ΤΟΠΙΚΑ

Αποφυλακίσεις δεκάδων κρατουμένων την περίοδο 2018 -2019

αποφυλακίσεις-δεκάδων-κρατουμένων-τ-283629

Παρά τις απολύσεις υπό όρο, συνωστισμός στις φυλακές Βόλου

Συνολικά 182 κρατούμενοι των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας και του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων Βόλου αιτήθηκαν χρήση του ευεργετικού πλαισίου του τροποποιημένου νόμου Παρασκευόπουλου για να αποφυλακιστούν.

Τη δικαστική χρονιά 2018 – 2019 και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Αυγούστου 2019, που είχε ισχύ ο νόμος 4489/2017, εκατοντάδες κρατούμενοι αιτήθηκαν αποφυλάκιση με εισαγγελική διάταξη βάσει των προβλέψεων του νομού.

Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων ικανοποιήθηκε και μεγάλος αριθμός κρατουμένων αποφυλακίστηκε όπως συνέβη και τα περασμένα έτη. Το δικαστικό έτος 2017 – 2018, ενδεικτικά, στην Εισαγγελία Βόλου είχαν υποβληθεί άλλες 191 αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πηγές της Αστυνομίας, μεγάλος αριθμός κρατουμένων, που είχε διαπράξει ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα, κυκλοφορεί τώρα ελεύθερος, γεγονός που επισημαίνεται σε κάθε διάπραξη ενός σοβαρού αδικήματος, όπως είναι η ληστεία ή μεταξύ άλλων η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ωστόσο, το μείζον θέμα του συνωστισμού των φυλακών, βάσει του οποίου τέθηκε σε ισχύ νόμος, δεν αντιμετωπίστηκε. Το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου έχει αυτή τη στιγμή υπερδιπλάσιο αριθμό κρατουμένων σε σχέση με τη χωρητικότητά του, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι αλλοδαποί με σημαντικές εθνοτικές διαφορές που ανάβουν φωτιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα αντιμετώπισε τα προβλήματα που προκάλεσε ο τροποποιημένος νόμος Παρασκευόπουλου με τις αποφυλακίσεις κρατούμενων χωρίς πρόβλεψη στην κρίση μίας αίτησης σημαντικών παραμέτρων, όπως είναι η συμπεριφορά των κρατουμένων.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η αποφυλάκιση κρατούμενου θα γίνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και όχι με εισαγγελική διάταξη. Στην κρίση του εκάστοτε Συμβουλίου θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο η συμπεριφορά του κρατούμενου, αλλά τυχόν πειθαρχικές παραβάσεις που έχει διαπράξει κατά την περίοδο έκτισης της ποινής του κ.ά.

Η απόλυση υπό όρο γίνεται πλέον οπωσδήποτε, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδίκου, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιόποινων πράξεων.

Συνωστισμός στις φυλακές

Η απείθεια κρατούμενων στις παραινέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων και μεταξύ άλλων η πρόκληση φθορών αποτελούν πλέον φαινόμενα ρουτίνας στις φυλακές. Στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου το πειθαρχικό συμβούλιο συνεδριάζει ανά τακτά διαστήματα και επιβάλει πειθαρχικές ποινές, ακόμη και μεταγωγή των κρατουμένων.

Ωστόσο, λόγω του συνωστισμού των φυλακών οι πειθαρχικές μεταγωγές δεν μπορούν να γίνουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου έχει αιτηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη μεταγωγή 22 κρατούμενων, αλλά εγκρίθηκαν μόλις οι δεκατέσσερις.

Επισημαίνεται ότι στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου αυτή τη στιγμή κρατούνται 137 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητα προβλέπει 54 θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους στις φυλακές, με τους αποσυμφορητικούς νόμους είχε σημειωθεί μία καλή κατάσταση, όμως η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Επιπλέον, υπάρχει μία ποιοτική αλλαγή στα χαρακτηριστικά των κρατουμένων, καθώς αυτή τη στιγμή στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου βρίσκονται κρατούμενοι με μεγάλες ποινές, που εμφανίζουν παραβατικές συμπεριφορές, ενώ έχουν μεταξύ τους και πολλές εθνοτικές διαφορές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου