ΤΟΠΙΚΑ

Γέφυρα ειρήνης η τέχνη

γέφυρα-ειρήνης-η-τέχνη-274047

Μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης η συνομιλία πέντε φωτογράφων στο Κέντρο Τέχνης «Ντε Κίρικο»

Δυνατά μηνύματα ειρήνης, αρμονικής συνύπαρξης και συναδέλφωσης των λαών αποτυπώνονται στη φωτογραφική συνομιλία πέντε ετερόθρησκων δημιουργών, που εγκαινιάστηκε χθες στο Κέντρο Τέχνης «Ντε Κίρικο». Τα έργα των πέντε δημιουργών, που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, είναι η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα αν μπορούν να εδραιωθούν δεσμοί φιλίας σε διαρκώς εναλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον, που κυριαρχούν το προσφυγικό και η ένταση στο Αιγαίο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η έκθεση φωτογραφίας «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» των Αλμπέρτο Μοδιάνο, Μπέργκε Αραμπιάν, Εμινέ Ουλκερίμ, Μιγκιρντίτς Αρζιβιάν και Νικόλαου Μαγγίνα, που εγκαινιάστηκε χθες στο «Ντε Κίρικο», δίνει εύστοχα την απάντηση.

Στον χαιρετισμό, που απέστειλε υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν τη βαθύτερη κατανόηση και τον σεβασμό της διαφορετικότητας των ανθρώπων, είναι πάντα ευπρόσδεκτες και στις μέρες μας απαραίτητες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «επιθυμούμε ο κάθε άνθρωπος και οι κάθε κάτοικος της πατρίδας μας να ζει όπως ο ίδιος κρίνει και να αναζητεί την ευτυχία, τη γαλήνη και την προκοπή, όπως ο ίδιος επιθυμεί, πάντα στο πλαίσιο του νόμου».

Οι παριστάμενοι παρατήρησαν με πολλή προσοχή τα έργα, διαβάζοντας στις εικόνες τον σεβασμό και την επικοινωνία. Στον χαιρετισμό, που απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η έκθεση μας υπενθυμίζει ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες, αν το θελήσουμε, να ζούμε αδελφωμένοι, ότι είναι ηθικό χρέος μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη από την οικολογική κρίση, τη βιολογική κρίση και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να κληροδοτήσουμε στις ερχόμενες γενιές έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο». Σε άλλο σημείο, σημείωσε ότι: «Είναι ένα μήνυμα διαχρονικά επίκαιρο, που αποκτά μεγαλύτερη αξία και σημασία σήμερα, μιας και ζούμε σε αναθεωρητική εποχή, στην οποία αναδύονται πολλοί κίνδυνοι για την ανθρωπότητα».

Αναφορά στο πνεύμα της έκθεσης έκανε ο Λάκης Βίγκας, άρχοντας μ. χαρτοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σταυροφόρος του Τάγματος του Παναγίου Τάφου, επί έξι χρόνια εκπρόσωπος όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Αγκυρα, που είχε και την αρχική ιδέα κοινής έκθεσης, ενώ παρέμβαση εκ μέρους των φωτογράφων, που εκθέτουν, έκανε ο φωτογράφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος Μαγγίνας.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Βίγκας: «Στις μέρες μας είναι σημαντικός ο συμβολισμός της έκθεσης, διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο έξαρσης των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Παρ’ όλα ταύτα, πιστεύω ότι ο πολιτισμός έχει τη δική του φωνή, πέρα από την πολιτική ζωή και τους πολιτικούς. Βλέπουμε ότι μέσα στους αιώνες υπάρχει μια παράδοση συμβίωσης και συνύπαρξης με τον άλλον και αυτό πρέπει να το καλλιεργούμε συνέχεια στους λαούς, τις κοινωνίες που δέχονται κάθε μέρα περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες», είπε.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν, με τη «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος, το περιοδικό WISH, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης ΟΔΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ενώ τον συντονισμό της χθεσινής εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Η εκδήλωση των χθεσινών εγκαινίων έκλεισε με χαιρετισμό του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, ο οποίος εξήρε το πνεύμα της ενότητας και την ιδιαίτερη σημασία του στη σύγχρονη εποχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου