ΤΟΠΙΚΑ

«Φάρος» κινδυνεύει να σβήσει

φάρος-κινδυνεύει-να-σβήσει-283684

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο ιστορικός σύλλογος του Βόλου – Δραματική έκκληση σε φορείς και τοπική κοινωνία

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πνευματικός φάρος του Βόλου, ο ιστορικός Σύλλογος των «Τριών Ιεραρχών», λόγω οικονομικών δυσχερειών, που καθιστούν αβέβαιο το μέλλον του. Η βιβλιοθήκη κόσμημα του συλλόγου υπολειτουργεί, με τους μετέχοντες στο ΔΣ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας έκκληση στους φορείς και την τοπική κοινωνία να στηρίξουν φάρο πολιτισμού, που κινδυνεύει να σβήσει.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Περιγράφοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, την οποία χαρακτηρίζει «οικτρή», ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχες» Θεοχάρης Γραμμενής αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η ιστορική βιβλιοθήκη υπολειτουργεί, λόγω αδυναμίας απασχόλησης βιβλιοφύλακα, με το ΔΣ να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να εξυπηρετείται το κοινό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 με 20:00.

Το αποτύπωμα της κρίσης βαθύ πάνω στον σύλλογο που μετρά 112 χρόνια ζωής και μετά από μια λαμπρή διαδρομή, αντιμετωπίζει πλέον δυστοκία ακόμη και για την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών.

Η πλάστιγγα των υποχρεώσεων έχει γύρει επικίνδυνα λόγω της βαριάς φορολογίας που ανέρχεται σε 5.600 ευρώ και του ΕΝΦΙΑ που ξεπερνά, αντίστοιχα, τα 1.000 ευρώ για τα τέσσερα μικρά διαμερίσματα, κληροδοτήματα, τα περισσότερα της αείμνηστης Τσιτσώς Οικονόμου προς τον Σύλλογο, τα οποία νοικιάζονται έναντι χαμηλού μισθώματος.

Ο άλλοτε εύρωστος οικονομικά σύλλογος, που διέθετε περισσότερα από 400 μέλη, μετρά, πλέον, μόλις 100, με τις οικονομικές εισφορές να έχουν μειωθεί δραματικά. Το πρόβλημα, που ήταν ήδη ορατό από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, εντείνεται την τελευταία διετία, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον του συλλόγου.

Αβέβαιο το μέλλον

«Σκεφτήκαμε να απευθύνουμε ανοιχτή επιστολή στους φορείς και την τοπική κοινωνία, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα, ζητώντας τη βοήθειά τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Χαρίτων Σαχίνης, περιγράφοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την οικονομική δυστοκία του συλλόγου.

Οι ανάγκες πολλές και τα προβλήματα το ίδιο, με τον αντιπρόεδρο να υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό τεχνικές παρεμβάσεις για την ανακαίνιση του κτιρίου της ιστορικής βιβλιοθήκης των «Τριών Ιεραρχών», από τη σκεπή, μέχρι το υπόγειο, όπου φυλάσσονται χιλιάδες εφημερίδες, οι οποίες κινδυνεύουν να καταστραφούν, λόγω της υγρασίας. Η εγκατάσταση αφυγραντήρων είναι απαραίτητη, το ίδιο και η αλλαγή των κουφωμάτων, με τον Σύλλογο να αδυνατεί, ωστόσο, να αναλάβει το οικονομικό βάρος.

Οπως υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος των «Τριών Ιεραρχών», δεν επαρκούν πλέον οι πόροι ούτε για τη βιβλιοδεσία των εφημερίδων της νεότερης περιόδου, οι οποίες παραμένουν στοιβαγμένες σε πακέτα, δεμένα με σπάγκο, κινδυνεύοντας να καταστραφούν.

Η ψηφιοποίηση του πλούσιου και μοναδικού αρχείου, που διαθέτει η βιβλιοθήκη, είναι διακαής πόθος, αλλά παραμένει, δυστυχώς, σχέδιο επί χάρτου υπό τις παρούσες συνθήκες, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, στο οποίο οδηγείται ο πνευματικός φάρος του Βόλου.

Ιστορικό κτίριο

Το κτίριο, που δεσπόζει στη συμβολή των οδών Ογλ και Δημητριάδος, είναι δωρεά του αείμνηστου γυμνασιάρχη Γεώργιου Χαρησιάδη στον σύλλογο.

Το ιστορικό κτίριο, που στην περίοδο 1919 – 1922 φιλοξένησε οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων και είχε επιταχτεί, προηγουμένως, από τον στρατό, έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, που έχει αφήσει παντού το αποτύπωμά του.

Εργασίες συντήρησης χρειάζεται, ταυτόχρονα, το σπάνιο αρχείο της βιβλιοθήκης του Συλλόγου, που μετρά περισσότερους από 30.000 τίτλους σπάνιων βιβλίων. Σπάνιες εκδόσεις, βιβλία που ανήκαν στη συλλογή του Ζωσιμά Εσφιγμενίτη, παλαίτυπες εκδόσεις δύο αιώνων από τη Βενετία, τη Λειψία, τη Σμύρνη και αλλού, έργα κορυφαίων πνευματικών δημιουργών και όλες οι εφημερίδες που έχουν εκδοθεί από το 1898 και εντεύθεν, συνθέτουν το πολύτιμο αρχείο της βιβλιοθήκης.

Η δράση και προσφορά του ιστορικού Θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχες» που ιδρύθηκε το 1907, συνεχίζεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω της σημαντικής μείωσης των πόρων. Λόγω της κρίσης σταμάτησε η επιδότηση που δινόταν επί πολλά χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να βασίζεται πλέον στις λιγοστές εισφορές των μελών και ευαισθητοποιημένων Βολιωτών, οι οποίες δεν επαρκούν, ωστόσο, για την κάλυψη των αναγκών.

Πλούσια δράση

Παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, συνεχίζει το πολυεπίπεδο έργο του, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις λόγου, τη μελέτη θεολογικών κειμένων κάθε Σάββατο στις 19:00 και τον τομέα της εξωτερικής ιεραποστολής, που εκτείνεται από την Αφρική μέχρι το Χονγκ Κονγκ.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, αποφασίστηκε η αποστολή χρημάτων σε κλιμάκια της ορθόδοξης εξωτερικής ιεραποστολής για την ενίσχυσή τους, ενόψει των ημερών των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, δόθηκε ενίσχυση στις Μητροπόλεις Τανζανίας, Κένιας, Κατάγκας, Ζάμπιας και Μαλάουι, για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

«Υπάρχουν πολλά ορφανά παιδιά που ζουν σε σκουπιδότοπους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος επιμελείται τη ραδιοφωνική εκπομπή που φιλοξενείται στη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθόδοξη Μαρτυρία» της Μητρόπολης Δημητριάδος και παρουσιάζει το έργο της εξωτερικής ιεραποστολής του συλλόγου.

Χάρη στη δράση του συλλόγου, στον τομέα της εξωτερικής ιεραποστολής «έχουν συγκεντρωθεί χρήματα για ναούς της Αφρικής, για τη στήριξη συσσιτίων σε απόρους, για θεολογικές ακαδημίες στην Αφρική, για την προμήθεια εμβολίων και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Οι προσπάθειες του συλλόγου δεν σταματούν, σε πείσμα των οικονομικών δυσκολιών, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωτερική ιεραποστολή, με τη συνδρομή ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στον βαθμό των δυνατοτήτων τους.

Πνευματική προσφορά

Τεράστια είναι η γενικότερη πνευματική προσφορά του συλλόγου, με την πλούσια βιβλιοθήκη του να αποτελεί, διαχρονικά, πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, συγγραφείς, επιστήμονες, αλλά και δημοσιογράφους.

Το πλούσιο αρχείο των εφημερίδων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον «Ρωμιό» της περιόδου 1883 – 1884, τα «Ελληνικά χρονικά Μεσολογγίου», από το 1824 μέχρι το 1826, τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, από το πρώτο φύλλο που εξέδωσε, αλλά και όλες, γενικότερα, τις εφημερίδες του Βόλου, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού Τύπου και πολλές ακόμη σπάνιες εκδόσεις, προσελκύουν το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Η επισκεψιμότητα της βιβλιοθήκης έχει, ωστόσο, μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχες» Θεοχάρη Γραμμενή να αποδίδει το συγκεκριμένο φαινόμενο στην κυριαρχία του διαδικτύου και των σύγχρονων ψηφιακών μέσων.

«Παλαιότερα, ως μαθητές, ερχόμασταν στη βιβλιοθήκη για να διαβάσουμε την εγκυκλοπαίδεια, που, λόγω συνθηκών, δεν είχαμε στο σπίτι. Ερχόμασταν στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης για να διαβάσουμε και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος.

Το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης γέμιζε παλαιότερα από μαθητές, οι οποίοι μελετούσαν, αναζητώντας στον πλούτο των σπάνιων εκδόσεων της βιβλιοθήκης των «Τριών Ιεραρχών», πολύτιμες γνώσεις για τη σχολική, τη φοιτητική ζωή και τη μετέπειτα πορεία τους.

Εκκληση στην τοπική κοινωνία

Στον επίλογο του οδοιπορικού στα προβλήματα των «Τριών Ιεραρχών», καταγράφεται η φωνή αγωνίας των μελών του συλλόγου.

«Απευθύνουμε έκκληση στους φορείς και τους πολίτες του Βόλου. Ζητάμε τη συνδρομή και τη βοήθειά τους, για να μη χαθεί το πνευματικό κόσμημα που υπάρχει τόσα χρόνια. Ο Βόλος, οι τοπικές αρχές, ο κόσμος, πρέπει να το στηρίξουν με όλα τα μέσα» υπογραμμίζει ο κ. Σαχίνης, εγγονός του Χαρίτωνα Σαχίνη, εκ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου.

Χάρη στις προσπάθειες του ΔΣ διατηρείται ζωντανό το κτίριο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου να απευθύνει κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη, στηρίζοντας με την παρουσία και τη συνδρομή τους τούς «Τρεις Ιεράρχες».

Το αγωνιώδες αίτημα της διάσωσης του σπάνιου αρχειακού υλικού της βιβλιοθήκης διατυπώνεται σε όλους τους τόνους, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των «Τριών Ιεραρχών» να υπενθυμίζουν ότι ο πνευματικός φάρος της πόλης χρειάζεται τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας για να συνεχίσει την λειτουργία του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου