Εισαγγελία Βόλου: Δεύτερη ευκαιρία σε παραβάτες Κ.Ο.Κ.

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-04, 14:49:15
Εισαγγελία Βόλου: Δεύτερη ευκαιρία σε παραβάτες Κ.Ο.Κ.

Παραπέμπει τα ήσσονος σημασίας αδικήματα σε δικαστή για ποινική διαταγή και όχι σε ακροαματική διαδικασία

 

Σε εφαρμογή τέθηκε από την Εισαγγελία Βόλου το άρθρο 409 του νέου Ποινικού Κώδικα, που αφορά στην έκδοση ποινικής διαταγής επί πλημμελημάτων ήσσονος σημασίας, όπως αδικήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με στόχο την αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων.

Κάθε μήνα η Εισαγγελία Βόλου εκτιμάται ότι λαμβάνει περίπου 600 μηνύσεις. Από αυτές εκτιμάται ότι οι 100 αφορούν σε αδικήματα σχετικά με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η πλειονότητα (90%) στην οδήγηση χωρίς δίπλωμα.

Ποινική διαταγή εκδίδεται από τον περασμένο Νοέμβριο για τα ποινικά αδικήματα σχετικά με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι κατηγορούμενοι για παραβάσεις, όπως είναι η οδήγηση χωρίς δίπλωμα, δεν παραπέμπονται σε ακροαματική διαδικασία. Οι αποφάσεις εκδίδονται από δικαστή και επιβάλλονται οι ελαφρύτερες χρηματικές και ποινικές κυρώσεις με υφ’ όρο αναστολή. Αν οι καταδικασθέντες συμμορφωθούν με τη νομοθεσία στο διάστημα που θα τεθεί και δεν απασχολήσουν εκ νέου, τότε σβήνονται από το μητρώο τους οι ποινές.

Το άρθρο 409 του νέου Ποινικού Κώδικα αφορά σε αδικήματα που εκδικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους.

Σε πρώτη φάση η Εισαγγελία Βόλου εφαρμόζει την ποινική διαταγή σε αδικήματα, που αφορούν σε οδήγηση χωρίς δίπλωμα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι δεν παραπέμπονται σε ακροαματική διαδικασία. Οι αποφάσεις εκδίδονται από δικαστή και επιβάλλονται οι ελαφρύτερες χρηματικές και ποινικές ποινές με υφ’ όρο αναστολή. Αν οι καταδικασθέντες συμμορφωθούν με τη νομοθεσία στο χρονικό διάστημα που θα τεθεί και δεν απασχολήσουν εκ νέου, τότε σβήνονται από το μητρώο τους και οι ποινές.

Σύντομα, η εφαρμογή του επίμαχου άρθρου θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα γίνεται σε χρονική στιγμή, που ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει αλλάξει επί το αυστηρότερο και στους υπότροπους οδηγούς με αδικήματα όπως είναι η οδήγηση χωρίς δίπλωμα το υπουργείο Μεταφορών αφαιρεί ολωσδιόλου τα διπλώματα και υποχρεώνει τους υπότροπους σε εξετάσεις.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Στα πλημμελήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, αν ο εισαγγελέας που ασκεί την ποινική δίωξη κρίνει ότι το υφιστάμενο αποδεικτικό υλικό δεν καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας για την περαιτέρω διακρίβωση των περιστατικών που θεμελιώνουν την ενοχή του κατηγορουμένου, υποβάλλει αίτηση για την έκδοση ποινικής διαταγής.

Αν ο δικαστής, στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση για έκδοση ποινικής διαταγής, θεωρεί ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται δεν είναι επαρκή για την ενοχή του κατηγορουμένου, παραπέμπει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία.

Αν όμως θεωρεί ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι επαρκή για την ενοχή του κατηγορουμένου, εκδίδει χωρίς προηγούμενη ακρόαση του κατηγορουμένου σε δημόσια συνεδρίαση ποινική διαταγή, με την οποία επιβάλλει σε αυτόν χρηματική ποινή μειωμένη τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε σχέση με το οριζόμενο στο νόμο πλαίσιο ποινής ή ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών με υφ’ όρο αναστολή αυτής.

Κατά της ποινικής διαταγής εκείνος που καταδικάστηκε μπορεί να υποβάλει, μέσα σε δέκα πέντε ημέρες από την επίδοσή της, αντιρρήσεις με έκθεση που συντάσσει ο γραμματέας του δικαστηρίου που εξέδωσε τη διαταγή ή ο γραμματέας του Ειρηνοδικείου του τόπου διαμονής του.

Αν οι αντιρρήσεις προβληθούν εμπρόθεσμα, η απόφαση που εκδόθηκε ανατρέπεται και η υπόθεση εισάγεται για να συζητηθεί με την κοινή διαδικασία στην πρώτη δικάσιμο ύστερα από δέκα ημέρες από την προβολή των αντιρρήσεων. Την ημέρα αυτή ο κατηγορούμενος οφείλει να εμφανιστεί χωρίς κλήτευση, προσκομίζοντας και τα αποδεικτικά του μέσα. Διαφορετικά, δικάζεται σαν να ήταν παρών. Αν οι αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί στον γραμματέα του ειρηνοδικείου, η υπόθεση συζητείται ύστερα από προηγούμενη κλήτευση του κατηγορουμένου. Αναβολή της συζήτησης δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=