ΤΟΠΙΚΑ

Οι επαίτες των γιορτών ξαναχτυπούν στην αγορά του Βόλου

οι-επαίτες-των-γιορτών-ξαναχτυπούν-στ-279830

Στην κρύα άσφαλτο κάτω από τη βροχή γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά ζητούν ελεημοσύνη

Oι επαίτες των γιορτών ξαναχτυπούν. Σε κεντρικά σημεία της εμπορικής αγοράς, αψηφώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών, έχουν πιάσει «στασίδι» τις τελευταίες μέρες στην πόλη του Βόλου.

Ανθρωποι μόνοι ή έχοντας αγκαλιά τα παιδιά τους ζητούν ελεημοσύνη από τους περαστικούς, για να αγοράσουν φάρμακα ή γάλα, όπως λένε… Με τα χέρια απλωμένα, περιμένουν καρτερικά για μερικά λεπτά ή ευρώ από τους διερχόμενους, που ενδεχομένως καταφέρνουν να συγκινήσουν με τις ιστορίες τους.

Δύο γυναίκες στην Ερμού με Τοπάλη και την Ιωλκού καθισμένες κατάχαμα στο κρύο πεζοδρόμιο κρατώντας δύο παιδιά στην αγκαλιά τυλιγμένα με κουβέρτες ζητούν τον οβολό των διερχομένων πεζών.

Αναρωτιέται κανείς, πού βρέθηκαν ξαφνικά; Πού ήταν όλες τις προηγούμενες ημέρες και πώς ζούσαν τόσο καιρό;

Αν πραγματικά λένε την αλήθεια, ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη για βοήθεια κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει έτσι απλά.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, που προσπάθησε να προσεγγίσει τις δύο γυναίκες, για τις οποίες τις δύο τελευταίες μέρες υπάρχουν αρκετά σχόλια στα social media, έπεσε πάνω σε «τοίχο». Φοβισμένες και οι δύο μιλούσαν σπασμένα ελληνικά.

Το μόνο που ψέλλισαν είναι πως ήρθαν από τη Βουλγαρία και ότι διαμένουν για μεγάλο διάστημα στον Βόλο. Οταν ρωτήθηκαν πού, δεν απάντησαν.

Λίγο πιο κάτω στη διασταύρωση των οδών Ερμού με Σπυρίδη, πάνω σε μουσκεμένο από τη βροχή χαρτόνι κάθεται στην άκρη νεαρός άνδρας. Στην αγκαλιά του επίσης κρατά παιδί σκεπασμένο με κουβέρτα, τεντώνοντας σε παράκληση το χέρι του.

Αρκετοί από τους περαστικούς δεν μπόρεσαν να μείνουν ασυγκίνητοι και έσπευσαν να αφήσουν μερικά ψιλά μέσα στη χούφτα του.

Το σκηνικό θεωρείται βέβαιο πως θα επαναληφθεί πολλές φορές τις επόμενες μέρες και όσο θα πλησιάζουν οι γιορτές και θα κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά.

Οπως έχει διαπιστωθεί κατά καιρούς από τους ελέγχους που διενεργεί η Αστυνομία και τις συλλήψεις για επαιτεία, σχεδόν όλοι οι επαίτες είναι τσιγγάνοι, κυρίως από τη Βουλγαρία, ενώ υπάρχουν κάποιοι από Ρουμανία και Αλβανία.

Φεύγουν από τις χώρες τους και έρχονται για λίγες μέρες στην Ελλάδα, σε διάφορες πόλεις και επιδίδονται στην επαιτεία.

Συνήθως πρόκειται για γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, που ζητιανεύουν. Κοινός παρονομαστής η εικόνα των μονίμως κοιμισμένων παιδιών στις μητρικές αγκαλιές, στη θέα των οποίων οι περισσότεροι διερχόμενοι σταματούν για να συνδράμουν ό,τι μπορούν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου