ΤΟΠΙΚΑ

Αρωμα Θεσσαλίας στην ΚΕΔΕ

αρωμα-θεσσαλίας-στην-κεδε-285420

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου πρόεδρος, στο ΔΣ ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Δημ. Τσιμπανάκος

Σε θεσσαλικά χέρια η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος στις προχθεσινές εκλογές για τη νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ, αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκλέχτηκε επίσης με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Δημήτρης Τσιμπανάκος.

Στις εκλογές καταγράφηκε σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Κίνημα Αλλαγής, ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι εκπρόσωποι ψηφοδελτίου που συγκροτήθηκε από δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Συνολικά ψήφισαν 511 σε σύνολο εγγεγραμμένων 528 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 510. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ, οι ψήφοι και οι έδρες κάθε παράταξης για το νέο 31μελές ΔΣ είναι οι εξής:

«Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» (ΝΔ) 325 ψήφοι και 19 έδρες, «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΚΙΝΑΛ) 91 ψήφοι και 6 έδρες, «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ) 45 ψήφοι και 3 έδρες, «Νέα Αυτοδιοίκηση» (δυνάμεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς) 33 ψήφοι και 2 έδρες. Δεν εξέλεξαν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. η «Λαϊκή Συσπείρωση» που έλαβε 10 ψήφους και η παράταξη «Συντονισμός Αιρετών» που πήρε 6 ψήφους. Στο 31μελές ΔΣ της ΚΕΔΕ συμμετέχει χωρίς εκλογή και ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου λαμβάνει 42 ψήφους παραπάνω από τον δεύτερο, επίσης υποψήφιο για την προεδρία, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου έλαβε 202 ψήφους, έναντι 160 του κ. Κυρίζογλου, ενώ ακολουθούν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Καρνάβος (146 ψήφους) και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας (143 ψήφους). Σημειώνεται ότι Παπαστεργίου και Κυρίζογλου ήταν από κοινού υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Βάσει της συμφωνίας που είχε προηγηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο γαλάζιων δημάρχων, επικεφαλής της ΚΕΔΕ θα οριζόταν όποιος θα λάμβανε τις περισσότερες ψήφους. Ετσι, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, ο κ. Παπαστεργίου θα προταθεί από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» στη συνεδρίαση του Σώματος για την προεδρία της Ένωσης.

Από τη ΝΔ εκλέγονται στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι Δημήτρης Παπαστεργίου, Λάζαρος Κυρίζογλου, Δημ. Κάρναβος, Κων. Κούκας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Κων. Κουκοδήμος, Αλ. Χρυσάφης, Ηλίας Αποστολόπουλος, Νικ. Μελετίου, Χρ. Τσιρογιάννης, Γ. Παπαναστασίου και Φιλ. Αναστασιάδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημ. Τζιαχρήστας, Ιωάννης Μουράτογλου, Ευάγγελος Μπαρμπάκος, Χρ. Τεντόμας, Δημ. Καφαντάρης και Χαρ. Δημαρχόπουλος.

Από το ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα εκλέγονται τρεις δήμαρχοι και συγκεκριμένα οι Γιάννης Λυμπέρης (55 ψήφους), Λάζαρος Μαλούτας (52 ψήφους) και Μιχάλης Ερωτόκριτος (43 ψήφους) και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, οι Γιάννης Τσιάμης, Δημήτρης Τσιαντής και Δημήτρης Τσιμπανάκος.

Τέλος, τρία μέλη στο νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους δημάρχους Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη (39 ψήφους), Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή (24 ψήφους) και τον δημοτικό σύμβουλο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα.

Από τη «Νέα Αυτοδιοικηση» εκλέγονται ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης (30 ψήφους) και ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων Αλέξης Μαυραγάνης (16 ψήφους).

Για το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται ως τακτικά μέλη οι Βλάσσης Σιώμος (187), Νικόλαος Χιωτάκης (167), Νικόλαος Γιαλιτάκης (106), Γεώργιος Μπρούλιας (98), Ειρήνη Καραλαριώτου (94), Νικόλαος Λιόλιος (93) και Δημοσθένης Κουπτσίδης (84).

Σε δήλωσή του, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νικητής των εκλογών Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε: «Ένας ακόμη δυνατός αγώνας τελείωσε πριν λίγες ώρες. Χάρη στη στήριξη συναδέλφων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και φίλων από όλη την Ελλάδα, το ψηφοδέλτιό μας στην ΚΕΔΕ, οι «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», πέτυχε μία πολύ μεγάλη νίκη φτάνοντας το 63,7%, δίνοντάς μου την πρωτιά με 202 σταυρούς. Πλέον δεν μένει παρά να κάνουμε πράξη αυτό που ο τίτλος του ψηφοδελτίου μας λέει! Σας ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου