ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς μικροβιολόγους τα Κέντρα Υγείας

χωρίς-μικροβιολόγους-τα-κέντρα-υγεία-418484

Χωρίς μικροβιολόγους έχουν μείνει όλα τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, ενώ τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και Σκοπέλου δεν έχουν ούτε καν παρασκευάστριες! Η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιφέρειας είναι απίστευτη μιας και για πολύ απλές εξετάσεις θα πρέπει να μετακινούνται στο Νοσοκομείο Βόλου. Την ίδια στιγμή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας αριθμός ασθενών, οι παρασκευάστριες εκτελούν ορισμένες εξετάσεις, αν και αυτό θεωρείται παράνομο.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
 
Για ακόμη μία φορά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας φαίνεται πως θεωρείται πολυτέλεια από την πολιτεία. Οι μετακινήσεις γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων από τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας στο Νοσοκομείο Βόλου είναι μία κατάσταση που παγιώνεται.
 
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας του νομού κ. Νέλλη Χονδρογιάννη κανένα Κέντρο Υγείας σε όλο το νομό και στα νησιά των Β. Σποράδων δεν έχει μικροβιολόγο, ενώ τα Κ.Υ. Ζαγοράς και Σκοπέλου δεν έχουν καν παρασκευάστριες.
 
Το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής ίσως θεωρείται «τυχερό» σε σχέση με τα υπόλοιπα μιας και το επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα μία από τις μικροβιολόγους που υπηρετούσαν εκεί και πλέον έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Βόλου.
 
Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι πως οι παρασκευάστριες δεν δικαιούνται να διενεργούν μικροβιολογικές εξετάσεις, ωστόσο εκτελούν κάποιες από αυτές προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και ουσιαστικά παρανομούν.
 
«Η κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι απελπιστική. Οι γιατροί μετακινούνται στο Νοσοκομείο Βόλου για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, αφού οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν παγώσει. Έτσι η περιφέρεια για ακόμη μία φορά υφίσταται χτυπήματα. Στα Κέντρα Υγείας προφανώς δεν μπορούν να γίνονται εξετάσεις και οι κάτοικοι πρέπει για μια απλή εξέταση αίματος ή ούρων να μετακινηθούν στο Βόλο», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Χονδρογιάννη.
 
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς που ζουν στην περιφέρεια και οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουν την πορεία της υγείας τους.
 
Αυτές τις εξετάσεις ενώ θα μπορούσαν να τις πραγματοποιήσουν στα Κέντρα Υγείας τώρα με τις ελλείψεις μικροβιολόγων αυτό δεν είναι δυνατόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι εκατοντάδες καρκινοπαθείς να πρέπει να μετακινούνται στο Βόλο είτε στο Νοσοκομείο είτε σε ιδιώτες γιατρούς για μία εξέταση αίματος!
 
«Δυστυχώς ποτέ στην Ελλάδα δεν δόθηκε προσοχή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ποτέ δεν λήφθηκε στα σοβαρά ο σκοπός της και ποτέ δεν έγινε κάποια οργάνωση», υποστήριξε τέλος η κ. Χονδρογιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου