ΤΟΠΙΚΑ

Συνέδραμαν σε 11.000 περιστατικά οι διασώστες του ΕΚΑΒ στη Μαγνησία

συνέδραμαν-σε-11-000-περιστατικά-οι-διασώσ-266300

Ενημερωτική δράση για την παροχή πρώτων βοηθειών διοργανώθηκε χθες στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Σε 11.000 υπολογίζονται τα περιστατικά, που κλήθηκαν να συνδράμουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ στη Μαγνησία στη διάρκεια του 2019, με τα πληρώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή ανά πάσα στιγμή. Στο μεταξύ, ενημερωτικές δράσεις πραγματοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα, αρχής γενομένης από τον Βόλο, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πολίτες και να αντιληφθούν τη σημασία των πρώτων βοηθειών, που αποδεικνύονται σωτήριες σε πολλές περιπτώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ενημερωτική δράση, που πραγματοποίησαν χθες οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Βόλο, ήταν η απαρχή του καθιερωμένου κύκλου, που θα διαρκέσει έως μεθαύριο Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου και αποτελεί φόρο τιμής στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

«Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τον πολίτη, προκειμένου να παρέχει πρώτες βοήθειες. Ενημερώνουμε το κοινό για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τη χρήση του εξωτερικού, αυτόματου απινιδωτή, για να μάθουμε στον πολίτη να δίνει τις πρώτες βοήθειες, μέχρι να έρθει ο διασώστης του ΕΚΑΒ και να αναλάβει το περιστατικό», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κωνσταντίνος Σταμνάς, υπεύθυνος του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου και διευθυντής της ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε εγρήγορση 365 μέρες τον χρόνο, με τον διευθυντή του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας να επισημαίνει ότι «τα περιστατικά παρουσιάζουν αυξητική τάση κάθε χρόνο, καθώς και τις γιορτινές μέρες ειδικότερα, που έχουμε αυξημένη τουριστική κίνηση στην περιοχή, ο κόσμος διπλασιάζεται».

Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών, που κλήθηκαν να συνδράμουν στη διάρκεια της χρονιάς τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ήταν «καρδιολογικά, εμφράγματα, περιπτώσεις ανακοπών, τροχαία ατυχήματα και παθολογικά περιστατικά» όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ.

Η συμβουλή του κ. Σταμνά στο κοινό είναι «να εκπαιδεύεται ο κόσμος στην παροχή πρώτων βοηθειών, γιατί η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Για αυτό τον λόγο πραγματοποιείται η εβδομάδα της εκπαίδευσης και της πρόληψης, που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και επτά χρόνια, γιατί θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον πολίτη στις πρώτες βοήθειες», είπε.

Σωτήριες οι πρώτες βοήθειες

Διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό για τις πρώτες βοήθειες, με τον Κωνσταντίνο Γιάνναρο, ο οποίος ανήκει στο πλήρωμα διάσωσης του ΕΚΑΒ Βόλου, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το βασικό είναι, όταν σημειώνεται καρδιακό επεισόδιο, να μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν κάποιος έχει πάθει ανακοπή ή κάτι άλλο, για ενημερώσουμε σωστά το ΕΚΑΒ για να στείλει το ανάλογο ασθενοφόρο».

Σημεία – κλειδιά για την παροχή πρώτων βοηθειών «είναι η διαδικασία που βασίζεται στις αρχές βλέπω, ακούω, αισθάνομαι» είπε ο κ. Γιάνναρος.

Αναλύοντας τις κινήσεις που πρέπει γίνουν, όταν παραστεί ανάγκη, τόνισε ότι: «Οπως είναι ξαπλωμένος ο ασθενής, κάνουμε έκταση της κεφαλής και βάζοντας το αφτί μας πάνω απ’ το στόμα του ασθενούς, αντιλαμβανόμαστε αν αναπνέει, παρατηρώντας, παράλληλα, τον θώρακα. Οταν δεν βλέπουμε τον θώρακα να κινείται, σημαίνει ότι ο ασθενής έχει υποστεί ανακοπή. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ενημερώσουμε το ΕΚΑΒ και να ξεκινήσουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση» είπε.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τριάντα συμπιέσεις στον θώρακα και δύο εμφυσήσεις και είναι πολύ βασική, γιατί μετά την πάροδο έξι λεπτών ξεκινούν οι εγκεφαλικές βλάβες, με τον διασώστη του ΕΚΑΒ να επισημαίνει ότι «οι πρώτες βοήθειες αποδεικνύονται σωτήριες σε πολλές περιπτώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου