ΤΟΠΙΚΑ

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στον Βόλο κατά της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων

πανθεσσαλικό-συλλαλητήριο-στον-βόλο-277332

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο, στο Βόλο και στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί, έξω από το Δημαρχείο Βόλου.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η Επιτροπές Ειρήνης Βόλου και Λάρισας και με τη συμμετοχή πολλών Σωματείων και Συνδικάτων από όλη τη Θεσσαλία.

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε από τους διοργανωτές αναφορικά με τα αιτήματα της διαμαρτυρίας αναφέρονται τα εξής: «Ψήφισμα του Πανθεσσαλικού Συλλαλητηρίου Ενάντια στην παρουσία των Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο, το Βόλο και τη Λάρισα που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου και Λάρισας και με τη συμμετοχή δεκάδων Σωματείων και Συνδικάτων εργαζομένων από όλη τη Θεσσαλία, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Συλλόγους Συνταξιούχων, Συλλόγους Δημοκρατικών Γυναικών και πολλών Φοιτητικών Συλλόγων της Πόλης μας.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Η Επιτροπές Ειρήνης Βόλου και Λάρισας, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι φορείς και όσοι λαμβάνουμε μέρος στο σημερινό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παγκόσμια, με πιο πρόσφατη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, που σηματοδοτούν την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, με την εμπλοκή πολλών άλλων μικρότερων, όπως η Τουρκία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές. Ιδιαίτερα που στη χώρα μας η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό της προηγούμενης, ενίσχυσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, υπογράφοντας την αναβάθμιση της ”Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”. Ελλάδας-ΗΠΑ.

Βρισκόμαστε σε πλήρη αντίθεση με την χρησιμοποίηση από τα αμερικανικά στρατεύματα της βάσης στο Στεφανοβίκειο (Αεροπορία Στρατού), τις υποδομές στο λιμάνι και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη, συνδεδεμένη με αντίστοιχες παραχωρήσεις σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Σούδα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε και πως θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την επιλογή.

Σε αντίθεση με τον καλλιεργούμενο εφησυχασμό και τα δήθεν ”οφέλη”, αυτό που εξασφαλίζεται είναι η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό και η μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας σε προχωρημένο ορμητήριο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Μετατρέπουν και την περιοχή μας σε μαγνήτη επιθέσεων, βάζοντας την στη δίνη περισσότερων απειλών, μετατρέποντας τις πόλεις μας σε ανθρώπινη ασπίδα.

Παράλληλα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ παρουσιάζονται ως παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας. Το πρόσφατο πραξικόπημα στη Βολιβία που σχεδιάστηκε-υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ αναδεικνύει το βρώμικο ρόλο τους. Είναι ακόμα ένας κρίκος στη μακριά αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων–πραξικοπημάτων. Θυμίζει τις μαύρες ημέρες που έζησε ο λαός της Ελλάδας και της Κύπρου από το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Θυμίζει τις πολεμικές επεμβάσεις και αιματοχυσίες στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία. Την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.

Το ιδεολόγημα ότι η εγκατάσταση των εγκληματικών ορμητηρίων θα φέρει ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες, συσκοτίζει την πραγματικότητα ότι ο ελληνικός λαός, όλοι μας, χρυσοπληρώνουμε τα δολοφονικά τάγματα, με τη συμμετοχή της χώρας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν σχέση με την Εθνική μας Άμυνα, με 4,2 δις € ετησίως συν τα ατέλειωτα εκατομμύρια των αμυντικών δαπανών που είναι μόνιμα προσανατολισμένες στο άρμα του αμερικάνικου στρατιωτικού και βιομηχανικού συμπλέγματος. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ για το λαό και τη νεολαία προδιαγράφεται στον ορίζοντα το πολεμικό σφαγείο.

Απαιτούμε

Να αποχωρήσουν άμεσα οι αμερικανονατοϊκές δυνάμεις από το Στεφανοβίκειο και τη Μαγνησία.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανονατοϊκές βάσεις.

Να μην τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της χώρας για πυρηνικά όπλα (όπως στον Άραξο).

Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, θύματα των πολεμικών επεμβάσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου