Κατερίνα Τσουκάλη: Σοφερίνα στα 68 της!

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-02, 13:10:17
Κατερίνα Τσουκάλη: Σοφερίνα στα 68 της!

Η μεγαλύτερη ηλικιακά υποψήφια οδηγός πέρασε στις εξετάσεις, που έγιναν την περασμένη Πέμπτη και περιμένει εναγωνίως το δίπλωμά της

 

Σοφερίνα… στα 68 της χρόνια κατάφερε να γίνει Βολιώτισσα. Ο λόγος για την Κατερίνα Τσουκάλη, που μόλις την περασμένη Πέμπτη έδωσε εξετάσεις ως υποψήφια οδηγός και πέτυχε. Πλέον περιμένει και επίσημα την παραλαβή της άδειας ικανότητας οδήγησης, πριν πιάσει τιμόνι ως νέα οδηγός. Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης είναι μία προσωπική επιτυχία για την ίδια που πέρασε μέσα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Οχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά πείσμωσε για να πετύχει τον στόχο της. «Θέλετε μία συνταγή για την επιτυχία; Διπλασιάστε τον αριθμό των αποτυχιών σας», λέει η ίδια δανειζόμενη έκφραση του συγγραφέα Jeff Keller από το βιβλίο του «Η νοοτροπία είναι το παν», το οποίο έχει ως… οδηγό τα τελευταία χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Κατερίνα Τσουκάλη ήταν η μεγαλύτερη ηλικιακά υποψήφια που βρέθηκε μαζί με άλλους υποψηφίους οδηγούς στο σημείο του ραντεβού για τις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Η ηλικιακή διαφορά δεν την πτόησε. Αλλωστε η ίδια είχε στόχο…

Πέρασε όλες τις δοκιμασίες και με την ολοκλήρωση της εξέτασης, στο δελτίο υποψηφίου οδηγού, γράφτηκε η λέξη επιτυχούσα. Σε ένα περίπου μήνα θα κρατά και επίσημα στα χέρια της το δίπλωμα και θα μπορεί να… σοφάρει για να εξυπηρετεί τις προσωπικές της ανάγκες αλλά και τις ανάγκες μελών της οικογένειάς της. Μέχρι σήμερα εξαρτιόταν από το σύζυγο ή τα παιδιά της για τις μετακινήσεις της, που πλέον θα έχουν τη γοητεία της… νέας οδηγού.

Τρισευτυχισμένη για την επίτευξη του στόχου της, η κ. Τσουκάλη μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για ένα όνειρο που είχε παροπλιστεί, πέρασε μέσα από αποτυχημένες προσπάθειες και τελικώς πραγματοποιήθηκε.

«Το είχε κρυφό πόθο να μάθω να οδηγάω. Εβλεπα γυναίκες να οδηγούν και ζήλευα με την καλή έννοια. Όμως δεν ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου και συνεχώς το ανέβαλλα. Ηταν και οι υποχρεώσεις πολλές, κυρίως οικογενειακές με το μεγάλωμα των παιδιών και πέρασαν τα χρόνια», περιγράφει.

Κρυφός πόθος το τιμόνι

Σε ηλικία 45 ετών πήρε την υπόθεση απόκτησης διπλώματος πιο ζεστά. «Εδωσα εξετάσεις, αλλά κόπηκα. Συνέχισα τα μαθήματα και έπαιρνα το αυτοκίνητο του συζύγου να εξοικειωθώ αλλά τράκαρα στα Μελισσάτικα. Απογοητεύτηκα, φοβήθηκα και το ανέβαλα για μία ακόμη φορά», διηγείται.

Πριν από τρία χρόνια, το όνειρο της απόκτησης διπλώματος άρχισε και πάλι να ζωντανεύει. Εμενε όμως όνειρο. Μέχρι που τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει. Απευθύνθηκε σε σχολή οδηγών. «Ξεκινήσαμε και κάναμε μαθήματα. Πολλά μαθήματα. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. Δεν είμαι κοριτσάκι. Και σε κάθε παρατήρηση του δασκάλου πληγωνόμουν κι έκανα λάθη. Αυτό ήταν και το πρόβλημά μου. Όταν έκανα ένα λάθος παρά τον αμοιβαίο σεβασμό που υπήρχε με τον εκπαιδευτή μου, αγχωνόμουν και μετά έκανα περισσότερα. Πολλές φορές ήθελα να τα παρατήσω», παραδέχεται η ίδια.

Τις εξετάσεις για τα σήματα τις πέρασε με τη δεύτερη φορά. Τον περασμένο Οκτώβριο επιχείρησε για μία ακόμη φορά να δώσει για οδήγηση. Κόπηκε από λάθος που έκανε στην κυκλοφορία εντός του κυκλικού κόμβου στο ύψος των ΚΤΕΛ Μαγνησίας. «Δεν ήμουν εξοικειωμένη με τους κόμβους, πήρα λάθος κατεύθυνση και με έκοψαν», λέει.

Εκτη και… φαρμακερή

Και πάλι όμως δεν το έβαλε κάτω. «Πέντε φορές με έχουν κόψει συνολικά. Και πάντα εγώ πείσμωνα κι έλεγα ότι θα το πάρω το δίπλωμα», αναφέρει η Κατερίνα Τσουκάλη.

Την προηγούμενη Πέμπτη έδωσε εξετάσεις για έκτη φορά. Κι αυτή τη φορά η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία. «Το 50% της επιτυχίας το χρωστάω στον δάσκαλό μου, τον κ. Κων. Κάβουρα ο οποίος με τον επαγγελματισμό, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την υπομονή και την ευγένειά του με βοήθησε να πετύχω το στόχο μου. Σημαντικός ήταν ο ρόλος και του πρώτου μου δασκάλου Πανάρης Κονταξής», λέει με ευγνωμοσύνη για τον εκπαιδευτή οδήγησης που είχε στο πλευρό της.

Ο επιμένων νικά

Χαρούμενη για την απόκτηση του διπλώματος, η κ. Τσουκάλη στέλνει κι ένα κοινωνικό μήνυμα. «Δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ. Ο επιμένων νικά. Όλα τα πράγματα στη ζωή χρειάζονται προσπάθεια, εστίαση, πολύ δουλειά. Να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να πετύχεις το στόχο σου, όπως μου έλεγε κι ο δάσκαλός μου όταν τον ρωτούσα πόσα μαθήματα θα κάνουμε», λέει με τη σοφία των 68 της χρόνων.

Μόλις παραλάβει το δίπλωμά της σκέφτεται να αγοράσει ένα μικρό αυτοκίνητο για να εξυπηρετεί τις καθημερινές της ανάγκες. «Δεν θα κουβαλάω πλέον στα χέρια τα ψώνια από το μάρκετ. Θα μπορώ να πάω μία βόλτα με τις φίλες μου, για έναν καφέ, να βοηθήσω κι εγώ τα μέλη της οικογένειάς μου στις καθημερινές μετακινήσεις τους», επισημαίνει.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=