ΤΟΠΙΚΑ

Ασπίδα προστασίας σε 185 καρδιοπαθείς στο «Αχιλλοπούλειο»

ασπίδα-προστασίας-σε-185-καρδιοπαθείς-στ-271505

Συνολικά 600 επανέλεγχοι σε δύο χρόνια σε ασθενείς με βηματοδότη στα εξωτερικά ιατρεία

Οταν τον Αύγουστο του 2017 η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου λάμβανε την πιστοποίηση για τη λειτουργία εργαστηρίου τοποθέτησης μόνιμων βηματοδοτών, ούτε οι ίδιοι οι γιατροί που τη στελεχώνουν δεν περίμεναν τόσο θεαματικά αποτελέσματα, όπως αυτά που έχει να επιδείξει το Τμήμα δυόμιση χρόνια μετά.

Ολο αυτό το διάστημα έχουν εμφυτευθεί συνολικά 185 βηματοδότες σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, ενώ παράλληλα έχει γίνει επανέλεγχος σε περισσότερους από 600 καρδιοπαθείς, που έχουν ήδη μόνιμο βηματοδότη εδώ και χρόνια.

Τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν μεγάλη επιτυχία και ταυτόχρονα αναγνώριση για την Καρδιολογική Κλινική, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα άλματα και έχει να παρουσιάσει πολύ σημαντικό έργο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κρατά η Καρδιολογική Κλινική, από τους 185 καρδιοπαθείς, στους οποίους τοποθετήθηκε μόνιμος βηματοδότης, το 50% είναι άνδρες και το υπόλοιπο 50% γυναίκες. Κατά μέσο όρο όλοι οι ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 70 χρόνων και εξηγείται ιατρικά.

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ασθενών, που είναι ηλικίας κάτω των 50 χρόνων, στους οποίους τοποθετήθηκε βηματοδότης, σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς της Κλινικής.

«Οταν η καρδιά φτάνει στα… όριά της, ο βηματοδότης έρχεται να της δώσει ζωή. Ανθρωποι, συνήθως άνω των 70 ετών, που παρουσιάζουν έντονη κόπωση, ζαλάδα και λιποθυμικά επεισόδια, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καρδιά τους. Η καρδιά δηλαδή δεν χτυπά με φυσιολογική ταχύτητα και ρυθμό, με αποτέλεσμα το αίμα να μη ρέει κανονικά προς τα διάφορα όργανα. Σ’ αυτήν την περίπτωση τοποθετείται στον ασθενή ηλεκτρονική συσκευή, ο βηματοδότης, που επιτρέπει στην καρδιά, μέσω ηλεκτρικών παλμών, να βρει τον κανονικό της ρυθμό», εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θεμιστοκλής Κυρλίδης, καρδιολόγος, υπεύθυνος λειτουργίας του εργαστηρίου τοποθέτησης βηματοδοτών στην Καρδιολογική Κλινική του Αχιλλοπουλείου.

«Βροχή» επανελέγχων στα εξωτερικά ιατρεία

Η έναρξη λειτουργίας του κέντρου εμφύτευσης βηματοδότη στο Νοσοκομείο ήταν η αφορμή για τη λειτουργία του Ιατρείου Επανελέγχων το οποίο δέχεται καρδιοπαθείς στους οποίους έχουν εμφυτευθεί παλαιότερα μόνιμος βηματοδότης.

Μέσα σε 30 μήνες έχουν διαβεί το κατώφλι του συγκεκριμένου ιατρείου περισσότεροι από 600 ασθενείς, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από εξειδικευμένους γιατρούς.

Σημειώνεται πως ένας ασθενής στον οποίο έχει τοποθετηθεί μόνιμος βηματοδότης, οφείλει στο πρώτο εξάμηνο να υποβληθεί στον πρώτο επανέλεγχο, ακολούθως ο έλεγχος επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι από 8 έως 10 χρόνια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου