ΤΟΠΙΚΑ

Σε οικονομική «ασφυξία» η Ελληνική Μέριμνα Βόλου

σε-οικονομική-ασφυξία-η-ελληνική-μέ-275172

Αναγκαία η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για να συνεχιστεί το έργο ζωής του ιστορικού φιλανθρωπικού σωματείου

Περίοδο οικονομικής «ασφυξίας» διανύει η Μέριμνα Βόλου, το ιστορικό Φιλανθρωπικό Σωματείο, που έχει συνδράμει 180 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών σε διάστημα είκοσι ετών. Τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να συνεχιστεί το φιλανθρωπικό και κοινωνικό, ταυτόχρονα, έργο που προσφέρει επί επτά δεκαετίες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Από το 1998 έως και το 2018, για 20 δηλαδή ολόκληρα χρόνια, προσέφερε στις κτηριακές της εγκαταστάσεις στον Βόλο στέγη, σίτιση, είδη πρώτης βοήθειας, νομική και συμβουλευτική στήριξη, διασύνδεση με άλλους φορείς όπως η Διεύθυνση Πρόνοιας, η Εισαγγελία, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, η Εκκλησία, η Ελληνική Αστυνομία, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, στις γυναίκες που κατέφυγαν στην πόρτα της ζητώντας άσυλο από τη βία που βίωναν. Και το σπουδαιότερο είναι ότι τους έδωσε ξανά το δικαίωμα στο όνειρο και αισιοδοξία για το μέλλον.

«Όλα αυτά τα είκοσι χρόνια η Μέριμνα στήριξε και φρόντισε τουλάχιστον εκατόν ογδόντα περιστατικά γυναικών και μανάδων με τα παιδιά τους. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, τα άτομα που βρήκαν φροντίδα και στέγη ήταν σαφώς πολλαπλάσια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μόνο το 2017 φιλοξενήθηκαν 13 περιστατικά στον ξενώνα που είχε ιδρύσει γι’ αυτό το σκοπό», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αρτεμις Παπανδρέου, γραμματέας της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου.

Το Σωματείο της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου έχει λάβει κατά καιρούς πολλές τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, από την Εκκλησία, τη Νομαρχία Μαγνησίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Ροταριανό Ομιλο Θεσσαλονίκης και το Λύκειο Ελληνίδων.

Από το 2018, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά για τη Μέριμνα. Ο ξενώνας χρηματοδοτούνταν μέχρι και το 2017 από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Για τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες του ο ξενώνας υποστηριζόταν από την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα.

Τα ποσά που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου προσέφυγε η Μέριμνα, 5.000 ευρώ για το 2018 και 7.500 ευρώ το 2019, δεν ήταν αρκετά για να καλυφθούν οι αναγκαίες δαπάνες για την λειτουργία του ξενώνα.

Τα έσοδά της δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες της, αλλά ούτε και τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και των καταβολών των μισθών των τριών υπαλλήλων της, που έπρεπε υποχρεωτικά να διαθέτει για την ορθή λειτουργία του ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας. Το αποτέλεσμα ήταν να διογκωθούν οι οφειλές της και να επέλθει οικονομική ασφυξία.

Ιστορικό Σωματείο

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου ιδρύθηκε το 1947, σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα, καθώς είχε βγει από ένα πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες, και μεγάλες ανάγκες στέγασης, σίτισης, περίθαλψης. «Ανθρωποι φωτισμένοι, που πίστευαν σε μια κοινωνία με ιδανικά και αξίες, με όραμα για ένα καλύτερο αύριο ανέλαβαν την ευθύνη και την πρωτοβουλία για την ίδρυσή της. Ετσι λειτούργησε αρχικά τμήμα πρόνοιας, περιθάλποντας απόρους ως το 1958», εξηγεί η κ. Παπανδρέου.

Ξεδιπλώνοντας την πολυετή ιστορία της Μέριμνας, η ίδια αναφέρει ότι από το 1948 έως το 1972 λειτούργησε την «Παιδική Στέγη» με δύναμη εκατό και πλέον παιδιών, σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το Ορφανοτροφείο Βόλου. Το 1955 έως το 1956 ίδρυσε υποτυπώδες Γηροκομείο ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία του σημερινού Γηροκομείου Βόλου. Από το 1962 λειτούργησε σε ιδιόκτητο οίκημα, στην περιοχή της Μακρινίτσας Πηλίου, παιδικές κατασκηνώσεις. Εκεί φιλοξενήθηκαν παιδιά από σχολεία, από ιδρύματα, από περιοχές σε κρίση καθώς επίσης και νέοι από διάφορες κοινότητες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φιλοξένησε μαθητές από την εμπόλεμη Βοσνία και Σερβόπουλα από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη του Νiss. Ο θεσμός της κατασκήνωσης λειτούργησε ως το 1998. Επίσης, η Ελληνική Μέριμνα Βόλου από το 2005 έως και το 2013 παραχώρησε δωρεάν την κτιριακή της υποδομή στην Μακρινίτσα στην ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με σκοπό την υποδοχή, την φιλοξενία και τη στήριξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Ασυλο, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, στη διασύνδεση με τις τοπικές υπηρεσίες και στην εξασφάλιση συμπληρωματικών ειδών πρώτης ανάγκης.

Συναυλία στήριξης

Την προηγούμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, δεκάδες ευαισθητοποιημένοι Βολιώτες έδωσαν ηχηρό παρών στο κάλεσμα του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις» για στήριξη στο Φιλανθρωπικό Σωματείο της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου.

Ηταν μια πρωτοβουλία της προέδρου του συγκεκριμένου Ομίλου, Νένας Ζήση, η οποία αγκάλιασε κυριολεκτικά την Μέριμνα, διοργανώνοντας μια συναυλία με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων μουσικοσυνθετών, με την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου – Μαγνησίας, που συμμετείχε αφιλοκερδώς, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Τάσου Ιωακειμίδη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, η δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας της Εξωραϊστικής από τον Μίλτο Μουστακαλή για τον ίδιο σκοπό.

«Είναι υπέροχο και συγκινητικό, ταυτόχρονα, να βλέπουμε πως η ίδια η πόλη, οι κάτοικοί της στηρίζουν με μνήμη και διάθεση προσφοράς την Ελληνική Μέριμνα. Και θεωρώ ότι της το οφείλουμε, καθώς ήταν εδώ για εβδομήντα δυο ολόκληρα χρόνια, παρούσα και δοτική για κείνους τους ανθρώπους της Μαγνησίας και όχι μόνο, μιας και υπήρχαν περιπτώσεις από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, που κατέφυγαν στην πόρτα της προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθειά της» υπογραμμίζει η Αρτεμις Παπανδρέου, γραμματέας της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου.

Η Μέριμνα είναι ένα Σωματείο που βασίζεται κυρίως στην συμμετοχή των πολιτών και των ευεργεσιών τους, με δωρεές σε είδη ή σε χρήματα. «Η μόνη σταθερή πηγή εισόδων είναι το ενοίκιο από το ιδιόκτητο οίκημα στη Μακρινίτσα. Από μόνο του, όμως, δεν επαρκεί. Για αυτό λέμε πως η Μέριμνα υπολειτουργεί», τονίζει.

Συμβουλευτική

Η Μέριμνα παρέχει συμβουλευτική στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες και συνεχίζει να υποστηρίζει υλικά και ηθικά, όταν υπάρχει ανάγκη, όλες τις περιπτώσεις που φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα και οδηγήθηκαν στην αυτόνομη διαβίωση.

«Χρειαζόμαστε, λοιπόν, την αγάπη των συντοπιτών μας, των συνανθρώπων μας για να στηρίξουμε το έργο της Μέριμνας. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους με όρεξη και διάθεση για προσφορά. Εχουμε ανάγκη από την ελπίδα, για να την μεταγγίσουμε σταγόνα – σταγόνα, σε κείνες που την χρειάζονται για να οραματιστούν, με νέα μάτια, το αύριο», σημειώνει η γραμματέας της Μέριμνας.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου εδρεύει στην οδό 28ης Οκτωβρίου 189 (Αλεξάνδρας), με τηλέφωνο επικοινωνίας 24210 – 25489 και με μια αγκαλιά ανοιχτή να καλωσορίσει νέα μέλη και να πλατειάσει τον κύκλο της αγάπης. Η συνδρομή των μελών του σωματείου είναι 10 ευρώ τον χρόνο και το κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σε όλα τα ευαισθητοποιημένα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, η κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι: «Η κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο βίας που σημειώνεται σε όλα τα κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα της κοινωνίας. Η γυναίκα που την βιώνει, δεν πρέπει να ντρέπεται. Δεν πρέπει να φοβηθεί να μιλήσει. Η Αστυνομία, οι Εισαγγελικές Αρχές, οι Δήμοι, η Ελληνική Μέριμνα είναι κοντά τους, πάντα, να αφουγκραστούν το πρόβλημα που βιώνουν και να τις βοηθήσουν. Η γυναίκα είναι δυνατή. Φτάνει να μην σκύψει μοιρολατρικά το κεφάλι και ανεχτεί καταστάσεις που δεν της αξίζουν. Και η Ελληνική Μέριμνα θα είναι πάντα, σταθερά, κοντά της, χάρη σε όλους μας, όταν πέσει. Για να γίνει το δεκανίκι της. Για να την σηκώσει ξανά ψηλά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου