Φωτιές... άναψε στα ξυλουργεία του Βόλου ο αντικαπνιστικός νόμος

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-02, 09:56:26
Φωτιές... άναψε στα ξυλουργεία του Βόλου ο αντικαπνιστικός νόμος

Τρέχουν και δεν φθάνουν για να προλάβουν παραγγελίες για ανεμοφράχτες σε καταστήματα εστίασης 

Φωτιές… στα ξυλουργεία του Βόλου άναψε η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα. Μπορεί οι καταστηματάρχες εστίασης να βγάζουν… καπνούς από τα αφτιά για την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους, καθώς εκτιμούν ότι θα μειώσει την πελατεία στα καταστήματά τους, η εφαρμογή όμως του νόμου και οι πρώτοι έλεγχοι φαίνεται να έφεραν δουλειές και μάλιστα με «φούντες» σε εταιρείες στον τομέα της εμπορίας και κατεργασίας ξυλείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και ξεκίνησαν έλεγχοι και επιβολή προστίμων για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, οι παραγγελίες για ανεμοφράχτες πέφτουν… βροχή. Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που είδαν τα «παραθυράκια» του αντικαπνιστικού Νόμου να κλείνουν οριστικά αποφάσισαν να επενδύσουν στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεών τους για να μπορούν οι πελάτες τους να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους χωρίς ούτε οι ίδιοι οι θαμώνες ούτε οι καταστηματάρχες να απειλούνται από τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπονται.

«Οι παραγγελίες για ανεμοφράχτες απλούς ή με ενσωματωμένες ζαρντινιέρες πέφτουν βροχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας», παρατηρούν οι Γιώργος Παπανίκος και Κώστας Γιαλαμάς της εταιρείας Woodware στον Βόλο.

Οι παραγγελίες είναι μαζικές και δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια του νομού. Επιχειρήσεις εστίασης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και από την Κέρκυρα(!) και τη Μυτιλήνη(!) παραγγέλνουν ανεμοφράκτες για να προστατεύσουν τους εξωτερικούς χώρους και να μπορούν οι πελάτες τους να απολαμβάνουν, χωρίς να ενοχλούν, το τσιγάρο τους. Είναι η εύκολη και νόμιμη λύση, καθώς οι ανεμοφράχτες με ύψος 1,80μ. πληρούν τις προδιαγραφές της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχουν περιμετρικά ανοιχτές τουλάχιστον δύο πλευρές και να μην υπάρχει στέγαστρο. Κατασκευές που συνιστούσαν δεύτερα… κλειστά καταστήματα στην προέκταση των νόμιμων καταστημάτων δεν συνιστούν εξωτερικούς χώρους και η νομοθεσία προβλέπει επιβολή προστίμων σε όποιον πιαστεί με το τσιγάρο αναμμένο στο χέρι.

«Οι πωλήσεις πλέον έχουν εκτοξευτεί στο διπλάσιο με το που άρχισαν οι έλεγχοι», αναφέρουν οι κ.κ. Μπαμπανίκος και Γιαλαμάς, μιλώντας μάλιστα για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τους δίνονται. «Δίνουν παραγγελία την Δευτέρα και θέλουν παράδοση την Παρασκευή. Πολλοί σπεύδουν να παραλάβουν την παραγγελία τους ακόμη και μόνοι τους για να γλιτώσουν ενδεχόμενη καθυστέρηση από τις μεταφορικές εταιρείες. Ζητούν παράδοση Παρασκευή για να μην χάσουν το Σαββατοκύριακο οπότε και η κίνηση στην εστίαση είναι αυξημένη», προσθέτουν.

«Τρέχουμε και δεν φθάνουμε. Δεν παραπονιόμαστε όμως. Ο αντικαπνιστικός έφερε δουλειά σε μια περίοδο «νεκρή» για τον κλάδο αλλά με αυξημένα έσοδα», τονίζουν οι κ.κ. Παπανίκος και Γιαλαμάς.

Κάπνισμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι διατάξεις του Ν. 4633/2019, που ψηφίσθηκε στη Βουλή στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, απαλείφουν τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια» που υπήρχαν στην αντικαπνιστική νομοθεσία, απλοποιούν τους κανόνες και διευκολύνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων. 
Το κάπνισμα -και ως κάπνισμα εννοείται η χρήση τσιγάρου, πούρου, πίπας, το άτμισμα, τα θερμαινόμενα, ο ναργιλές- δεν επιτρέπεται:
-σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία, 
- στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι), 
- σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, 
- στα ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, 
- σε νυκτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων,
- σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κ.λπ., καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.

Την εποπτεία των ελέγχων έχει το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Τα όργανα ελέγχου είναι τα εξής: Ελληνική Αστυνομία, Επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ελεγκτές του ΕΟΤ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), μεικτά κλιμάκια των παραπάνω αρχών.

Οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

- 200€ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων,
- 200€ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων και φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας,
- 200€ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών και υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών,
- 100€ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
- 1500€ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000€ για τον οδηγό). 

Οι υπεύθυνοι Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κ.λπ. θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 ευρώ για τις εξής πράξεις και παραλείψεις: μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων, μη ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων), μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, μη κλήση των αρμοδίων οργάνων, μη συνεργασία με τους ελεγκτές.

Για τους υπευθύνους σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α.) η διαπίστωση παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας επιφέρει συνέπειες ως εξής:

- για καταστήματα με εμβαδόν έως 100 τ.μ.:
▪ 500€ την 1η φορά
▪ 1.000€ τη 2η φορά
▪ 2.000€ την 3η φορά
▪ 4.000€ την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 8.000€ την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

- με εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.:
▪ 2.000€ την 1η φορά
▪ 4.000€ τη 2η φορά
▪ 6.000€ την 3η φορά
▪ 8.000€ την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 10.000€ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας
- με Εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.:
▪ 6.000€ την 1η φορά
▪ 7.000€ τη 2η φορά
▪ 8.000€ την 3η φορά
▪ 9.000€ την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 10.000€ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας
- με χωρητικότητα από 1.001 άτομα και άνω:
▪ 10.000€ την 1η φορά
▪ 10.000€ την 2η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
▪ 10.000€ την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=