ΤΟΠΙΚΑ

Αναμένονται διώξεις τον Ιούνιο

αναμένονται-διώξεις-τον-ιούνιο-851206

Επειτα από 80 ημέρες οι εισαγγελείς Εφετών Αντώνης Λιόγας και Γρηγόρης Πεπόνης βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος της έρευνάς τους για την υπόθεση των ομολόγων, που θα κλείσει με την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργήματα όπως απάτη, απιστία, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τουλάχιστον δώδεκα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελέων, ενώ καθοριστικό ρόλο για το επόμενο βήμα θα έχει το πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Γιώργου Ζορμπά.
Από το γραφείο των εισαγγελέων στο Εφετείο της Αθήνας έχουν περάσει έως σήμερα περισσότεροι από πενήντα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων οι δύο εκπρόσωποι της JP Morgan στην Ελλάδα, αλλά και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι περισσότεροι από εκείνους που θα βρεθούν στη θέση του κατηγορουμένου δεν έχουν κληθεί ακόμη, ούτε καν ως μάρτυρες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα τα οποία στο πρώτο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ήταν απλοί μάρτυρες, αλλά τελικά θα λάβουν και αυτοί κλήσεις ως «ύποπτοι» τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Το επόμενο στάδιο είναι η διενέργεια της κύριας ανάκρισης, η οποία λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης πιθανολογείται ότι δεν θα ανατεθεί σε πρωτοδίκη ανακριτή αλλά σε εφέτη ειδικό ανακριτή, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν(υποθέσεις 17Ν, παραδικαστικού κυκλώματος, τηλεφωνικών υποκλοπών).
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα που διενεργεί ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Ενέργειες Γιώργος Ζορμπάς.
Η εφημερίδα Το Βήμα αναφέρει ότι δεν αποκλείεται εντός των ημερών, και αν η αναγκαιότητα της έρευνας το επιβάλλει, να καλέσει ως μάρτυρα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Oικονομικών Γ.Κουρή.
Την Παρασκευή ο κ. Κουρής δήλωσε: «Oι εξελίξεις με τις επαναγορές των ομολόγων σε τρεις καίριες και πολυσυζητημένες περιπτώσεις καταρρίπτουν την παραφιλολογία περί συνωμοσίας. Ωστόσο η στημένη από διμήνου μηχανή παραγωγής και ρίψης λάσπης συνεχίζει απτόητη».
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θεσμικό ζήτημα που αποκάλυψε η υπόθεση των δομημένων ομολόγων για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Το θέμα βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα, οι οποίοι συζήτησαν τις μεταβολές που θα προωθήσουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
«Εκλεισε» η συμφωνία JP Morgan – North
Ταυτόχρονες ανακοινώσεις εξέδωσαν την Παρασκευή η North Asset Management (NAM) και το υπουργείο Oικονομίας για το θέμα των ομολόγων, με την πρώτη να γνωστοποιεί ότι συμφώνησε με την JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου και ότι συμφώνησε να επιστρέψει το «κέρδος» που αποκόμισε από τη μεταπώληση του ομολόγου.
«Η North Asset Management ανακοινώνει ότι συμφώνησε με την JP Morgan Securities να συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά της JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου. Η North συμφώνησε στο πλαίσιο αυτό να εισφέρει το κέρδος που αποκόμισε από την μεταπώληση του ομολόγου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Απ΄την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» την πρόταση της JP Morgan προς τα ασφαλιστικά ταμεία να επαναγοράσει το ομόλογο, η οποία «αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην έκδοση του ομολόγου,που έγινε με ευνοϊκούς όρους για το Δημόσιο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου