ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Γυμνασίου Κ. Λεχωνίων έστησαν παράσταση για την ξενοφοβία

μαθητές-του-γυμνασίου-κ-λεχωνίων-έστη-275749

Τα τελεταία δύο χρόνια το Γυμνάσιο Κάτω Λεχωνίων συνεργάζεται με σχολεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία στα πλαίσια του Ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Xenophobia Musical Movement – Fighting Fear». Στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση του φαινομένου της ξενοφοβίας μέσω της τέχνης. Έτσι μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις συνεργαζόμενες χώρες εργάστηκαν για την παραγωγή μιας μουσικοθεατρικής παράστασης με θέμα την ξενοφοβία. Στο σενάριο της παράστασης θίγονται τα θέματα του φόβου για ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία, γλώσσα και πολιτισμό. Επίσης θίγεται το θέμα της περιθοριοποίησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το σενάριο και η μουσική της παράστασης γράφτηκαν για το πρόγραμμα από τους καθηγητές μουσικής των συνεργαζόμενων χωρών.

Οι μαθητές από όλες τις χώρες συνεργάστηκαν αρμονικά μεταξύ τους και εδειξαν ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους ανθρώπους παρά τις διαφορές τους.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο κοινό στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 2018, στη Γερμανία τον Μάιο του 2019 και η τελική παράσταση παρουσιάστηκε πρίν λίγες ημέρες στην Ολλανδία, στις 8 Νοεμβρίου 2019 στο θέατρο Westlandtheater de Naaald-Naaldwijk με μεγάλη επιτυχία.

Για την παραγωγή της τελικής παράστασης εργάστηκαν περίπου 120 άτομα μαθητές, εκπαιδευτικοί και τεχνικοί. Πολλοί μαθητές συμμετείχαν στην παράσταση ως ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές και οι υπόλοιποι εργάστηκαν στο φωτισμό, στον ήχο, στα κοστούμια στο μακιγιάζ, στα σκηνικά και στη τροφοδοσία. Έτσι είχαν την ευκαιρία να μάθουν πως στήνεται και παρουσιάζεται μια επαγγελματική παράσταση και να εξασκηθούν στη ξένη γλώσσα καθόσον η γλώσσα της παράστασης ήταν η Αγγλική με ολλανδικούς υπότιτλους για το κοινό.

Από το Γυμνάσιο Κάτω Λεχωνίων στην Ολλανδία ταξίδεψαν οι μαθητές Ειρήνη Αγγέλη, Ζωή Ρέππου, Άγγελος Μάρκου, Αριστείδης Γανωτής και Σταυριάννα Παππά και οι εκπαιδευτικοι Αικατερίνη Αγγελοπούλου, Νικόλαος Μπουτζιώνας και Κωνσταντίνος Ξάφης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου