ΤΟΠΙΚΑ

Στα δικαστήρια για το ερειπωμένο Θεοξένεια στην Πορταριά

στα-δικαστήρια-για-το-ερειπωμένο-θεοξ-282675

Από το 2007 το ιστορικό ξενοδοχείο, που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, ρημάζει

Στα δικαστήρια συναντώνται για μία ακόμη φορά Δήμος Βόλου και η εταιρεία «Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Πηνειός Α.Ε.» για το ιστορικό Θεοξένεια, που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και ρημάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Το Μέγα Θεοξένεια στην Πορταριά ήταν ένα από τα πολυτελέστερα και δημοφιλέστερα ξενοδοχεία των Βαλκανίων, το αγαπημένο θερινό ξενοδοχείο επωνύμων, πολιτικών και επιχειρηματιών έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οπότε και καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Παρέμενε ερειπωμένο, χωρίς τίποτα να θυμίζει την παλιά του αίγλη.

Μέχρι που το 2002 ο πρώην Δήμος Πορταριάς αποφάσισε να το αξιοποιήσει, δίνοντας σε ιδιώτη την ανακατασκευή και τη λειτουργία του με σύμβαση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Προχώρησε σε ανοιχτό διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία της τουριστικής μονάδας.

Το 2004 το έργο κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Πηνειός Α.Ε.». Το 2006 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και η εταιρεία έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο έως το 2008. Το 2007 οι εργασίες σταμάτησαν.

Ακολούθησαν εξώδικα μεταξύ Δήμου και Εταιρείας. Αναζητήθηκε λύση και το 2013 αποφασίστηκε από τον ενιαίο Δήμο Βόλου συμπληρωματική σύμβαση και νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών. Μάλιστα συμφωνήθηκαν και ρήτρες.

Προέκυψαν νέες εμπλοκές. Ο ανάδοχος δεν κατέβαλε το μίσθωμα του 2015 ούτε αυτό τους 2016. Ο Δήμος Βόλου ζήτησε κατάπτωση της εγγυητικής της εταιρείας ύψους 60.000 ευρώ και τα ενοίκια από την εταιρεία.

Ο ανάδοχος με εξώδικο αρνείται το σύνολο της οφειλής θεωρώντας ότι η σύμβαση έχει λυθεί από 18/1/2016 και υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Βόλου αθέτησε τη συμβατική του υποχρέωση για 12 μήνες να παραδώσει τη συμφωνημένη χρήση του οικοπέδου για την πρόσβαση στο οποίο θα έπρεπε να είχαν γίνει εργασίες διάνοιξης του δρόμου.

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για τις απαλλοτριώσεις προκειμένου να διαπλατυνθεί ο δρόμος και υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την εταιρεία δεν συνδέεται με την εκτέλεση των εργασιών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου. Επικαλείται δε τοπογραφικό διάγραμμα που αποτυπώνει την πρόσβαση προς το οικόπεδο μέσω καλντεριμιού.

Το 2016 ο Δήμος Βόλου αποφάσισε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να καταγγείλει τη σύμβαση, όμως οι δικαστικές περιπέτειες συνεχίζονται.

Το 2017 το Μονομελές Πρωτοδικείου Βόλου όπου προσέφυγε η εταιρεία δικαίωσε την «ΠΗΝΕΙΟΣ Α.Ε.» για τα μισθώματα του 2015 και του 2016 συνολικού ύψους 60.000 ευρώ. Η εταιρεία δεν θα κατέβαλε τα μισθώματα με δικαστική απόφαση την οποία ο δήμος προσέβαλε στο Μονομελές Εφετείο Λάρισας.

Η έφεση πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και στη χθεσινή της συνεδρίαση η οικονομική επιτροπή ενέκρινε εντολή και πληρεξουσιότητα στις έμμισθες δικηγόρους Αργυρούλα Τσακανίκα και Σοφία Παπαγιαννίτση προκειμένου να υπερασπιστούν τις θέσεις του Δήμου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου