ΤΟΠΙΚΑ

137 ποδήλατα για δωρεάν χρήση σε Βόλο και Ν. Ιωνία

137-ποδήλατα-για-δωρεάν-χρήση-σε-βόλο-και-283402

Ο Βόλος, η μοναδική πόλη με 3 ποδήλατα για ΑμΕΑ, 42 ηλεκτρικά και 92 συμβατικά – Κ. Αγοραστός: «Σύγχρονες πόλεις είναι οι πόλεις που σκέφτονται διαφορετικά»

Σε ποδηλατούπολη μετατρέπεται ο Βόλος καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος διάθεσης 137 ποδηλάτων. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ εντάθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και περιλαμβάνει το σύστημα αυτόματης διάθεσης 137 ποδηλάτων εκ των οποίων τα 3 είναι για άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τα 42 ηλεκτρικά και τα 92 συμβατικά.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι ο Δήμος Βόλου να διαθέτει τα ποδήλατα προς χρήση δωρεάν στους δημότες για να μετακινούνται με οικολογικό τρόπο μέσα στην πόλη, αποφεύγοντας τη χρήση αυτοκινήτου. Το σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων, που θα παρέχεται δωρεάν έρχεται να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι σταθμοί αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων θα χωροθετηθούν στα εξής σημεία: Δημαρχείο, Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, Παραλία στις συμβολές Ιάσονος – Φιλελλήνων και Αντωνοπούλου- Αργοναυτών, στην περιοχή του ΟΣΕ – ΙΚΑ (Κουντουριώτου και Αλ. Παπαδιαμάντη), στην πλατεία Ελευθερίας, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου (Γκλαβάνη και Ερμού), στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο πρώην δημαρχείο Ν. Ιωνίας, στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου (Πλαστήρα και Αθανασάκη).

«Σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο προχωράμε σε ένα σημαντικό έργο που βοηθάει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων της πόλης του Βόλου. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του προγράμματος των Στρατηγικών Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων χρηματοδοτούμε την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων στην πόλη του Βόλου. Σύγχρονες πόλεις είναι οι πόλεις που σκέφτονται διαφορετικά. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί η κυκλοφορία και η ταχύτητα κίνησης των αυτοκινήτων καθιστώντας έτσι τα κέντρα των πόλεων ασφαλή και ευχάριστα για όλους και όχι μόνο για τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Παράλληλα οι συγκεκριμένες πέρα από την μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, συμβάλλουν στον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Τι περιλαμβάνει σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων

Θα εγκατασταθούν δέκα σταθμοί αυτόματης διάθεσης συμβατικών ποδηλάτων, με ειδικές θέσεις όπου τα ποδήλατα θα κλειδώνονται ηλεκτρονικά, και πρόσθετες θέσεις διάθεσης ηλεκτρικών ποδηλάτων νέας τεχνολογίας, με ηλεκτρονικό κλείδωμα στην περιοχή βάσης, χωρίς να απαιτούνται ειδικές θέσεις κλειδώματος. Οι σταθμοί διάθεσης ποδηλάτων χωροθετούνται σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως σημεία μετεπιβίβασης κοινού, χώρους στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου και στρατηγικά σημεία όπου εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ποδηλατών (διοικητικά και εμπορικά κέντρα, εκπαιδευτικά κτίρια, πολιτιστικοί χώροι κα). Οι σταθμοί θα λειτουργούν καθημερινά όλο το 24ωρο, παρέχοντας ελευθερία στις μετακινήσεις ημέρα και νύχτα. Σε εμφανείς θέσεις θα αναρτηθούν πληροφοριακοί χάρτες της πόλης με τα σημεία των θέσεων των σταθμών καθώς και του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Κάθε σταθμός θα περιλαμβάνει δώδεκα (12) θέσεις ηλεκτρονικού κλειδώματος συμβατικών ποδηλάτων και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιείται ως περιοχή βάσης ηλεκτρονικού κλειδώματος με χρήση ειδικού λογισμικού για μέχρι δέκα (10) ηλεκτρικά ποδήλατα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου