Οικονομική ανάσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-04, 16:19:15
Οικονομική ανάσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από την «πίτα» του 1,5 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση 300.000

 

Οικονομική ανάσα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που, ιδίως μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, δυσκολεύεται ακόμη και στην κάλυψη βασικών λειτουργικών του δαπανών. Στη σύνοδο των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση των ΑΕΙ ύψους 7 εκατ. ευρώ, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να προσδοκά να πάρει από την «πίτα» ποσό 300.000 ευρώ περίπου, σύμφωνα με τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη.

Τα κονδύλια αναμένεται να διατεθούν άμεσα στο ίδρυμα για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος οικονομικού έτους. Οπως είναι γνωστό η τακτική επιχορήγηση του ιδρύματος είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το 2012, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να αναγκάζεται να διαχειριστεί ακόμη και πόρους από την έρευνα για την κάλυψη βασικών λειτουργικών του δαπανών.

Κάθε χρόνο το Π.Θ. επιχορηγείται με ποσό που δεν ξεπερνά τα οκτώ εκατ. ευρώ, όταν οι πραγματικές του ανάγκες ανέρχονται στα δέκα εκατ. ευρώ. «Φέτος λάβαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και με τις επιπλέον 300.000 ευρώ που υπολογίζουμε ότι θα λάβουμε από το σύνολο των 7 εκατ. ευρώ της έκτακτης επιχορήγησης, θα πάρουμε μία ανάσα», σχολίασε ο κ. Μαμούρης.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη σύνοδο των πρυτάνεων, το σύνολο της τακτικής χρηματοδότησης θα καταβληθεί στα Πανεπιστήμια στην αρχή της χρονιάς και κρίνεται ιδιαίτερα θετικό. Σε κάθε περίπτωση παραμένει το αίτημα για άμεση αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ενίσχυση με πρόσθετο προσωπικό όλων των κατηγοριών, αλλά και με πιο ευέλικτη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή της.

Παραμένει επίσης και το αίτημα για τη διαρκή και συνεπή χρηματοδότηση της έρευνας ως καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=