ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης λειτουργεί στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου

πρόγραμμα-αισθητηριακής-ολοκλήρωσης-275451

Πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης λειτουργεί στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, από τον Ιανουάριο του 2019, στο τμήμα Εργοθεραπείας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσα από το παιχνίδι και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου θεραπευτή, το παιδί εξοικειώνεται και εκπαιδεύεται να ρυθμίζει τα ερεθίσματα που δέχεται, για να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την φυσιολογική ωρίμανση ολόκληρου του νευρικού συστήματος των παιδιών, και είναι καθοριστικό όταν υπάρχει δυσκολία στην επεξεργασία, στην οργάνωση και στη ρύθμιση πληροφοριών που έρχονται μέσω των αισθήσεων στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ένα «νευρολογικό μποτιλιάρισμα» των ερεθισμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος μέσω των αισθήσεων.

Οι ομάδες που επηρεάζονται είναι: πρόωρα βρέφη, παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, παιδιά με γενετικά σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down), με μαθησιακές δυσκολίες, με νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική βλάβη, αλλά και παιδιά χωρίς διάγνωση, που εμφανίζουν μόνο διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας.

Ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν το πρόβλημα, είναι: κακή στάση κατά το γράψιμο, αδεξιότητα, κακή εκτίμηση απόστασης και δύναμης, ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όταν το παιδί «προσκρούει» αδέξια πάνω σε ανθρώπους και αντικείμενα, αγγίζει συνεχώς άτομα και αντικείμενα ή, το αντίθετο, αποφεύγει το άγγιγμα ή εμφανίζει διαταραγμένη αίσθηση πόνου – θερμοκρασίας κα.

Αναφερόμενη στην παραπάνω θεραπευτική παρέμβαση, η Dr. Στυλιανή Παπακώστα, φυσίατρος, επιστημονική διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, υπογραμμίζει ότι: «Η θεραπευτική συνεδρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, αποτελεί ευχάριστη εμπειρία, τόσο για το παιδί, όσο και για το θεραπευτή. «Μέσα από τις εξατομικευμένες και ευχάριστες αισθητηριακές εμπειρίες (σκόπιμες δραστηριότητες), στοχεύουμε στη βέλτιστη οργάνωση και ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η έγκαιρη παρέμβαση με βάση τη θεραπευτική μέθοδο της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, θα θέσει τις βάσεις, έτσι ώστε το παιδί να αναπτυχθεί καλύτερα και κατά συνέπεια να βελτιώσει ουσιαστικά τη λειτουργικότητά του σε δραστηριότητες και ρόλους της καθημερινότητας».

Στο νέο, κατάλληλα διαμορφωμένο κι εξοπλισμένο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ μέσα στην πόλη του Βόλου, «θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα κάλυψης περισσότερων παιδιών στο θεραπευτικό πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των γονιών για ένταξη των παιδιών τους, σύμφωνα με την κ. Παπακώστα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου