ΤΟΠΙΚΑ

SOS παιδιών με smartphone

sos-παιδιών-με-smartphone-284050

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις δράσεις, που αγκαλιάζουν 100.000 παιδιά – Βοηθήθηκαν 525 παιδιά σε όλη τη Θεσσαλία

Πολυεπίπεδη παρουσία και κοινωνική δράση αναπτύσσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που αγκαλιάζει 100.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας, παράλληλα, στους εφήβους τη δυνατότητα να καταγγείλουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, smartphone ή chat. Το 2018, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βοήθησε 518 παιδιά και 200 οικογένειες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει στηρίξει 185 οικογένειες και 525 παιδιά σε όλη τη Θεσσαλία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, «ψυχή» του «Χαμόγελου του Παιδιού», στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται και σήμερα στον πολυχώρο Τσαλαπάτα.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» αναφέρθηκε στο όνειρο του γιου του Ανδρέα, που έγινε πραγματικότητα, δίνοντας φωνή στα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα προβλήματά τους, αλλά και να βρουν φιλόξενο περιβάλλον, όταν υπάρχει ανάγκη ή κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι πλαισιώνουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» περιλαμβάνουν θέματα υγείας, κάθε μορφή βίας, αντιμετώπισης ψυχολογικών προβλημάτων, δίνοντας διεξόδους ελπίδας, σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις. «Εχουμε παρουσία στα μεγάλα νοσοκομεία, παρέχοντας αλυσίδα ζεστασιάς και φροντίδας. Αν χρειαστεί, προσφέρεται και φιλοξενία σε κάποιο διαμέρισμα» είπε.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει 11 σπίτια μόνιμης διαβίωσης παιδιών και τρία ημερήσιας φροντίδας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπου φιλοξενούνται 350 παιδιά, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «δεχόμαστε παιδιά μόνο με εισαγγελική παρέμβαση ή δικαστική εντολή».

Πρόκειται, δηλαδή, για περιπτώσεις παιδιών που ζουν σε επικίνδυνο περιβάλλον και κρίνεται αναγκαία η απομάκρυνσή τους, με το αίτημα της δημιουργίας εθνικού κέντρου καταγραφής των στατιστικών δεδομένων, να διατυπώνεται σε κάθε ευκαιρία από τον πρόεδρο.

Γραμμή καταγγελιών

Στο ευρύ πεδίο δράσης του Οργανισμού, περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την κακοποίηση, το bullying, την κακή χρήση του διαδικτύου και άλλα συναφή ζητήματα, με τα γρήγορα αντανακλαστικά να τίθενται αμέσως σε εφαρμογή, μόλις γίνει αντιληπτό το πρόβλημα.

«Υπάρχουν παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν σε επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον. Το θέμα της βίας, γενικότερα, είναι ένα φαινόμενο το οποίο αυξάνεται λόγω της έντασης στο οικογενειακό περιβάλλον. Λόγω της ύφεσης, ορισμένοι γονείς έχουν εγκλωβιστεί στις εξαρτήσεις και κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος, δίνοντας το στίγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δεκάδες παιδιά, σε πανελλαδική κλίμακα.

Σε ετήσια βάση καταγράφονται 300.000 στις κλήσεις στις γραμμές άμεσης βοήθειας, ενώ στόχος είναι να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο τα παιδιά και οι έφηβοι που θέλουν να καταγγείλουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, μέσω της ειδικής εφαρμογής σε smartphone ή chat, που αποτελεί το νέο, μεγάλο βήμα.

«Δημιουργούμε μια καινούργια εφαρμογή, προκειμένου να μπορούν άμεσα να ζητήσουν βοήθεια τα παιδιά και να μοιραστούν το πρόβλημά τους» είπε.

Συνένωση δυνάμεων

Σημείο αναφοράς για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η συνέργεια των συναρμόδιων φορέων και η συνένωση δυνάμεων, για να βοηθηθούν όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάθε είδους πρόβλημα ή κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

«Είμαστε κοντά στο παιδί που χρειάζεται τη βοήθειά μας και παράλληλα κάνουμε δράσεις πρόληψης και διαδραστικής επικοινωνίας στα σχολεία, προκειμένου να μιλήσουμε στα παιδιά με τρόπο απλό και κατανοητό», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννόπουλος επέστησε την προσοχή του κόσμου, τονίζοντας ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: «Δεν βγαίνει στους δρόμους, ούτε κάνει εράνους. Πραγματοποιεί συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες γνωστοποιούνται, προηγουμένως, στο ευρύ κοινό, παρέχοντας νόμιμες αποδείξεις και παραστατικά».

Το μήνυμα που στέλνει από τον Βόλο, συνοψίζεται στη φράση: «Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μια έμφαση της τοπικής κοινωνίας. Βασίζεται στην συμμετοχή, βασίζεται στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Οσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο πολύ θα τα καταφέρουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου