ΤΟΠΙΚΑ

Επί ποδός οι επιθεωρητές εργασίας στον Βόλο

επί-ποδός-οι-επιθεωρητές-εργασίας-στο-272854

Σε πλήρη εφαρμογή το ψηφιακό ωράριο από αρχές του χρόνου

Υπ΄ ατμόν οι επιθεωρητές εργασίας στον Βόλο, καθώς από αρχές Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό ωράριο των εργαζομένων. Για πρώτη φορά καλούνται οι επιχειρήσεις να δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους.

Οπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη του τοπικού ΣΕΠΕ, πλέον όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του ψηφιακού ωραρίου.

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, ενώ αυτοματοποιημένα πλέον θα γίνεται και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ετσι οι ελεγκτές πριν μπουν σε επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αν δεν τηρούνται όσα έχουν δηλωθεί ψηφιακά στο «ΕΡΓΑΝΗ» ο εργοδότης θα έχει πρόβλημα αφού οι ελεγκτές θα είναι υποχρεωμένοι να επιβάλουν πρόστιμα.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν εδώ και έναν μήνα οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις για τη μερική απασχόληση. Οι ελεγκτές ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν επιπλέον αμοιβή για κάθε ώρα που απασχολείται το προσωπικό, καθώς ορίζεται προσαύξηση 12%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου