ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες «δηλητηριάζουν» το σχολείο

καταγγελίες-δηλητηριάζουν-το-σχολ-278519

Ημερίδα για τη συνεργασία των δύο πλευρών προς όφελος του μαθητή διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Σε τεντωμένο σχοινί… οι σχέσεις γονέων και εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στα συστεγαζόμενα 16ο και 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου. Γονείς καταφέρονται εναντίον εκπαιδευτικών με καταγγελίες που πολλές φορές απευθύνονται απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας και σε κάποιες περιπτώσεις παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.

Η ημερίδα με θέμα «Σχολείο και οικογένεια – Στον δρόμο της συνεργασίας για την πρόοδο του μαθητή» κρίθηκε αναγκαία και στόχο έχει να φέρει κοντά γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σήμερα φαίνεται ότι βρίσκονται σε αντίπαλα «στρατόπεδα» με αφορμή προβλήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, συχνά υπάρχουν καταγγελίες από γονείς εναντίον εκπαιδευτικών για μία σειρά προβλημάτων ακόμη και ήσσονος σημασίας που θα μπορούσαν να επιλυθούν εντός του σχολείου. «Δυστυχώς όταν οι καταγγελίες φεύγουν εκτός σχολικού περιβάλλοντος, λαμβάνουν διαστάσεις και τα προβλήματα διογκώνονται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η σχέση οικογένειας – σχολείου είναι σημαντική συνιστώσα στην εκπαίδευσης. «Οταν η δυναμική της οικογένειας προσφέρεται στο σχολείο τότε αμβλύνονται οι παρανοήσεις, οι προκαταλήψεις και ο μαθητής αποκτά θετική στάση απέναντι στο σχολείο», τόνισε ο κ. Πολύζος.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Ηλίας Κουτσερής υπογράμμισε ότι οι ρόλοι εκπαιδευτικών και γονέων είναι διακριτοί και ότι η ημερίδα που πρόκειται να γίνει είναι μία καλή ευκαιρία για τους γονείς να μάθουν τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά της η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Μερόπη Καζανίδου τόνισε την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων και παρεξηγήσεων εντός της σχολικής κοινότητας υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το σχολείο δεν είναι μόνο φορέας παροχής γνώσεων αλλά και κοινωνικοποίησης των παιδιών.

Για δύο πόλους αλληλεξαρτώμενους και αλληλοεπηρεαζόμενους, την οικογένεια και το σχολείο, μίλησε από την πλευρά του ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου.

Η Λυδία Σαμαρά δικηγόρος, που είχε εμπλακεί στην υπόθεση των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση κακοποίησης μαθητή από συμμαθητές του εν ώρα σχολικού διαλείμματος και απαλλάχθηκαν αμετάκλητα, υπογράμμισε το πρόβλημα του στιγματισμού των εκπαιδευτικών ακόμη και μετά την αθώωσή τους. «Τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις άσκοπες καταγγελίες και συχνές καταγγελίες γονέων εναντίον εκπαιδευτικών που στιγματίζονται αδίκως», τόνισε η κ. Σαμαρά.

«Οι καταγγελίες δηλητηριάζουν το κλίμα στο σχολείο», είπε εξάλλου ο δικηγόρος, συνεργάτης της Ενωσης Γονέων Βόλου Σταμάτης Παπαγγελής.

Στην ημερίδα θα τεθούν και θα αναλυθούν από ειδικούς τα στοιχεία και οι παράμετροι που ορίζουν τους ρόλους, τους κανονισμούς και το πλαίσιο των εμπλεκομένων με στόχο την προσφορότερη και παραγωγικότερη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη τους για την πρόοδο των μαθητών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου