ΤΟΠΙΚΑ

Τριήμερο μνήμης στη Δράκεια

τριήμερο-μνήμης-στη-δράκεια-270456

Τριήμερες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μνήμη των αδικοχαμένων κατοίκων της Δράκειας, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μεγάλη τραγωδία που έζησε το χωριό στις 18 Δεκεμβρίου 1943, διοργανώνονται μεθαύριο Κυριακή 15, την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.

Η Δράκεια, όπως κάθε χρόνο, τιμά τη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών της, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και τη συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης, μεθαύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου διοργανώνεται ο 18ος αγώνας θυσίας Αγριά -Δράκεια 10,5 χλμ. αφιερωμένος στους εκτελεσθέντες της 18ης Δεκεμβρίου 1943.

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 18:00 θα τελεστεί εσπερινός στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας και στις 20:00 διοργανώνεται λαμπαδηδρομία αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων και κατάληξη στο Ηρώο.

Ακολουθεί εκδήλωση στο κοινοτικό καφενείο της κάτω πλατείας, που περιλαμβάνει ανοιχτή ομιλία – συζήτηση από τη Ρίκυ Βαν Μπούσχοτεν, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Μελετώντας ένα συγκλονιστικό γεγονός: Αφηγήσεις και σιωπές».

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου το πρωί θα τελεστούν Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας. Στις 10:30 θα ξεδιπλωθεί το χρονικό της εκτέλεσης, απ’ την εκπαιδευτικό του Νηπιαγωγείου Δράκειας Ευανθία Γεωργίου και ακολουθεί ομιλία από τον Βασίλη Κοντορίζο, τέως δήμαρχο Πορταριάς.

Στις 11:00 π.μ. στο μνημείο πεσόντων θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δράκειας. Ακολουθούν κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου