ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις άστεγοι κάθε βδομάδα!!!

τρεις-άστεγοι-κάθε-βδομάδα-418709

Στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας φιλοξενείται τις τελευταίες δέκα ημέρας 55χρονος πιανίστας, γνωστός στην κοινωνία του Βόλου, ο οποίος όμως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού και είναι άστεγος. Όπως είχε γράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 6 Οκτωβρίου οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου προσπάθησαν να του βρουν στέγη, όμως εξαιτίας περικοπής των κονδυλίων ο 55χρονος κατέληξε στο Νοσοκομείο. Από την πλευρά τους οι κοινωνικές υπηρεσίες του Αχιλλοπουλείου -αν και δεν εντάσσεται στις υποχρεώσεις τους- κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν κάποιο Ίδρυμα για να φιλοξενηθεί ο πιανίστας, μιας και είναι επιτακτική η εύρεση προστατευμένου περιβάλλοντος για τη διαμονή του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Μάχη με το αλκοόλ δίνει τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια 55χρονος πιανίστας, ο οποίος είναι γνωστός στην κοινωνία της πόλης από την καλλιτεχνική του πορεία.

Εδώ και χρόνια ο 55χρονος ζούσε τον δικό του Γολγοθά. Πολλές φορές βρέθηκε στην είσοδο των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείο Βόλου, ζητώντας τη βοήθεια των γιατρών. Εκείνοι από την πλευρά τους του έδιναν τις πρώτες βοήθειες και τον εισήγαγαν στη Βραχεία Νοσηλεία για μερικές ώρες ή 24ωρα.

Η υπόθεσή του έγινε γνωστή από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Του βρήκαν σπίτι στους Αγίους Αναργύρους, στο Βόλο, όπου έμεινε ενάμιση περίπου χρόνο συντροφιά με το αγαπημένο του πιάνο. Η συνεργασία του όμως με τις κοινωνικές λειτουργούς δεν ήταν η καλύτερη. Φίλος του 55χρονου τον πήρε υπό την προστασία του, όμως ο πιανίστας χρειαζόταν εξειδικευμένη παρακολούθηση και η διαμονή του σε κάποιο διαμέρισμα ή στον ξενώνα ψυχικά πασχόντων Φιλύρα του Νοσοκομείου Βόλου δεν ήταν οι σωστές επιλογές.

Εδώ και δέκα ημέρες ο 55χρονος φιλοξενείται στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ οι εργαζόμενες στην Κοινωνική Υπηρεσία του Αχιλλοπουλείου κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν κάποια δομή για να τον φιλοξενήσει.

Σύμφωνα με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου το Νοσηλευτικό Ίδρυμα δεν είναι Ίδρυμα φιλοξενίας αστέγων ή απόρων. «Αν και δεν είναι αρμοδιότητά μας να προσέξουμε τον άνδρα αυτό, δεν μπορούμε να τον πετάξουμε στο δρόμο. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να καλύψουμε τα κενά της πολιτείας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή που ο πιανίστας εισήχθη στο Νοσοκομείο έχει γίνει κυριολεκτικά αγώνας δρόμου για την εύρεση προστατευμένου περιβάλλοντος για τη διαμονή του, μιας και το πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρό. Ο άνδρας δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, ενώ είναι αναγκαία η ύπαρξη ανθρώπων κοντά του που γνωρίζουν να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, μιας και η συμπεριφορά του είναι αρκετά επιθετική.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου επικοινώνησαν με όλα τα Ιδρύματα και τις δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, χωρίς αποτέλεσμα μιας και είναι υπερπλήρεις.

Αυτή τις ημέρες αναμένεται απάντηση από ένα Ίδρυμα της χώρας εάν μπορεί να φιλοξενήσει τον 55χρονο, ωστόσο το πρόβλημα θα διογκωθεί τόσο για τον ίδιο, όσο και για την Κοινωνική Υπηρεσία, εάν η Διοίκηση του Ιδρύματος δεν συναινέσει στη μεταφορά του.

Εντονο πρόβλημα με αστέγους

Η υπόθεση του 55χρονου δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου. Πριν από δέκα χρόνια οι κοινωνικές λειτουργοί αντιμετώπιζαν ένα περιστατικό αστέγου στο τρίμηνο, ενώ το τελευταίο διάστημα τρία ή και τέσσερα περιστατικά κάθε εβδομάδα!

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν ο χειμώνας μπει για τα καλά. Υπάρχουν πάρα πολλοί άστεγοι στη Μαγνησία και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν κατάλληλα Ιδρύματα και δομές για τη φιλοξενία τους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά από το προσωπικό.

Να σημειωθεί πως το Νοσοκομείο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος διαμονής αστέγων και απόρων, ενώ υποστηρίζεται πως είναι επιτακτική ιδίως αυτή τη χρονική περίοδο η δημιουργία δομών φιλοξενίας αναξιοπαθούντων ανθρώπων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου