ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας των καθαριστριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

κραυγή-αγωνίας-των-καθαριστριών-του-π-274330

Με δυναμικές κινητοποιήσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Συγκλήτου για παροχή υπηρεσιών από εργολάβους

Φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφράζοντας αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκε διαδικτυακά προκήρυξη για ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους.

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις καθαρίστριες, που προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τη χθεσινή στάση εργασίας.

Σύσσωμο το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Νομού Μαγνησίας έδωσε το «παρών» στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στον θόλο του Πανεπιστημίου, εκφράζοντας την πρόθεση κλιμάκωσης του αγώνα, με κοινό αίτημα «να σταματήσει η απαράδεκτη ομηρία των καθαριστριών και να δοθεί οριστική λύση», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης των καθαριστριών εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος του Σωματείου Μαρία Πλαγερά, η οποία τόνισε ότι «παρά τις αρχικές προφορικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή, στις 14 Νοεμβρίου, η Σύγκλητος έλαβε απόφαση για εργολαβία τριών μηνών και κατόπιν θα γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «είμαστε 20 χρόνια εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε ραντεβού με την πρυτανεία και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας».

Η πρόεδρος του σωματείου ανέφερε ότι τα μέλη που εργάζονται σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπερβαίνουν τα 30, ενώ επισήμανε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν».

Εκδηλη είναι, στο μεταξύ, η οργή της Αθηνάς Καραγιώργου, γενικής γραμματέα του σωματείου, η οποία έκανε λόγο για «εμπαιγμό», καθώς «μέχρι την τελευταία στιγμή η πρυτανεία μάς διαβεβαίωνε ότι όλες οι συμβάσεις θα υπογραφούν κανονικά, αλλά αναρτήθηκε ξαφνικά η προκήρυξη στο διαδίκτυο. Από τη στιγμή που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητάμε να γίνουμε αορίστου χρόνου», είπε.

Κοινά αιτήματα

Οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, με το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Νομού Μαγνησίας να επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Με την απόφαση αυτή, η πρυτανεία πετά κυριολεκτικά στον δρόμο 32 καθαρίστριες και εργαζόμενους, στέλνοντάς τους στην ανεργία. Η αντιμετώπιση εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις για πάρα πολλά χρόνια, καλύπτουν πάγιες ανάγκες, κάποιοι είναι σε ηλικία που είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να βρουν δουλειά αλλού, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη».

Καθολικό αίτημα παραμένει να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού, που προβλέπει επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του ιδρύματος και να υπογραφεί άμεσα συλλογική σύμβαση, εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε καμία καθαρίστρια να μη βρεθεί στον δρόμο.

Παράλληλα το Σωματείο απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς επίσης μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου