ΤΟΠΙΚΑ

Μετά την Κίνα «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ιαπωνία

μετά-την-κίνα-άνοιγμα-του-πανεπιστη-282349

Το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα, που έχει εντάξει σε προπτυχιακό πρόγραμμα την εκμάθηση της ιαπωνικής γλώσσας

Από τον… «Δρόμο του Μεταξιού» πλώρη για τη… «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» φαίνεται ότι έχει βάλει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διεθνοποίησής του. Μετά το ακαδημαϊκό άνοιγμα στην Κίνα, δίαυλοι συνεργασίας σε επίπεδο Πανεπιστημίων φαίνεται να ανοίγουν και με την Ιαπωνία. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα που έχει εντάξει την εκμάθηση της ιαπωνικής γλώσσας σε πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών!

Στο νέο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών που υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές και ξεκίνησε να λειτουργεί με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, μία από τις τέσσερις γλώσσες επιλογής που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών είναι και τα ιαπωνικά.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα σπουδών είναι υποχρεωτική η επιλογή δύο ξένων γλωσσών, από τις τέσσερις προσφερόμενες, κινεζική, αραβική, ισπανική, ιαπωνική. Η πρώτη γλώσσα επιλέγεται υποχρεωτικά τόσο για την κατεύθυνση «Εφαρμοσμένων Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας» όσο και από την κατεύθυνση «Λογοτεχνικών Σπουδών». Η δεύτερη ξένη γλώσσα επιλέγεται υποχρεωτικά για την πρώτη κατεύθυνση και προαιρετικά για την δεύτερη κατεύθυνση.

Εδραιώθηκε η συνεργασία με την Κίνα

Η επιλογή της εκμάθησης των συγκεκριμένων προσφερόμενων γλωσσών δείχνει ολόκληρη «στρατηγική» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο έχοντας συμπληρώσει τρεις δεκαετίες «ζωής» και διανύοντας την τέταρτη, έχοντας μπει σε μία νέα εποχή μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, «ποντάρει» στη διεθνοποίησή του και μάλιστα σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα χωρών όπου φαίνεται να υπάρχει ακόμη εύφορο έδαφος συνεργασίας. Μόλις πρόσφατα, υπογράφτηκεστο Μέγαρο Μαξίμου το σύμφωνο ίδρυσης του Ινστιτούτου Κομφούκιος ανάμεσα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη και την πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κίνας Xi Zinping.

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε μετά από διετή προσπάθεια, σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics του Πεκίνου και θα ενισχύσει τις ακαδημαϊκές, πολιτιστικές και ερευνητικές συνεργασίες με την Κίνα, καθώς και με όλο το διεθνές δίκτυο των 500 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που διαθέτουν ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Τα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έγινε το τρίτο ίδρυμα στην χώρα στο οποίο θα λειτουργήσει το Ινστιτούτο, το οποίο θα χωροθετηθεί στο κτίριο Τσικρίκη, έναν εμβληματικό χώρο για την πόλη και το οποίο θα προσφέρει μαθήματα κινεζικής γλώσσας θα υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων φοιτητών και καθηγητών και θα διοργανώνει δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί και ως κέντρο διαμεσολάβησης ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασία.

Πλώρη για Ιαπωνία

Μετά την Κίνα φαίνεται να ακολουθεί συνεργασία με την Ιαπωνία. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες η αναπληρώτρια καθηγήτρια και αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Ιωάννα Λαλιώτου συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu στην Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ιαπωνίας. Ο πρέσβης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νέου Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πρόγραμμα σπουδών του οποίου περιλαμβάνεται η επιλογή διδασκαλίας και εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας. Μάλιστα η κ. Λαλιώτου σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα που η διδασκαλία της ιαπωνικής γλώσσας έχει επισήμως ενταχθεί σε πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου