ΤΟΠΙΚΑ

Περιζήτητα επαγγέλματα στη Θεσσαλία

περιζήτητα-επαγγέλματα-στη-θεσσαλία-851206

Οι μηχανικοί κάθε είδους, οι απόφοιτοι σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων και οι Τεχνολόγοι τροφίμων, είναι οι ειδικότητες που απορροφούνται από τις επιχειρήσεις στην Θεσσαλία σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Θεσσαλίας, που είχε ως θέμα την «Καταγραφή των αναγκών και αποτύπωση της συμπεριφοράς της επιχειρηματικής κοινότητας σε στελέχη και ειδικότητες στη Θεσσαλία».
Η ερευνητική ομάδα που ανέλαβε την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου – έρευνας χρησιμοποίησε ως δείγμα 183 επιχειρήσεις, από τις οποίες 64 ήταν στη Μαγνησία, 74 στη Λάρισα, 22 στα Τρίκαλα και 23 στην Καρδίτσα Το 39,9% των επιχειρήσεων αυτών απασχολούν έως 4 άτομα, το 24% απασχολεί 5-9 άτομα, το 14,2% απασχολεί 10-19 άτομα, το 3,3% απασχολεί 20-29 άτομα, το 8,2% απασχολεί 30-49 άτομα, το 2,8 απασχολεί 50-99 άτομα και πάνω από 100 άτομα απασχολεί το 6,6%.

Ειδικότητες
Τα συμπεράσματα της ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι το 62% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη συνεργατών σε νέες ειδικότητες. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έλλειψη ανάγκης εκ μέρους των επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας ή για την επέκτασή τους σε νέους τομείς. Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Πληροφορικής και των Μηχανολόγων Μηχανικών. Συνολικά οι τρεις αυτές ειδικότητες καλύπτουν περίπου το 50% των αναγκών σε νέες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις. Τα ίδια συμπεράσματα εξάγονται και για τις ειδικότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης, αν και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο (κατά 13%)
Μόνο το 38% των επιχειρήσεων του δείγματος εκτιμούν ότι σπανίζουν ή λείπουν ειδικότητες. Οι κλάδοι αυτοί είναι κατά σειρά προτεραιότητας, Μηχανικοί, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τεχνολόγοι τροφίμων και καλύπτουν σχεδόν το 70% των απαιτήσεων των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα στα ειδικότητες με επαγγελματική εκπαίδευση το 50% των απαιτήσεων της αγοράς είναι σε: ειδικοί τεχνίτες, οι βιομηχανικές ειδικότητες (π.χ. ηλεκτροσυγκολλητές) και οι πωλητές.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το 49% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη συνεργατών σε νέες ειδικότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παρατηρούμε ότι σε σχέση με τις ειδικότητες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό μειώνεται σημαντικά (κατά 13%), γεγονός που δείχνει την αναγκαιότητα των επιχειρήσεων σε ειδικότητες πιο τεχνικές, εξυπηρετώντας πιο άμεσα την παραγωγική διαδικασία. Οι πωλητές, τα τεχνικά επαγγέλματα, καθώς επίσης και οι τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων καλύπτουν το 52% των αναγκών σε άτομα με επαγγελματική εκπαίδευση.
Το 73% των επιχειρήσεων του δείγματος δεν αξιοποιούν στελέχη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που να προέρχονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής της Θεσσαλίας. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της αξιοποίησης στελεχών από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας, με Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι προσλήψεις το τελευταίο δωδεκάμηνο αφορούν κυρίως εργατικό δυναμικό (41%) και επιστημονικό (30%).

Προσλήψεις
Συνολικά στο τελευταίο δωδεκάμηνο στις επιχειρήσεις έγιναν 336 προσλήψεις, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.
Πίνακας 5.11. Ειδικότητες και Αριθμός Προσλήψεων τελευταίου δωδεκαμήνου
ΟΔΗΓΟΙ 5 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 1
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ 2 ΤΕΧΝΙΤΗΣ 13 ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ 4
ΠΩΛΗΤΗΣ 23 ΛΟΓΙΣΤΗΣ 15 ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΜΗΧΑΝΩΝ 1
ΓΑΖΩΤΡΙΑ 4 ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΡΙΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ 1
ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ 1 ΓΕΩΠΟΝΟΣ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 4
ΕΡΓΑΤΗΣ 133 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ 2 ΒΑΦΕΙΣ 6
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΙ 1 ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΜΗΧ/ΤΩΝ 17 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ 1
ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ 2 ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 8
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 1 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ 10 ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ CNC 1
ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΗΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ 6 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ 7 ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ 4
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ 5 ΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΣ 2 ΜΟΝΤΑΔΟΡΟΣ 1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 21 ΧΗΜΙΚΟΣ 3 ΛΟΥΣΤΡΑΔΟΡΟΣ 1
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 12 ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 9 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΩΝ 1
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΛΜ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ Τ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου